3 октомври 2011 г.

Dell U2312HM review

Dell U2312HM


   Ревю на LCD монитор Dell U2312HM

=====================
   © Крум Маринов




    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Ето че дойде ред да ви представя новия LCD монитор Dell U2312HM. Той е като нов ученик в класа - всички го гледат с интерес и обменят впечатления :). Но дали този нов монитор на Dell е наистина нов и дали няма бързо да ни разочарова? На тези въпроси ще потърсим отговор в днешното ревю на модела UltraSharp U2312HM...

   Предшественикът - Dell U2311H, предизвика истински фурор и до ден днешен си остава един от най-коментираните монитори. Дали новият U2312HM ще повтори неговия успех (и падение, биха добавили някои, но това е отделна тема...), или бързо ще бъде изместен от някой друг новак? Но, всичко по реда си.


   Да започнем с техническите характеристики на Dell U2312HM:


Тип на матрицата: e-IPS
W-LED подсветка
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 8 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0,265 mm
Яркост: 300 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: VGA, DVI, DisplayPort, USB,
Height Adjustable


Цена на Dell U2312HM: ~380.00 лв.


   Веднага се забелязва поразителната прилика между "новият" U2312HM и "старият" U2311H. Да, напълно е уместно да използваме кавички и в двата случая. Защо?
   Защо ли... Всъщност аз съм леко разочарован и не ми е лесно да бъда обективен. U-серията на Dell заслужено получи овации не само заради 23-инчовия модел. Той беше замислен като по-качествена алтернатива на евтините LCD монитори с TN матрица. При сходна цена той предложи забележимо повече от своите "съперници".
   Същевременно обаче, за по-взискателните потребители беше създаден такъв отличен монитор като Dell U2410 - с разделителна способност на екрана от 1920x1200 пиксела и съотношение на страните 16:10. В съчетание с качествената H-IPS матрица, пълния набор конектори (DVI, HDMI, DisplayPort, USB, Card Reader) и своята страхотна функционалност, той и в момента е сред най-добрите модели, предназначени за графичен дизайн. Говоря по принцип, не става дума за дефектните бройки, които за жалост се срещат понякога...
   Неговият "наследник" - U2412M обаче се оказа някаква орязана версия... Но, няма да се задълбочавам в тази тема - сигурно вече сте прочели моето ревю на Dell U2412M. Много се надявах, че Dell ще представи някой наистина интересен модел от по-висок клас, засега такъв обаче няма. Просто бе извършено нещо като леко освежаване. Ясно е защо "новият" е в кавички. А "старият" U2311H? Той е по-свеж от всякога. Тази успешна формула виждаме приложена и при представените наскоро Asus ML239H и модела на LG - Flatron IPS231P-BN. С тази разлика, че е използвана LED вместо катодна подсветка. Много важно!
   И, какво, ревюто на Dell UltraSharp U2312HM май се получава много кратко? Същият е като своя предшественик Dell U2311H. Да... но не съвсем. Сега ще видим, че разлики има.


   Разликата в дизайна е очевидна. Тук всичко е въпрос на вкус, но мисля, ще се съгласите - Dell U2312HM хваща окото малко повече. За да не се повтарям излишно - можете да погледнете ревюто на U2412M - дизайнът на двата монитора е идентичен - и като вид, и като набор конекториЗа пореден път можем да обвиним инженерите на Dell за липсата на HDMI, но добавянето на този тип конектор би повишило цената на монитора. Тогава пък щяхме да ги укоряваме, че е скъп, нали?
   В следващите редове ще опиша и другите разлики между U2311 и U2312 (по-съществени от техническа гледна точка), но нека бъдем последователни...


   Менюто на U2312HM ви дава възможност да избирате сред следните фабрично предефинирани режими: Standard, Multimedia, Movie, Game, Text, Color Temp. и Custom Color. В горния десен ъгъл има и светлинен индикатор за равнището на енергопотреблението на монитора.
   Като стана дума - благодарение на икономичната LED подсветка потреблението на електроенергия не е високо - 19-22 W. За сравнение - Dell U2311H, който е с "морално остарялата" катодна подсветка, изразходва много повече - 23-25 W :).


   Качество на картината.
   Dell U2312HM е със същият тип матрица, като своя знаменит предшественик - e-IPS. Както вече съм споменавал, тя е "олекотена" версия на по-качествената H-IPS матрица. С по-ограничени възможности е (като цветови обхват), но съответно и по-евтина. Повечето потребители впрочем ще останат доволни - дори и при фабрични настройки U2312HM се представя достатъчно добре.
   Всъщност, ситуацията е доста странна. Специалистите бяха във възторг от тази матрица, докато от щаба на LG не съобщиха, че реално тя е 6-битова. Едва тогава се появиха първите забележки. Сега всички тези т. нар. експерти се надпреварват да пишат унищожителни филипики по форуми и директории, а до вчера я възхваляваха, че е уникална... Едни и същи автори набързо си променят мнението и се хвърлят от една крайност в друга. Това просто не е сериозно.
   Вижте, Dell U2312HM, както и неговият предшественик, е бюджетен LCD монитор. Никой не е казал, че е чудо на чудесата. Но, както писах вече в публикацията "Евтин монитор", не търсете просто модел с най-ниска цена. Търсете нещо, което отговаря на вашите изисквания, като същевременно е с възможно най-добро съотношение цена-качество. При нужда погледнете и тези конкретни препоръки - може да са ви от полза.
   Dell U2311H беше (и все още е) монитор, който си заслужава всеки един лев, даден за него. Дали и U2312HM е добра инвестиция? Да продължим нататък.
   Както споменах, фабричните настройки не са лоши, но за нас е по-интересно, как ще изглеждат нещата след нашата намеса.


   И така - калибриране на Dell U2312HM.
   Най-добри резултати се получават при хардуерно калибриране на монитора в специализиран сервиз.Друг вариант е да използвате някоя програма за калибриране - потърсете в Интернет. Тъй като Dell U2311HM не е монитор от професионален клас, за повечето потребители ще бъде достатъчно просто да променят настройките, изпълнявайки последователно стъпките, указани в програмата и разчитайки на собственото си зрение. Ако вашият случай е такъв, можете да използвате като отправна точка тези настройки:
   Препоръчвам ви да изберете режим Custom Color. Яркост: ~30 (аз обаче предпочитам по принцип по-ниски стойности, тъй като работя предимно вечер, затова се ориентирайте според личното си усещане), контраст - 68-70, червено (R) - 93-95, зелено (G) - 88-90, синьо (B) - 98-100. 
   Това са ориентировъчни настройки на U2312HM. Както и при всеки друг производител, мониторите на Dell не са правени "като по конец". Различия има - зависи в кой конкретен завод са произведени самите матрици, къде са сглобявани мониторите, колко пиян е бил майстора :)... Също така, има значение и доколко е добра видеокартата на компютъра ви и какви са ѝ настройките (или - доколко е зла и  в какво настроение е тя :) ).
   В крайна сметка, положението би трябвало да се подобри. При фабричните настройки на монитора, който тествахме, картината беше с леко преобладаващи топли нюанси, белият цвят малко жълтееше.
   След калибриране нещата се оправиха. Поне в това отношение. Но, честно казано, не успяхме да се преборим с нивото на черното. При най-тъмните нюанси се забелязва известна сегментация. Някои от сивите полутонове изглеждат пък като черни. Това означава, че в тъмните сцени при игрите и филмите няма да имате максимално добра детайлност. В това отношение
Dell U2311H, с неговата катодна подсветка, определено се представя по-добре. Той е с по-добър контраст от своя наследник. И като точност на цветопредаването е малко по-добър от новия UltraSharp U2312HM.


