20 май 2013 г.

AOC i2367Fh review

 

Ревю на AOC i2367Fh

- евтин IPS монитор с интересен дизайн и изненадващи технически характеристики

   © Крум Маринов


AOC i2367Fh


   В поредното ни ревю за 2013 година ще разгледаме предимствата и недостатъците на AOC i2367Fh - един от най-популярните монитори на пазара. Много потребители проявяват интерес към него. Една от главните причини за това е, разбира се, че е евтин. Също така има интересен дизайн и, както ще видим след малко - изненадващи технически характеристики. Дали обаче си заслужава парите? Нека проверим...

   Мониторите на AOC не се появяват много често на страниците на нашия блог. Досега сме разгледали само два модела, последният от които беше 23 инчовият i2353Fh. Лично аз не го одобрих, но по света има достатъчно щастливи собственици на този монитор, които са напълно доволни от неговото представяне. Какво? Аха... - Марин изръси поредната крилата фраза: "По-добре недоволен човек, отколкото доволен козел". Аз понякога прихващам по някоя от тези мъдрости, но после се оказва, че сентенцията е тотално объркана. Както и да е. Сега нямам време да проверявам. Да се върнем към нашия козел... така де - монитор, а именно - i2367Fh. Любопитно е да видим, дали AOC имат някакъв напредък.
     
   Първи впечатления. Дизайн
   Мониторите на AOC не един и два пъти са печелили престижни награди за оригинален дизайн. Мисля, че ще се съгласите - AOC i2367Fh изглежда интересно. Има модерен вид, наистина - впечатляващо тънък корпус, приятно съчетание на черен и сребрист цвят, предвидена е възможност мониторът да се използва и без стойка. Да, при желание можете да го поставите на бюрото подобно на рамка за снимка.

   Задният панел е от черна матова пластмаса, донякъде наподобяваща метал. Това придава на модела малко по-строг и стилен вид. Разбира се, всичко е въпрос на вкус, но според мен това е по-удачен вариант, в сравнение с любимия на много азиатски дизайнери гланц. Е - и в случая има малко гланц, но - търпимо.
   Стойката не се отличава с особена функционалност - има възможност само за наклон. Основата ѝ е подсилена от метал, като цяло осигурява добра стабилност. Е, да - както и се очакваше, при побутване с пръст екранът леко се разклаща, но нищо критично.
   Захранването при i2367Fh е външно, което в съчетание с използваната LED подсветка осигурява впечатляваща... тънкост на екрана. Да, зная, че думата има друг смисъл, но мисля - разбрахте, какво имам предвид. Тънкост в дизайна на монитора (ето - сега думата е използвана правилно) е, че е "borderless". Демек - без рамка. Погледнете снимката по-долу:

AOC i2367Fh - borderless design


   Красота! Сега обаче се върнете към началото на статията и погледнете първото изображение. Е? ...Какъв телефон? А... не, не ѝ знам телефона. И не гледайте маскираната мацка. За рамката става дума. Както казваше Марин, когато с пот на челото си изкарваше прехраната на кооперативния пазар - "Бате, глей ся - тука има, тука нема...". Да, май AOC i2367Fh не е чак толкова "borderless". Поредните маркетингови извращения. Нищо, свикнали сме вече, какво ли не сме чели, какво ли не сме виждали. Приключенията на Алиса в страната на рекламите. Накратко, веселите деца на последния ред могат да престанат да пеят и скачат - рамка има. Изображението, уви, не се разпъва от край до край, както предполагаха някои наивни граждани.
        

   Технически характеристики на AOC i2367Fh

   Тип на матрицата: AH-IPS*, LED подсветка
   Размер на екрана: 23" (~58.4 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 5 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.265 mm
   Яркост:  250 cd/m²
   Контраст: 1 000:1* (статичен), 50 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: VGA, 2xHDMI, вградени високоговорители


   Може би очаквате най-после да поясня - кое ни изненада в техническите характеристики на монитора. Имайте малко търпение, ще стигнем и до там.
  
   Конектори
   "Тука нема DVI, тука... пак нема DVI". Няма и USB. За сметка на това има два броя HDMI. Това е положението. Разбира се - при нужда могат да се използват различни преходници и т. н. Лично аз обаче бих предпочел да има DVI порт. Карай. Не можем да искаме твърде много от един евтин монитор, позициониран в ниския ценови клас.
              
   Меню
   Бутоните за управление на менюто си играят на криеница - разположили са се на обратната страна на Луната корпуса. Надписите пък са на страничния ръб. Целта на тази миграция е обяснима - изчистеният и стилен външен вид на AOC i2367Fh идва на определена цена. В случая се жертва удобството при работа с менюто на монитора в името на красотата. Впрочем - повечето нормални хора, закупили бюджетен монитор за "универсална" употреба, нямат наклонността да ръчкат бутоните на менюто от сутрин до вечер.

