29 август 2011 г.

Samsung SA650




Samsung SA650
(предназначен за работа с офис приложения)
   


   Samsung SA650 (S24A650D и S27A650D)

   © Крум Маринов


    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Преди няколко дни Samsung Electronics представи новата си серия LCD монитори SyncMaster SA650. Засега са анонсирани два модела - 24-инчовият S24A650D и 27-инчовият S27A650D. На този етап с повече сведения разполагаме за Samsung S24A650D...
   Да видим неговите технически характеристики
Тип на матрицата: MVA, LED
Размер на екрана: 24" (61 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: -
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 3 000:1 
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, DisplayPort, Height Adjustable

   При своите нови модели Samsung използва популярната LED подсветка (подобно на последните творения на Dell - S2230MX и S2330MX, на които хвърлихме бърз поглед миналия път). Мониторите от серията SA650 на Samsung са ориентирани към бизнес средите, според описанията - за "средно напреднали потребители". В официалните ревюта на моделите S24A650D и S27A650D производителят уверява, че са подходящи за графичен дизайн, обработка на цифрови фотографии и работа с офис приложения.
   Действително, VA матриците се отличават с добро качество - особено впечатлява нивото на черното, а оттук - и изключително добрият контраст. От друга страна, като прецизност на цветопредаването IPS матриците все пак са малко по-добри.
   Дизайнът на Samsung SA650 е сходен с този на серията SA850, чието ревю представихме наскоро (тази серия монитори предизвика голям интерес заради загадъчната PLS матрица, фирмена разработка на Samsung). Но да се върнем към дизайна. Той наистина се отличава от това, което сме свикнали да виждаме при масовите модели монитори на компанията. Отличава се с някаква строга елегантност и простота. Няма го обичайното гланцово покритие и допълнителните цветни нюанси на корпуса. За сметка на това пък стойката на S24A650D се отличава със своята стабилност и висока ергономичност. Освен че можете да завъртате и накланяте монитора, има възможност и за промяна на височината в прилични граници.

   Първите впечатления за качеството на картината при мониторите Samsung SA650 са положителни. Качествената MVA матрица осигурява висок контраст и изключително добра детайлност на картината. Разделителната способност на екрана от 1920x1080 пиксела (16:9) е идеален вариант за гледане на филми с HD резолюция. Повечето съвременни игри също ще вървят без проблем.
   Все пак, времето за реакция от 8 милисекунди е сравнително високо (но недейте да плюете пренебрежително - никой не е казал, че Samsung S24A650D е геймърски монитор). Запалените геймъри могат да хвърлят един поглед на нашия списък с най-добри геймърски монитори, или да натиснат съответното название в указателя (ще го видите в лявата част на екрана).
   Ъглите на видимост естествено са по-широки, отколкото при мониторите с TN матрица (въпреки че малко ме съмняват посочените официални стойности).
   Енергопотреблението при SA650 никак не е високо, благодарение на LED подсветката то е 36 W, а след калибриране - със сигурност и по-малко.
   Освен с обичайните настройки, менюто на новите LCD монитори на Samsung разполага и с допълнителни еко функции. Датчикът Eco Light регулира яркостта на екрана в зависимост от степента на осветеност на помещението. Има и вграден сензор за движение, който изключва екрана, когато не сте пред монитора. За тоя тип сензори има какво да се каже (и да се каже трябва, понеже цензурата не позволява да се напише :) ). Е, ако проявявате любопитство - хвърлете един поглед на ревюто на BenQ BL2400PT - там става дума по-подробно за тоя сензор. А и мониторът сам по себе си е интересен и заслужава вашето внимание.
   Между другото, докато изследвах характеристиките на Samsung S24A650D и преглеждах официалния сайт на компанията, най-после разгадах една древна мистерия, която не ми даваше да спя нощем... Вече знам, за какво е нужно завъртането на екрана до положение "портрет"! Какво? Какви деца? Как така и децата го знаят? Е.. си! Ами аз пък не знаех - никога не ми е трябвало... Оказва се, че се използва най-вече при презентации - за представяне на вертикално разположени графики. Аз подозирах, че е за да може да си сложиш на десктопа своя снимка в пълен ръст, но явно съм се заблуждавал :).
   Както и да е, шегата на страна. Samsung SA650 са интересни монитори, ориентирани към бизнес-потребителите. Моделите от тази серия са с добро качество на картината и отлична функционалност. Ще свършат добра работа в офиса (ако става дума за обичайните приложения) - това е сигурно. В каква степен обаче покриват нуждите на потребителите, които се занимават професионално с графичен дизайн - това ще мога да кажа едва след като видя S24A650D или S27A650D на живо. Да се надяваме, че ще имам възможността в скоро време да ви представя пълно ревю на Samsung SA650.
   В случай, че тази статия за Samsung SA650 ви е била от полза - моля, използввайте бутоните за споделяне под публикацията.
   Крум Маринов

   Междувременно, за да не скучаете - хвърлете един поглед на СЪДЪРЖАНИЕТО - там може да откриете и някой друг интересен модел монитор.

1 коментара:

Анонимен

Изглежда има отлична алтернатива на гнусните монитори с IPS, унищожени от оная мазня, AG покритие...И на половината от цената им...Нямам търпение един такъв да падне в ръцете на авторите, а евентуално - и в моите...