   Ъглите на видимост при новия модел на Dell са широки (благодарение на неговата IPS матрица). По-широки, отколкото при мониторите с друг тип матрица. Все пак, поради проблема с нивото на черното, когато гледате екрана на U2312HM под по-голям ъгъл, контрастът леко се влошава, а цветовете сякаш леко избледняват. Но промяната е едва забележима - споменавам го, само за да бъда максимално коректен. Повечето потребители вероятно няма да го забележат, освен ако не се взират много старателно и знаят какво търсят.


   Добрата новина е, че LED подсветката на новия UltraSharp U2312HM е равномерна. Няма забележими изсветлявания. Това наистина впечатлява, тъй като повечето от моделите с LED подсветка, които сме представили до този момент, имат подобен проблем. Как изглежда това изсветляване, можете да видите например в ревюто на Asus ML239H.
   Освен това, прословутото матово покритие на екрана при U2312HM е с по-слабо изразен "кристален" ефект (характерен за мониторите с IPS матрица), някак си по-меко е и не дразни така очите при дълго четене на текст на бял фон.


   Време за реакция на матрицата. Dell U2312HM не е типичен геймърски монитор, но ще се справи с повечето съвременни игри. Тук ще отбележа следното обаче - не се доверявайте безусловно на официалните технически характеристики. Dell U2311H е със същото време за реакция на матрицата, и двата монитора са с вградена overdrive функция за компенсиране на забавянето на пикселите, но... Факт - при новия U2312HM дефектите в изображението при бързите сцени са по-забележими. За сметка на това, той е със значително по-нисък input lag, така че нещата се уравновесяват донякъде, поне по отношение на игрите. Що за гадост е тоя input lag, можете да прочетете в споменатата статия с конкретни препоръки за избор на монитор.


   В края на това ревю, за по-нагледно, можем да направим сравнение между
Dell U2311H и Dell U2312HM. Така да се каже, Deathmatch U2311H vs U2312HM :).
   Тези два LCD монитора си приличат по отношение на брой и вид конектори, организация и възможности на менюто, еднакво ергономични са, като прецизност на цветопредаването - също (U2311H е може би малко по-добър).
   Разлики - в дизайна (тук няма да спорим, кой е по-добър - въпрос на вкус), U2312HM е с LED подсветка (съответно - с малко по-фин профил и по-ниско енергопотребление), с малко по-лошо представяне при отразяване на бързите сцени, но с по-нисък input lag, с по-лошо ниво на черното и съответно - с по-нисък контраст. 
   Въпреки всичко написано дотук, аз продължавам да се надявам, че в скоро време ще чуем за нов добър монитор на Dell от по-висок клас, предназначен специално за графични дизайнери (понеже обичам да рисувам кръгчета и квадратчета с Paint)...
   В случай, че това ревю на Dell U2312HM ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
   Крум Маринов

   А още интересни статии можете да си харесате за четене, ако погледнете СЪДЪРЖАНИЕТО.

   Заключение. И двата монитора в момента са приблизително на една и съща цена. Кой от двата е по-добър? Зависи кои от предимствата и недостатъците натежават във вашия конкретен случай.
   Да, разбирам, че много от вас се надяват да чуят категорично указание - кой от двата модела да изберат - U2311 или U2312, но това просто не е реално - сами виждате, колко си приличат. А разликите са толкова специфични, че наистина е въпрос на личен избор.
   Във всеки случай, със сигурност можем да кажем, че в своя ценови диапазон Dell U2312HM е един от най-добрите монитори. Точно за това говорих в статията за евтините LCD монитори - не е въпросът просто цената да бъде ниска. Важно е да изберете LCD монитор с максимално добро съотношение цена/качество. Dell UltraSharp U2312HM е точно такъв. Ще свърши добра работа и на графичните дизайнери (на любителско ниво) и на по-умерените геймъри.
   Начумерените професионалисти, които не са впечатлени от Dell U2312HM, могат лесно да се ощастливят с професионален LCD монитор за около 2-3 000 лева. Според мен обаче, и този никак не е лош...

76 коментара:

Анонимен

По.глупаво ревю не бях чел. Прочети тук как се пише ревю и помисли сериозно как да подобриш работата си: http://www.отличен-професионален-сайт.com

monitoribg

Аз действително искам да подобря работата си, за да бъда от полза на обикновените потребители. Този коментар обаче не ми помага особено... С какво моето ревю е по.глупаво :)? С това, че е на родния ни български език? (някои го смятат за по-долен от "американския")
Или проблемът е, че няма достатъчно диаграми и схеми? Това е напълно преднамерено. Умишлено се старая да пиша с прости думи и в почти художествен стил. Това не пречи описанията ми да бъдат обективни и да дават полезна информация на моите читатели. А "професионалистите" тук няма какво да четат - те самите са заети да пишат умни статии със силно "академичен" стил. Още на първия ред заспиваш...
Както и да е - наистина ще ти бъда благодарен, ако уточниш какво точно не ти харесва...

Крум

Анонимен

По стечение на обстоятелствата съм читател на форума от който идва негативният коментар на вашето ревю на Dell U2312HM.
Там авторът ви нарича глупак, който използва просташки каруцарски език... Надявам се, че ще си вземете бележка! :)
Съветвам ви да пишете на "американски" (разбрах иронията). Чуждите сайтове са по-престижни и научни, то се знае...
Виждам, че за защита от спамери не позволявате да се публикуват адреси на сайтове. Няма да споменавам този сайт, но за вашите читатели ще отбележа - там Dell U2312HM е описан по сходен начин и това, което пише тук е напълно вярно.
И още една забележка - в раздела за калибриране на монитора сте написал "яркост - около 30..."
Някои хора не могат да разберат, че тези настройки са ориентировъчни
(защото наистина има разлика между мониторите) и не е реално да се прилагат 1:1.
Пожелавам ви успех, уважаеми Каруцарю!
П.С. Пишете на английски, пуснете си брада и прочетете поезията на Шекспир! И повече диаграми, повече! Колкото е по-сложно - толкова е по-авторитетно. Мога да ви изпратя учебник по атомна физика (на английски)...

Анонимен

Изчел съм 3-4 ревюта на Dell U2312 на английски. Тук информацията е даже повече. Един сайт само е по-подробен, с повече диаграми и сравнения, но оценката за монитора е същата като тук. На мен това ревю на U2312H ми хареса. Мисля, че е полезно и написано на понятен език.