   Самото меню изглежда симпатично. Надписите и част от съответните изображения са в син цвят, който приятно контрастира с черния фон, има и цветни пиктограми. В това отношение AOC са се постарали - спор няма. Заинтересува ме разделът Color Setup, по-точно т. нар. DCB Mode. Получавате възможност да контролирате наситеността на отделните цветове, въпреки че тези действия няма как да заместят истинското калибриране. Открихме и Picture Boost - интересна, но загадъчна опция. При желание можете да изведете на екрана област с повишена яркост, като можете да настроите нейния размер и контрасност. За какво ще ви послужи - измислете вие. Направиха ми впечатление и наименованията на някои от предварително дефинираните режими на изображение (общо 6 на брой) - "Sports" и "Internet" (отделно има "Text"). Налични са също така "Standard", "Game", "Movie". Всичко останало не виждам смисъл да изброявам - това са добре познатите настройки за яркост, контраст и т. н.
        
   Разход на електроенергия
   Въпреки че i2367Fh е с LED подсветка, рекламирана като изключително икономична, на монитора се мъдри етикет за енергиен клас "B". Официално заявената стойност за енергопотреблението е 32 W, но след като намалите безобразно изнасилената яркост, то ще падне поне с около 10 вата. Общо взето - в границите на обичайното за повечето 23 инчови монитори с LED подсветка.
       
   Качество на картината  
   За разлика от представения в миналото ни ревю геймърски монитор BenQ XL2411T (заслужава си да му обърнете внимание), AOC i2367Fh е с IPS матрица. Тя не е толкова бърза, като TN, но е напълно подходяща за повечето игри, стига да не сте запален геймър, който играе FPS в мрежа. По-заинтересованите потребители може би обърнаха внимание на описанието на техническите характеристики малко по-нагоре. Написал съм AH-IPS. Недейте да потривате ръце обаче. Нали не очаквате на тази ниска цена да получите монитор с професионална 8+ или 10-битова матрица? Сега нямам желание да споря. Вие ако имате - използвайте коментарите след статията. Мога да ви уверя обаче - наименованията при IPS матриците се множат като мухи-оцетарки, но това, уви, не означава задължително, че получаваме по-добро качество. След като в резултат на многото публикувани ревюта читателите се научиха да се мръщят на e-IPS матриците, производителите престанаха да използват това наименование. Сега на мода са AH-IPS. Да, има някаква промяна в структурата на матрицата. Но дали ще е ах- или ох-... не си въобразявайте, че задължително е 8/10 бита.

   В случая панелът е 6-bit + FRC. С други думи - псевдо 8-битова матрица. AOC i2367Fh е способен да възпроизведе 16.7 милиона цвята посредством интерполация. Цветовото пространство, което покрива, е sRGB – 89.5%, AdobeRGB ~ 65%. Нека погледнем сега резултатите от нашите тестове на този модел.
        
   Диаграмата по-долу показва доколко прецизно мониторът възпроизвежда цветовете при фабрични настройки (режим "Standard"). Мерната единица е DeltaE. При DeltaE >3 и с невъоръжено око ще установите, че цветовете не съвпадат с реалните. При DeltaE <1 цветопредаването се счита за отлично (по-ниска стойност - по-добре):
  

AOC i2367Fh - цветопредаване преди калибриране


   Сами виждате - не е зле. Мониторът на AOC се представя значително по-добре от дизайнерския U2713H на Dell. По-непретенциозните потребители спокойно могат да минат и без калибриране - нужно е само да се намали яркостта до нормални граници. По-опитните ни читатели естествено знаят, че след калибриране нещата изглеждат обикновено много по-добре. Да видим.
  

AOC i2367Fh - цветопредаване след калибриране


   Прилично. Следващата таблица показва нивото на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук - колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  

AOC i2367Fh - ниво на черното след калибриране


   Изненадващ резултат! Не мога да си спомня да сме попадали на IPS монитор с подобни показатели. Отлично. От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):
 
AOC i2367Fh - контраст

   Браво! Наистина останахме приятно изненадани. Както може би знаете, в повечето случаи след калибриране естественият контраст пада забележимо и обикновено е доста под официално заявената стойност от 1 000:1. Нашият i2367Fh направо ни шашна - дори и след калибриране статичният му контраст се оказа 1125:1. Фестивал на чудесата.
   Какво ни показват тези графики? С прости думи - моделът на AOC, макар и със скромна IPS матрица, е подходящ за занимания с графичен дизайн на любителско ниво. Цветопредаването е точно, а при това получаваме и дълбоко, наситено черно - почти като при PVA/MVA мониторите. Високият контраст не винаги е плюс. По принцип обаче това позволява да се надяваме и на прилично възпроизвеждане на по-тъмните сцени, като картината запазва добра детайлност. Така при филмите ще можете да видите добре къде е бедрото на г-н Пит и къде е ръката на г-жа Джоли. Или обратното. При игрите вече няма да се взирате нервно в ъглите на подземието - дали не се е стаил незабелязан някой оръфан гоблин. Няма скрито-покрито.