Емил

Анонимен

За пореден път се убеждавам, че България е задръстена от комплексари. Зарежете го тоя глупак (имам предвид Ентелегентния коментатор, любител на американското порно) и дайте лични мнения за Dell U2312H, ако някой вече си го е купил.

Анонимен

Здравейте!!!
Иска м да вида и други мненя за Dell U2312HM чувал сам че на англ. ревютата са много подробни и точни обаче не мога да влезна в тоя саит http://www.отличен-професионален-сайт.com ??? А защо е написан на бг нещо да не сте згрешили!

Анонимен

Круме, ревюто е достатъчно информативно. Трябва да се стегне изказът и да се структорира по-прецизно съдържанието. Днешният потребител няма много време за четене и предпочита да открива нужната му информация без да се зачита в лирични отклонения.
Поздрави
asahi

Анонимен

Много полезно представяне, насочено точно към хора, за които мониторът не е средство за "къртене на мангизи..." (както се изразява на страницата си в един фотографски форум един пишман-фотограф и, вероятно, още по-пишман рецензент, който по абсолютно просташки начин си е позволил да критикува в онзи сайт написаното тук ревю)... Ревюто е много полезно четиво за всеки, който иска да си купи подходящ за него монитор, с чудесни характеристики и на добра цена!
Хората, които ще ви благодарят за това ревю, защото за тях то е било полезно, са много повече от тези, които хем не разбират, хем пишат глупости! А и вероятно са злобни и недотам симпатични!
Така, че много ви благодаря за ревюто и ви желая успех!
П.П.: Не си съобщавам името, за да не наруша традицията... :-)

Анонимен

до малоумника, коментирал в 16:37 - когато човек е виждал не по-далеч от края на селото си обикновено смята, че всичко от ранга на милко калайджиев е върховно постижение на писменото слово. Уви, глупако, не е така, но ти си пиши:

Кам автора - понеже питаш, ще ти отговоря:
Едно ревю трябва да е безпристрастно и обективно на първо място. А за да е такова то трябва да се базира на технически данни. После ти тези данни може да ги интерпретираш така, че да може няколкото ненормалника, писали тук, да разберат, тоест по един достъпен начин да им преведеш статията. Защото за читателите на вестник Шок прочита на всяко сложно изречение е сизифоско усилие. Коментара ти "Специалистите бяха във възторг..." и т.н. не е много уместен, дори и да е верен. Показва влагане на прекалено много емоции. Смешки пък за "колко пиян е бил майстора"... стига де, ти сериозно ли?

И те така...

monitoribg

Благодаря на всички за коментарите и съветите. Оценявам критиката и я приемам напълно сериозно. Е, ще излъжа, ако кажа, че се радвам ,когато ме наричат глупак, но ежедневието е достатъчно натоварено - всеки си има своите проблеми, така че няма да се задълбочавам в изясняване на отношения.
Не като оправдание, а като разяснение - цитат от първата ми публикация в сайта, озаглавена "Кратко въведение" (която досега е прочетена само три пъти - единият - от мен :) ):
"Имайте предвид - този сайт е създаден за обикновените потребители. В случай, че сте голям специалист, ремонтирате LCD монитори, или смятате да ги произвеждате - няма да съм ви от полза.
За вас има специализирани форуми, можете да получите всички схеми и подробна техническа информация от други сайтове, или от производителя.
Аз ще пиша за обикновения потребител - на понятен и достъпен език. Многото диаграми и схеми несъмнено ще придадат тежест на моите ревюта. Изисканият стил и сложната терминология ще предизвикат силно чувство на уважение у читателите... И? Каква е ползата? Да покажа колко съм начетен и образован? Колко голям професионалист съм? О, да - това ще е от голяма полза - за мен.
А каква е ползата за един родител без технически познания, който е на път да купи на детето си монитор - еднодневка? Той нищо няма да разбере от всички тези "6500 Келвина, cd/m², милисекунди, sRGB, input lag, datasheet...". Ще поцъка с език, ще погледа сложните криви на цветовия обхват... И ще махне обезсърчено с ръка. В резултат - едно дете в повече с безнадеждно увредено зрение и изкривявания на гръбначния стълб.
Не, аз не искам да си задоволявам егото, не ми трябва съмнителната слава на "голям авторитет". Ще пиша максимално просто и понятно. Ще се постарая да обяснявам всички нужни термини на достъпен език и с прости думи ще описвам предимствата и недостатъците на всеки от разглежданите модели".
Така реших - така и пиша, но не защото не мога по друг начин или не ми достигат познания. Както и да е - съветите ви ми бяха от голяма полза, искрено благодаря!

Крум Маринов

Анонимен

Здравейте! Сайтът си е ОК. Покрива аудитория, която е непрофесионална и няма големи претенции. С доста от ревюта-та не съм съгласен, но това не е проблем. Големият проблем са т.н. настройки след "калибриране". Мониторите, които представяте са бюджетни и следователно нямат хардуеърно калибриране, което означава, че в този случай при калибриране с колориметър, се променят настройките на графичната карта - тоест нейната LUT таблица. Тъй като, различните производители интерпретират с отклонения цветните стандарти, не може да има "подходящи" настройки за общо ползване - /между отделните версии на драйвърите също има разлика/. Процесът на софтуеърно калибриране създава цветен профил, който се зарежда в графичната карта при стартиране на ОС-та. Не знам как точно определяте вашите настройки, но е невярно да ги наричате калибриране.
Според мен родителя, който цитирате няма да разбере и разликите между различните матрици, така, че малко повече "техническа" информация е добре дошла.
Дано съм бил полезен.

monitoribg

Обикновено уточнявам, че най-прецизни резултати се получават при хардуерно калибриране в сервиз. В някои ревюта (както и в това - на Dell U2312HM), съм пропуснал да го отбележа. Но винаги споменавам, че настройките, които предлагам са ориентировъчни и ще помогнат на по-непретенциозните потребители.
Благодаря за забележката. Внесох нужното уточнение.

Крум

Анонимен

Благодаря за ревюто ! Не съм предполагам, че може да има Българско ревю на този нов монитор от Dell!В момента ми предстои покупка на нов монитор и съм адски раздвоен между Dell U2311 и U2312HM.Според вас''Старият'' U2311H има по-добър контраст и като точност на цветопредаването е малко по-добър.От друга страна новият Dell пък има по-нисък imput lag, но-по лоши нива на черното.
Монитора ще го ползвам основно за гейминг и по-малко за гледане на филми и сърфиране.Ще ми помогнете ли във избора, защото съм адски раздвоен :(.Благодаря за доброто ревю още веднъж !

monitoribg

Т. нар. input lag е всъщност забавянето на сигнала "по пътя" от видеокартата до екрана на монитора. Съответно се отразява и на командите, подавани от клавиатурата или мишката. За хора, които играят игри като Counter Strike например (особено в мрежа), е от огромно значение да няма никакво забавяне (т. е. input lag-а да е минимален или нулев). В такъв случай Dell U2312HM е за предпочитане.
Но нито Dell U2312HM, нито U2311H са типични геймърски монитори. Погледни указателя в лявата част на сайта (раздела "геймърски монитори") - може би ще харесаш някой по-подходящ модел...

Крум

Анонимен

Здравейте, много ми харесват изчерпанелните ревюта, които правите, изключително полезни!

Имам нужда от съвет тъй като се колебая между два монитора: DELL U2312HM и HP LP2465 (S-PVA)
За втория няма ревю, той е по-стар и ревютата са правени преди да има e-IPS матрици, така че не можах да намеря съпоставка между двата, както и между матриците.
Ще го ползвам за работа и ме интересува качество на картината. Може ли да ми помогнете.

В.Терзиев

monitoribg

Dell U2312HM не е лош монитор... Но все пак е замислен като алтернатива на масовите TN монитори, предлагайки по-добро качество на сходна цена. Т. е., ориентиран е към масовия потребител, това не е професионален монитор от висок клас.
HP LP2465 е модел, който се появи преди около 5 години, или даже 6. Изглежда по-груб и масивен, но изработката на корпуса е много качествена, здрав е и стабилен.
Качеството на картината също е високо, спор няма. Този монитор се води модел от по-висок клас.
Със сигурност ще предложи и по-висок реален контраст, благодарение на своята PVA матрица. С по-висока разделителна способност на екрана - 1920x1200 (повече работно пространство по вертикала). Но пък е само с DVI конектор. Отделно стоят обичайните рискове при закупуване на монитор втора употреба.

Важни въпроси:
1) За какво смяташ да използваш монитора? "За работа" е малко неопределено...
2) На каква цена си намерил HP-то?

Анонимен

voltmachine каза...
Благодаря за бързия отговор :)
Занимавам се с уеб дизайн, и по-рядко гледам филми, снимки и игри.
Намерих HP монитора за 300 лв с 2 г. гаранция...

Доколкото разбрах HP е по-приемливия избор.
Не знам какви са недостатъците на DVI спрямо HDMI и DisplayPort.

...
Имате ли Donation функция за блога или ePay на който мога да ви почерпя :)

monitoribg

Колкото и банално да звучи, наистина преди години правеха нещата по-качествени...
Освен това, голяма част от продуктите, произведени за Зап. Европа и Щатите се отличават от тези, предназначени за Изт. Европа и Азия (тъжно, но факт).
Този монитор на HP нов струваше около 1 000 Евро, ако не се лъжа...
За 300 лева, 2 години гаранция (толкова е и на новите) - звучи примамливо.

Трябва да се има предвид обаче, че е със сравнително високо енергопотребление (за някои хора е от значение).
Също така трябва и внимателно да се огледа за дефекти, както и да се изясни - колко работни часа е "навъртял", преди да се вземе окончателно решение...

DisplayPort е най-новата технология, с възможност за пренос на огромен обем информация, но визуално никой не е установил особена разлика на екрана на монитора... Така че, ако не се свързват някакви устройства, изискващи друг тип връзка (DP или HDMI) - и DVI ще свърши работа.

Крум

P. S. - приемаме само бутилки с водка в брой :)

Анонимен

Искам да изкажа радостта си от този сайт радвам се, че има трудещи се хора в България които искам да помогнат по някакъв начин на незнаещите и търсещи добър монитор като мен.
Продължавайте в същия дух и не обръщайте внимание на глупави реплики.
monitorbg.com
Евала Крум!!!
Поздрави!!!
tuizzl

Анонимен

От Ivo за Dell U2312HM

Много ми е става интересно , като някой почне да сравнява Dell със LG кой имал по добър ъгъл на виждане и прочие. Dell матрици не правят!!!!!! и никога не са правили всичко е LG, едно време на CRT мониторите беше Sony!!!!!!!!!!!

Анонимен

Някакъв уникален комплексар се вихри из този форум. Колкото и човек да е добронамерен, според мен просто трябва да му банне айпито. Такива злобни, прости и деградирали хора ни дърпат все държавицата назад!

Милен Германов

Анонимен

Честно казано този монитор е пълен боклук, тъй като много бързо уморява очите.Не го препоръчвам на никой.След провала с този монитор ме е страх вече да купувам друго LCD за да не се получи същия проблем.Със старото CRT нямах никакви проблеми.

Анонимен

Днес си взех този DELL U2312HM и бих казъл,че съм много доволен! Евала за ревюто което сте направили наистина ми хареса и доста от външните сайтове прегледах но по-добро Българско ревю НЕ НАМЕРИХ! :) Настройките който сте дали ориентировачни са наистина добри но аз си намерих лично за мене още по-добри ако имате интерес може да ги пробвате но пак пиша лично на мен ми харесват! Brightness 63, Contrast 66 , r-97 , G - 89 , B - 100. А относно LG видях,че има заклети фенове тук... имах късмета да сравня IPS LG IPS236V-PN и моят Dell защото са в една и съща ценова категория и имат близки параметри но LG-то да ме прощава.... но не става.... Но както вече и вие казахте всичко е до въпрос на вкус нищо лично към никого! :)Благодаря много за ревюто!

От Sotir за Dell U2312HM review

Анонимен

Здравейте, на мен ми трябва монитор, на който да играя покер(за повече маси) и за гледане на филми и се чудя какъв да си взема.Не играя игри и няма да го използвам за графичен дизайн, така че ако може да ми препоръчате нещо.Чета тук, че тази IPS матрица е по-качествена, но има ли смисъл за нещата, за които ми трябва да си взимам монитор с такава матрица.Също тя по малко ли натоварва очите от стандартната TN.По принцип на сегашния ми лаптоп играя с намалена до край яркост което най-малко ми дразни окото.За марка съм се ориентирал към DELL, Phillips, LG, Samsung.Да кажем до 400 лв., но ако има някой който отговаря на изискванията ми и е 250 лв няма да го върна:)

От javier за Dell U2312HM review

Анонимен

Г-н Маринов, поздравления за чудесния сайт, благодарение на което днес си закупих този монитор – DELL U2312HM. Имам 2 въпроса относно настройките... Както сте описали в ревюто, нагласих следното: Яркост – 30 Контраст – 70 RGB – 95/90/100 1. Тези настройки подходящи ли са за човек с проблеми с очите? Досега при работа със CRT монитор, след един час очите се изморяват и болят. Мониторът ще се използва основно за браузване, набор на текст и малко за гледане на телевизия и филми. 2. В менюто Display Settings половината опции са недостъпни – Horyzontal Position, Vertical Position, Pixel Clock, Phase и Dynamic Contrast. Опцията Auto Adjust в главното меню също е недостъпна. Това проблем ли е? В User Guide всичките тези опции са достъпни за настройка... Благодаря Ви още веднъж за отличния сайт!

От Камен за Dell U2312HM review

monitoribg

Здравей, Javier.