   Стига да не пипате настройката на контраста, ще можете да се радвате и на достатъчно равномерен преход при отделните нюанси. Няма бандинг - преливането е плавно, не се забелязва сегментация. Добре.

   Калибриране на AOC i2367Fh
   В по-ранните ни ревюта често давахме ориентировъчни настройки на тестваните монитори. Ползата от тях обаче не е чак толкова голяма, колкото може би си мислите. Разликата между отделните бройки монитори, дори и в рамките на една и съща партида, може да бъде достатъчно голяма. Както споменахме, по-непретенциозните потребители могат просто да намалят нивото на яркостта до поносими граници.

   Вариант е и да си свалите някоя програма за софтуерно калибриране. Лесно ще намерите такава в Интернет. А дали да калибрирате монитора  с колориметър - преценете сами. Ако не разполагате с подобно устройство - ще се наложи да потърсите услугите на специализиран сервиз за монитори. Все пак ми се струва, че в случая това не е чак толкова наложително - i2367Fh не е модел, предназначен за професионални занимания с графичен дизайн.
              
   Ъгли на видимост
   AOC i2367Fh е типичен представител на модерните IPS базирани монитори. Ъглите на видимост са широки - цветовете и контрастът не се влошават, когато гледате екрана отстрани. Е, има известна промяна, но е почти незабележима.  
           
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Този монитор на AOC е с официално заявено време за реакция от 5 ms. Това е обичайна стойност за съвременен IPS монитор, при който се използва overdrive (функция за ускоряване на матрицата при преходи между специфични нюанси на сивото). Хубавото при модела е, че имате възможност да контролирате силата на подаваните импулси. Това несъмнено е голям плюс. Най-слабо артефактите се проявяват при изключен overdrive - на практика не се забелязват. В случай, че държите да подобрите скоростта на реакция на матрицата - най-добре е да използвате стойност "Medium". Забавянето на входния сигнал, дължащо се на електрониката на монитора (input lag), е само 5-6 ms. Мисля, че геймърите ще останат доволни.
           
   Подсветка
   При елементарния тест (черен фон, затъмнена стая) не установихме някакви сериозни проблеми с подсветката. Не видяхме да има някакво силно избиване в ъглите или по протежение на някоя от страните на екрана. Добре.
   Има какво да се желае обаче от равномерността на цветовата температура на екрана - факт. Впрочем, този недостатък ще бъде забелязан само от потребители с повече опит, или от хора с изключително чувствително зрение. Кристалният ефект е налице, използва се и ШИМ. Но отново - възприятието им е достатъчно индивидуално. За някого може да е проблем, за друг - не.
           

   Предимства и недостатъци на AOC i2367Fh, цена  

   Предимства: Стилен модерен дизайн, добро качество на използваните материали и на сглобката, вярно цветопредаване плюс отлични нива на черния цвят и плавни преходи между отделните нюанси, широки ъгли на видимост, добро време за реакция на матрицата, възможност за контролиране на overdrive импулсите, нисък input lag, цена.
   Недостатъци: Няма възможност за промяна на височината на екрана, ШИМ и кристален ефект (но отбелязахме, че възприемането им е достатъчно субективно), няма DVI, качеството на вградените високоговорители не е добро.
   Цената на AOC i2367Fh към момента на написване на ревюто е около 350 лв. Евтин монитор.

   Крум Маринов
  
   Заключение
   Преди всичко, трябва да сте наясно, че не може да са ни еднакви изискванията към монитор от по-нисък бюджетен клас и такъв, който има претенциите да бъде предназначен за професионално използване. В случая спокойно можем да преглътнем някои недостатъци, с оглед на ниската цена на монитора. Определено този път AOC успяват да се представят на висота. Моделът i2367Fh е евтин монитор (в добрия смисъл на думата), с добро съотношение цена-качество. Прекрасна алтернатива на IPS моделите на Dell, окупирали тази пазарна ниша (среден потребителски клас). Ще свърши работа и в офиса, и у дома. Подходящ за занимания с графичен дизайн и обработка на цифрови снимки (на любителско ниво), за гледане на филми и за игри. Препоръчвам ви да му обърнете внимание.
   А в случай, че AOC i2367Fh не ви е интересен - други ревюта на монитори и статии можете да изберете от Съдържанието.