Аз покер не играя, но предполагам, че за тези цели ще ти е нужен екран с малко повече видимост по вертикала. Търси монитор със съотношение на страните 16:10.

e-IPS матрицата не е кой знае колко по-скъпа от TN, а предлага забележимо по-високо качество на картината - с широки ъгли на видимост и по-точно цветопредаване.
Така че при филмите ще получиш картина с реални цветове, които се запазват дори когато някой гледа екрана под ъгъл.

От тези монитори, които сме тествали, интерес за теб може да представлява Dell U2412M. Надхвърля споменатия бюджет, но си заслужава парите.

По-евтин вариант са TN-ките, но колкото и евтин да е такъв монитор, в повечето случаи не си заслужава парите.

Крум

monitoribg

Здравей, Камен.

Не знам на какъв модел CRT монитор си работил, така че не мога да коментирам, но при тези монитори по принцип много зависи от честотата на опресняване на екрана. LCD технологията е различна, няма трептене, предизвикано от матрицата. За сметка на това проблеми създава по-евтината подсветка...

Дано да ти върши работа този Dell, въпреки че за работа с текст има и по-удачни модели (с VA матрица). Яркостта на монитора регулирай според конкретните условия, в зависимост от това, какво е обичайното работно осветление в стаята (ако е по-тъмно в помещението, можеш да намалиш яркостта, ако стаята е силно осветена, налага се увеличение на яркостта съответно). Това ще повлияе в известна степен отразяването на цветовете, но важното е очите да се чувстват комфортно...

Относно опциите в менюто - някои настройки не са активни в зависимост от типа конектор, който се използва. Предполагам, че използваш някой от цифровите.

Пробвай аналоговия VGA. Ако и там не работят, трябва да се търси проблема другаде.

Поздрави!
Крум

Анонимен

Здравей, Крум

Благодаря много за отговора, много ми е интересно да чета ревютата и увлекателния художествен стил, в който ги представяш е страхотен, продължавай в същия дух:)Спрял съм се на монитор и той ще бъде или U2312HM или U2412M, в зависимост от това дали ще мога да извадя още 100 лв., но пък веднъж си взимам монитор, а изглежда че това 16:10 е по-добре от фул-ей-ди-то, най веротно втория ще е.Понеже съм бос по темата исках да те попитам също и за значението на видеокартата, защото моята е сравнително стара(лаптома ми е на 5 години все пак, Dell Inspiron 1520 - най-здравата машина и най-добрата инвестиция която съм правил през живота си!), та да не се отклонявам исках да попитам от какво значение е видеокартата затова дали ще получа оптимално възможната картина.Мерси предварително. Поздрави!

От javier за Dell U2312HM review

monitoribg

Здравей, Javier.

Безусловно - видеокартата е от значение за качеството на изображението.

Не мисля, че в твоя случай е наложително да я сменяш. По-критично би било, ако играеше игри, но това, доколкото разбирам, не е така.

Впрочем, аз не съм от "универсалните бойци" и не съм голям специалист по видеокарти.
Съветвам те да отправиш запитване в някой от нашите хардуерни форуми - без съмнение ще получиш компетентни отговори от колегите.

Поздрави!
Крум

Анонимен

Здравей Крум,

Търся си монитор до 500лв главно за чертане, 3Д моделиране и рендване. Естествено и за игри :) Този и U2412M ли са най-доброто за тези пари или ще предложиш нещо друго ? Виждам че започват да поизчезват и да им се вдига цената, чака ли ни нещо ново и добро в този ценови клас ??

Благодаря предварително и не обръщай внимание на жалки нападки от нещастни хорица ;)

Петър

monitoribg

Здравей, Петър!

Да, в този ценови диапазон двата модела на Dell са с най-прилично съотношение цена-качество. U2312HM е и с изключително нисък input lag, което е плюс при динамичните игри. Dell U2412M пък е със съотношение на страните 16:10 и осигурява забележимо по-голяма работна площ.
Добър вариант е и U2311H, но вече трудно се намира (доскоро беше под 400 лева, сега и да го намериш, ще бъде от 450 до 500 лева - колкото струваше и когато го пуснаха на пазара).

Все пак, за работа е добре да избереш по-сериозен монитор, с IPS матрица от висок клас, но цената съответно ще бъде значително по-висока.

Другият вариант е да търсиш някой по-стар модел с S-IPS матрица втора употреба...

Крум

Анонимен

Здравей, Крум! Втора употреба не ми се иска (имам лош късмет с техниката). Намирам най-евтино 2312 на 390лв, докато 2412 е поне 100лв нагоре - заслужава ли си 1 инч и някой друг пиксел 100лв ?

Нищо не каза за очаквани модели в този клас ?

Петър
за Dell U2312HM review

monitoribg

Не бях проверявал наскоро цените, преди време Dell U2312HM се намираше и за около 380 лв. Сега повечето магазини държат цена над 400 лв. Бизнесмени...

За U2412M - чуждите пари се харчат лесно, тази поговорка я знаем :). Но - щом нямаш възможност да вземеш монитор с матрица от по-висок клас, то поне помисли за по-голяма работна площ. Този един инч и няколко пиксела, в действителност никак не са малко. Ако имаш възможност да видиш двата монитора един до друг - сам ще се убедиш, че е така...

За нови модели - те постоянно излизат, само дето в България не се предлагат :(

Аз лично бих искал да разгледам отблизо някой модел с PLS матрица, като Samsung SA850 например.

Марин пусна кратък обзор още миналата година... а продажби в България все още няма, уви.

Крум

Анонимен

Здравейте, имам същия монитор и съм много доволен от него. Интересувам се двата USB входа мога ли да се използват за предаване на картина от лаптопа към монитора и при играене на игри това ще бъде ли проблем. По принцим търсех кабел HDMI-Display Port, но се оказа, че няма такъв комбиниран и трябва да купя и преходник, което излиза доста скъпо - около 40 лв. Затова ме интересува мога ли да позлвам USB буксите. Мерси много

Анонимен

Dell U2312HM има освен DP и VGA и DVI. Ти с какъв порт си на лаптопа?
HDMI? Търси евентуално кабел HDMI-DVI.

Христо "Gocha"

Анонимен

Има адаптери USB-DVI ama sa po 80-90 leva

Анонимен

Samsung извадиха наскоро монитор които се връзва към лаптоп и комп през USB 3.0, обаче при Dell U2312HM не може да стане тоя номер.

Анонимен

Здравей Крум,

настана време да си взема нов LCD монитор. За момента ще се спра на ниска цена и се колебая между този и предшественика му. В момента мога да намеря този за 380лв и U2311H за 430лв.
Относно позлване - еми от всичко по много :) - филми, фото обработка, игри (стратегии/рпг). Както виждаш не ми трябва много бърз монитор, но по-качествен. Освен това планирам след време да си взема качествен 27 инчов от висок клас (напр. този на Dell, където излезна наскоро <3), но засега ще се огранича в бюджета.
Като цяло бях решил да заложа на по-новия модел, защото е по-нов и по-евтин, но онзи ден бях при един приятел и той ми показа едно леко неприятно изсветляване по десния ръб на монитора и това ме замисли - за филми и имайки предвид че ползвам черен десктоп...
Та сега се двуумя. Все пак има 50лв (а може би и повече) разлика, което при висок клас монитор не би имало значение, но при ниските цени има. Но пък ако си струват бих взел по-добрия модел.
Благодаря предварително за съветите ;)

Анонимен

Здравей Крум, Докато съм в период на чудене, излезе нов играч в моето поле - aoc i2353fh. Какво мислиш за него ? В сравнение с Делл-а ? Петър
От Slizer за Dell U2312HM review

monitoribg

В идеален вариант всяко ревю на монитор би трябвало да бъде безпристрастно. Не е редно да изказвам лично мнение за Dell U2311H и U2312HM - представил съм разликите между тях, съответно всеки трябва да има възможност да избере според своите собствени предпочитания.
При положение, че си с намерение да взимаш след време друг монитор изборът не е толкова критичен...
Вдъхновяват ме родните търгаши - изкуствено поддържат по-висока цената на по-стария модел. Е, по-големи "бизнесмАни" от наш'те нема!

P.S. Тъй като това е блог, ще си позволя да изкажа лично мнение (което не е правилно, разбира се :) )...
Моето ЛИЧНО и СУБЕКТИВНО мнение е, че Dell U2312HM НЕ Е по-добър от U2311H. Но, предвид това, че смяташ да вземеш след време друг монитор, а и при тази разлика в цената - не се затормозявай толкова...

Крум

monitoribg

AOC i2353fh е монитор, който не съм виждал "на живо". Глупаво е да се представям за "експерт", който има готово мнение за всичко - на такива им казват ДЪРВЕНИ ФИЛОСОФИ :)
Не мога да дам оценка за монитор само въз основа на мъгляво техническо описание и рекламен текст, съставен в маркетинговия отдел на производителя...

От друга страна, ще си позволя да вметна някои лични съображения:
Прави впечатление, че при този монитор доста се набляга на атрактивния външен вид. Изглежда идеята е да привлича вниманието на МАСОВИЯ потребител, който жизнерадостно ще се хване на тази въдица...
Аз по принцип с недоверие се отнасям към монитори, при които се набляга подчертано на "бляскавия" външен вид. Разбира се, нищо не пречи да се съчетава атрактивният дизайн с високи технически качества... Но в повечето случаи лъскавата опаковка крие не много впечатляващ продукт.

Крум

Анонимен

В нета се носи мълва, че този монитор издава някакъв неприятен звук при контраст настроен под 99%. Някой да е чувал нещо такова ?

Анонимен

"...контраст под 99%" Че кой малоумник ще си държи монитора на максимални настройки? Това е напълно неизползваемо. Едно приятелче наскоро си взе U2312HM, има го от около 2 седмици, не се е оплакал до този момент.

Анонимен

Здравей, можеш ли да направиш тест на този модел DELL S2330MX. Струва ли си парите?

monitoribg

Преди време драснах няколко реда за Dell S2330MX - използвай указателя в лявата част на страницата (подкатегория Dell). Ако попаднем на този модел, може и да напиша пълно ревю, но не обещавам твърдо. Едва ли е нещо, което си заслужава парите. Типичен монитор, ориентиран към масовия НЕориентиран потребител :). "Мазен" дизайн, ултратънък, ултрабърз, ултраLED, ултра... TN матрица.

Крум

Анонимен

Е защо пък? Не на всички им трябват монитори с професионални IPS или PVA матрици. И какво лошо има, че е с "мазен" дизайн. Това, че монитора хваща окото според мен не е недостатък. Ясно е че този Dell S2330 е за масовия потребител, но какво от това? То и прехваления U2312hm е масовка. За филми, игри и в офиса сигурно ще свърши работа.

Илиян

Анонимен

ЗДравейте. Доста ревюта изчетох,както вашето така и доста други. Моята дилема е между Делл 2312 и Самсунг F2380. Не съм претенциозен и не вярвам, че ще усетя разликата между
двата, но ме интересува кой от двата е по-сигурен, по-надежден и с по-добро изпълнение. Благодаря предварително :)

Анонимен за Dell U2312HM review

monitoribg

Както Dell U2312HM, така и споменатият от теб Samsung се вместват общо взето в една пазарна ниша. cPVA матрицата не е най-висок клас, както и e-IPS. Качеството на изработка е сходно. Гаранция в този ценови диапазон няма - въпрос на късмет. Dell-а е с по-точно цветопредаване, по-широки ъгли на видимост, по-бърза матрица и почти нулев input lag. Samsung-а е с по-добро ниво на черното и контраст, pо-евтин е. Това са му двете предимства пред U2312HM. Ако ти трябва монитор предимно за четене на текст - вземи F2380. За всичко друго - Dell-а.

Анонимен

Благодаря за бързия отговор :)

Анонимен

днес си взех Dell-a. Искам да Ви кажа че е невероятен.

Анонимен

И аз се ориентирам към U2312hm, за тия пари май по-удачен монитор засега няма. Има по-добри монитори де, ма са доста по-скъпи. Някакви по-забележими проблеми с подсветката на Делл-а? Изгоряли пиксели?

Анонимен

Здравейте. Между този монитор и Philips 239C4QHSB, кой ще ми препоръчате? Цената е еднаква..

monitoribg

Определено Dell U2312HM.
Въпросният Philips е поне едно стъпало по-надолу.
Не бива да се подвеждате по лъскавия външен вид. То всъщност такава е и целта - да се привлече вниманието с атрактивен дизайн. Като качество обаче отстъпва.

Крум

Анонимен

Аз писах последния коментар - за помощта между филипса и делл-а... Купих Dell-а и изобщо не съжалявам! Благодаря ви много за хубавата насока и дерзайте с хубави, та дори и по-хубави ревюта на монитори за такива "неразбирачи" като мен. :)

Анонимен

Здравейте monitoribg,
в момента гледам един NEC Multisync 20WGX2 Pro, който се води 20,1 инча. Поблазних се от мисълта да гледам нещо малко по-голямо, но не много - 23". Заглеждам се по LG IPS237L-BN и въпросния Dell U2312HM. Ако въобще има смисъл да го сменям NEC-а кой от двата ще препоръчате? А може и някой друг.

monitoribg

Привет!

Наистина - не ми се иска да оказвам влияние върху избора на читателите. Блогът е създаден с информативна цел, а не с цел реклама на една или друга марка монитори. Но все пак...

NEC 20WGX2 е много качествен модел, появи се преди 5-6 години, ако не се лъжа. Ако нямаш проблеми с подсветката (единственият по-сериозен недостатък на този монитор) - не бързай да го отписваш.

Разбираемо е желанието човек да си вземе нещо ново, с по-голям екран. Мога да предложа няколко модела, които са ми направили добро впечатление, но ми трябва малко ориентировъчна информация относно твоите предпочитания. За какво ще се ползва мониторът? С какво съотношение на страните предпочиташ да бъде? Каква сума можеш да отделиш за тази покупка?

Колкото до Dell U2312HM - моето лично мнение е, че е по-добър избор от LG IPS237L. С по-добро качество на картината, и като цяло - по-удачен модел, стига да разполагаш с възможност да го вържеш през DVI или DP, а не си ограничен само до HDMI.

Крум

Анонимен

Здравейте. Ще поръчам тази седмица този монитор Dell U2312HM. Въпроса ми е в комплекта дали влиза кабел за връзка с компютъра и какъв. Ако няма, кой вариант за връзка ми предлагате. DVI/компютър/ to DVI/монитор/ или HDMI/компютър/ to DVI/монитор/ Няма да използвам звука от колонките на монитора. Не мисля да давам 30-40лв за преходник HDMI-DP, защото въпросната разделителна способност за този монитор напълно се покрива от DVI.Благодаря за отговора предварително.

monitoribg

ЧНГ!

При U2312HM към монитора има включени в комплекта VGA кабел (за аналогов сигнал) и DVI кабел (цифров). DVI върши чудесна работа, наистина не са нужни разни преходници - излишно е.

Крум

Анонимен

Благодаря за информацията. Вече съм собственик на въпросния монитор и съм много доволен. Калибрирах го със стойностите посочени от Вас само промених яркостта на 35% всичко друго е същото. Качеството на изображение е много високо. Между другото взех и нов компютър с монитора. Имам обаче един проблем при възпроизвеждане на филми. Получават се много неприятни и тънки хоризонтални линии при сцени в които има много рязко сменяне на образа или действието /при динамика/. Това го прави както на sd така и на hd филми. И това се получава винаги по средата на монитора. Видео картата е geforce gt640 1gb на Palit. Най-вероятно проблема се дължи на плеърите които ползвам. Първо си сложих моя плеър който е pot player. След това инсталирах clmgcodec pack с медиа плеър класик и при него се получава същото, след това вградения в уиндоус, медиа плеър същата работа. Имам чувството, че монитора не е много за гледане на филми. Аз по принцип не гледам филми на компютър и не играя на игри така, че за мен не е от значение. Ползвам го за инженерно проектиране CAD програми и фотошоп. Разбира се най-вече за интернет. Поздрави.

monitoribg

Въпреки, че Dell U2312HM е бюджетен/евтин монитор, ориентиран към масовия потребител, това не означава автоматично, че човек трябва да се примирява с откритите недостатъци.

Тъй като аз лично не съм се сблъсквал с подобен дефект на картината, а от описанието на думи - не мога да си представя точно какъв е проблемът, ми е трудно да дам съвет. Но не мисля, че е от плейърите. Ако е възможно - добре е като за начало същият клип/филм да се пусне на друга бройка от модела, за да се види, дали нещо подобно ще се прояви и при него.

Също така бих те посъветвал, ако има такава възможност, да опиташ да заснемеш екрана в такъв момент (когато се проявява този дефект на картината) и да публикуваш изображението в някой от хардуерните форуми - така много хора ще могат да го видят, евентуално - ще се изясни, дали и при други собственици на U2312HM се е случвало нещо подобно.

Крум

Анонимен

Здравейте отново. Ето два файла които заснех. Искам пак да повторя и дано не съм бил разбран погрешно. Монитора е отличен избор въпросния проблем липсва при гледане на филм в НЕ full screen режим на плеъра. При напълно заемане големината на екрана аз забелязвам непостоянни горизонтални ивици може би ще ги видите и Вие като разгледате по-подробно единия от клиповете. Но пак повтарям те са едвам забележими, но аз ги виждам. Поздрави.

http://dox.bg/files/dw?a=81987f7a87
http://dox.bg/files/dw?a=b862c41404

Анонимен

Аз ползвам U2312HM от 3-4 месеца. За тези пари едва ли може да се намери нещо по-добро към този момент.

На човека, писал по-горе: мониторът е много подходящ както за филми, така и за игри. Честно, не змам как може да си мислиш, че не става за гледане на филми? Гледах тези клипчета за които си дал линк. Ами не можах да забележа проблема за който споменаваш. Обаче /въпреки че не съм много наясно/ - това не е ли записан сигнала, който подава видеокартата?
Ти на екрана можеш да виждаш нещо различно. Сигурно е по-добре да снимаш екрана с фотоапарат, че да се види по-ясно този дефект.

И друго - ревютата в повечето случай ги четът хора дето смятат тепърва да си купят този монитор а не тези които вече го имат /аз съм изключение :)/. Както Крум ти препоръча - пиши в някой форум там повече собственици на този Dell ще споделят мнение. Пиши например в hardwarebg. Надявам се че Крум няма да го сметне за реклама.

Поздрави
Д. Шопов

monitoribg

Не, няма да го сметна за реклама - никакъв проблем в това отношение. Важното е хората да си помагат.

Съжалявам, но в случая аз лично не мога да дам съвет и подкрепям напълно предложението на Д. Шопов...

Гледах внимателно, но нито при филмчето за катеричоците, нито в откъса от "Хотел Трансилвания", не успях да забележа нещо. Наистина съжалявам. Сега, има забележимо замазване на образа при бързо движещи се обекти, но това е нормално. Забелязва се на практика при всеки LCD екран, независимо от това, колко е бърза матрицата и колко са ниски стойностите на input lag-а. Всъщност, за това допринасят и нашите очи, които не успяват да фиксират "правилно" бързата смяна на кадрите при филмите, или бързо движещ се обект в реалността... Но, доколкото разбирам, нямаш това предвид.

Опитай наистина да пишеш в някой от форумите, пък дано да получиш адекватен съвет. Ако намериш решение - пиши и тук - ще бъде от полза за останалите читатели.

Крум

Анонимен

Здравей Крум,
Моите адмирации за сайта.Имам един въпрос относно този монитор гледам че вече има нова ревизия какво ще кажеш за нея. Да попитам, има един AOC i2367Fh попадал ли си на него,какво можеш да кажеш за сравнвние между двата относно матриците. В същия ценови диапазон е до около 400 лева(толкова ми е бюджета).
Благодаря
Поздрави
Киро

Анонимен

Крум в момента е извън страната (чакаме го тези дни да се върне).

Последната ревизия на Dell U2312HM, за която съм чул е A06. Лични впечатления нямам, но отзивите в различни форуми са предимно положителни. Главното подобрение при тази ревизия е, че е намалено/отстранено/ трептенето на подсветката при по-ниски нива на яркост.

Колкото до AOC i2367Fh - възможно е следващото ни ревю да бъде посветено на този модел (още не сме взели окончателно решение, но този монитор е един от кандидатите). Евентуално в скоро време ще можем да дадем по-подробна информация...

Христо

Tosho

Някой има ли оплаквания при дълго гледане/четене от близо с този монитор?
И може ли да се сравни с S2240L натоварването на очите?

Tosho

Вчера си взех LG M2352 и много натоварва очите при гледане от близко разстояние - което го прави негоден за монитор.
Как се справят u2312hm и s2240l в това отношение?

Анонимен

То от близко разстояние все ще се натоварва зрението. Трябват си почивки, ясно. Dell S2240 е евтина масовка. Екранът е гланцов - отблясъци от прозореца и от лампата, отражения на стаята зад тебе и на собствената ти физиономия - не знам, кой би го купил. U2312HM е (малко) по-добре като качество. Но той пък е със старото матово покритие с кристализация - на бял фон се забелязва доста.

За четене - pva/mva матрица, pls на Samsung, или нещо от най-новите ips на LG с полуматово покритие.

Христо

Assensy

Скоро взех такъв монитор. Трябваше ми бюджетно решение за графичен дизайн и предпечат.

Съвета ми е: ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!!!

Аз се прекарах и се налага да прежаля 400-те лева с ДДС, които платих за този монитор. Проблема е, че светлосивият цвят зеленее. От 8 до 1% по CMYK, сивото не е сиво, а зелено.

Анонимен

@Assensy Не знам какво ти зеленее, но след калибрация, при мен няма никакво зеленеене...

Провери си настройките, защото или проблема е от тях или просто имаш дефектна бройка.

Анонимен

Занимавам се с графичен дизайн, в работата си позвам професионален монитор на NEC ,а този DELL го взех за вкъщи... спрях се на него заради цената и IPS матрицата.
След пипане на настройките/калибриране, монитора докарва прилично реалистични цветове и качество на картината.
Също така като плюс мога да прибавя ергономията, може да се повдига сваля, върти и тн.. в това отношение е мн. добър.

До тук с положителните неща...

Тъй като явно е доста нисък клас монитор има очевадни проблеми с backlight bleeding и IPS glowing типични проблеми за евтините IPS модели
,тези 2 проблема страшно много ми бъркат в здравето, но явно за тези пари толкова. Всъчност да си намериш за тези пари IPS монитор без тези 2 проблема си е направо джакпот.

Извод: не става за сериозна графична работа.
Особено за работа с тъмни изображения. Става за интернет и не претенциозни занимания.

BobyZax

Здравейте,

дали успях да публикувам коментара ми от вчера.

Както писах - поздравления за сайта. Много ми помогна при избора ми на монитор.

Сега имам обаче имам нужда от съвет:

Разполагам с ултрабук с процесор i3/4МБ РАМ и видеокарта със споделена памет-
Intel HD 3000 Graphics -
лаптопа разполага с 2 usb 3.0

Желанието ми е да захраня два монитора Dell U2312HM на еднаква резолюция и да ги ползвам в extended mode. Дисплея на лаптопа не е необходимо да го ползвам.

Искам да разбера дали е възможно да подам еднакъв по качество и резолюция сигнал за да работят мониторите еднакво ?
Какво устройство мога да ползвам ? Адаптер като USB3.0 - HDMI за малко пари или нещо като DualHead2Go което може да раздели сигнала от един DVI за доста повече ?

Поздрави
Борис

Анонимен

Здравей, Борис

Крум в момента отново е извън страната - наложи му се да замине по спешност. Но мисля, че и той не би могъл да ти даде категоричен отговор - доколкото ми е известно и той не е много на "ти" с възможностите на лаптопите.

Поразпитах междувременно други колеги. Общото мнение е, че на тази конкретна машина, която споменаваш, най-вероятно няма да се получи. Проблемът не е в осъществяването на самата връзка, а по-скоро в резултатите. Има опити да се използват например външни USB видеокарти, но специално при лаптопите на Acer от този клас при свързване на два монитора или изобщо не "тръгват", или в най-добрия случай лаптопът се справя криво-ляво с елементарните офисни приложения, а при по-тежки програми, филми, игри и т. н. забива, изображението е накъсано и с плачевно качество...

Все пак, не приемай тази информация за единствено меродавна. Както споменах - не съм спец в областта на лаптопите. Опитай да се посъветваш с колеги в някой специализиран форум, надявам се, че ще могат да помогнат със съвети и компетентни мнения. Дано да има някакъв работещ вариант...

Поздрави
Христо

Анонимен

Здравейте и от мен. Дойде време и на мен да заменя стария 19 инчов Trinitron туч с нещо малко по-практично и по-точно в цветопредаването. След като се разчетох във вашия сайт, както и в някои други мисля се спрях на два модела: U2312HM и U2412M. Разликата от малко над 100 лева на инч все още ми е трудно да я проумея - има ли друга реална освен този допълнителен инч и промяната в съотношението на страните?
Но докато четох попаднах на нещо интересно - става дума за модела P2414H, който в ценово отношение се разполага между двата вече споменати монитора. Отзивите за този модел са изключително положенителни като дори на доста места се споменава че се представя по добре от "бюджетните U-та". Та моя въпрос е ако се занимавам основно с брауз, четене на текст, гледане на филмчета, малко игри и малко пипане на графични изображения на много ниско (почти аматьорско) ниво кой от изброените модели ще бъде най-разумната покупка? Само пояснявам и цените на мониторите към настроящия момент:

U2312HM: ~ 350 лв.
U2412M: ~ 460 лв.
P2414H: ~ 400 лв.

Никола Кереков

Анонимен

Здравей, Никола Кереков

Съжалявам за закъснението, с което се появи твоят коментар (както и отговорът на него). Така се получи, че "леко" ми беше изпържен горкият компютър и няколко дни се занимавах с ремонти и спасяване на съхраняваната в него информация.

P2414H също е бюджетен модел, на ниво на U-серията, или даже малко по-ниско.

Не става дума само за разлика от 1 инч по диагонала, а за 120 реда от по 1920 пиксела на всеки ред :)

Като предварителна информация - P2414H при (почти) 24 инча диагонал на екрана е с разделителна способност от 1920x1080, за разлика от U2412M - 1920x1200. T. e. е с по-"рехава" матрица. Според колеги и покритието на екрана не му е от най-добрите - забелязвал се т. нар. "кристален" ефект, а е и с по-лоша ергономика. Засега нямам лични впечатления, така че не мога да коментирам точността на цветопредаване и другите съществени параметри.

За гледане на филми обикновено се предпочитат монитори с разделителна способност от 1920x1080 (16:9 съотношение на страните), за четене/набор на текст и занимания с графичен дизайн - обикновено се предпочитат модели със съотношение 16:10 и разделителна способност 1920x1200.
Кое за теб е с по-голям приоритет?

Добре е да видиш всеки модел на живо, ако нямаш такава възможност - драсни още няколко реда по-подробно за твоите изисквания, пък ще поумуваме кой модел е най-подходящ.

Христо

Анонимен

Само да кажа ,че намерих решение за захранването на двата монитора единя предз HDMI а другият през USB 3.0 - HDMI преход за около 100лв. Работят чудесно, дори и дисплея на лаптопа също е активен.
Много по малко ме болят очите. Дисплея е страхотен