15 коментара:

Анонимен

Здравей,
статията ти е страхотна. Много благодаря за полезната информация. Имаш ли някаква информация и за модела AOC i2360Phu. В сравнение с AOC i2367fh кой според теб е по-добър/с по-добри показатели и какви са предимствата на единия спрямо другия модел? Благодаря ти предварително за отговора!

Поздрави,
Ина

Анонимен

Здравей, Ина

За съжаление Крум е извън страната, затова ще се опитам аз да ти отговоря.

AOC i2360Phu е съвсем нов модел и никой от нас тримата не го е виждал на живо. Той е от новата линия монитори на AOC. Дизайнът на корпуса е на практика същия, като при AOC g2460Pqu - геймърски монитор, за който наскоро писа колегата Кристо Маринов в блога 3D monitor (интересно съвпадение на фамилиите, двамата с Крум много се кефят :) ).

Буквата "P" в обозначението на монитора подсказва, че е с професионално предназначение. Но - не трябва да се заблуждаваме. Цената е с около стотина лева по-висока, в сравнение с AOC i2367fh, но все пак - не дотолкова, че да очакваме IPS матрица от по-висок клас. Вероятно е 6-bit + FRC (псевдо 8-битова), въпреки че има малка надежда да се окаже чиста 8-битова. Впрочем, чисто визуално разлика в изображението няма да се забележи.

Предимство на AOC i2360Phu е наличието на DVI порт и, което е от голямо значение - той е с ергономична стойка, освен всичко останало тя позволява да се променя височината на екрана.

Разбираемо е, че без да сме го виждали не можем да коментираме останалите му достойнства и недостатъци. Очаквам да не е по-лош като точност на цветопредаването и качество на картината като цяло от i2367fh, а може и да е по-добър. Но не се наемам да го твърдя със 100% увереност.

Съжалявам, че не можем да дадем по-подробни сведения на този етап, но за нас е по-важно да бъдем наистина полезни на читателите, а не да се правим на експерти-всезнайковци.

Поздрави
Христо

Анонимен

Здравейте,
статията е много добре направена, толкова добре, че обмислях да си купя именно този монитор! Изникна и нов претендент и именно заради това пиша този коментар. Става въпрос за Eizo Foris FS2333 (Game монтира). Знам, че Eizo-то е по-добрият монитор, няма спор, но искам да попитам струва ли си парите отгоре? 8 битова матрица ли използват от Eizo и имате ли някакъв досег със този модел на марката. Възнамерявам да го използвам за филми, сърфиране и игри (от състезания през стратегии до FPS).

Преди бях решил твърдо да си взема AOC-то от статията като компромисен вариант, но в последствие намерих Eizo-то на много по-изгодна цена (от чужбина).

Поздрави,
Марин.

Анонимен

Здравей, Марин

AOC i2367Fh е добър монитор. Добър обаче в своя клас.
Изискванията тук са други - не може да се очакват върхови постижения от бюджетен монитор за около 350-400 лв. На фона на своите събратя мониторът се представя достойно. На тази цена - много добър избор.

Но, безусловно моделът на Eizo го превъзхожда във всяко едно отношение. Монитор не се купува всеки ден. Ако си намерил FS2333 на изгодна цена, стига да е без дефекти, мисля, че е по-добрият избор. Качествена сглобка, ергономична стойка, DVI порт, специално разработен за геймъри. Можеш да потърсиш в специализирани форуми мнения на хора, които са го закупили (за всеки случай), но моето мнение е, че е по-добрият вариант.

Христо

Анонимен

Здравей, Христо

благодаря за коментара! Определено ще посъбера за Eizo-то, дано само няма проблеми или дефекти с него, че това, което съм си намерил е refurbished, но с 2 години гаранция!
Ако имате желание и сте от София, след като го купя, мога да ви го предоставя за ревю, но това може да стане чак към края на септември! :D

Поздрави, Марин!

Анонимен

Привет, Марин

Благодаря за предложението.

Крум на практика не живее в България. Откакто го повишиха (напълно НЕзаслужено, разбира се), не му се събират и 2-3 месеца да си бъде у дома. Марин вече е благоевградчанин (ожени се по сметка за една богата мома :) ) - за час и половина стига до София. Обикновено се събираме в моя апартамент в Овча купел. Така че не е изключено да се възползваме от твоето предложение и да ти се обадим за монитора. Ако искаш - напиши някакъв телефон или мейл (коментарът няма да бъде публикуван - ще препиша мейла или телефона и ще изтрия коментара, без да го публикувам).

Поздрави, Христо

Анонимен

Здравейте,

Направо не мога да повярвам колко спокоен тон държи г-н Маринов при писането на статията, сравнен с други статии от блога. Изчетох доста ревюта и всички теми за избор на монитор (дори тези, които нямат популярност, според Крум) и останах приятно изненадан от резултата в това ревю (вероятно и автора му). Можем ли да кажем, че този модел монитор е ДОСТА добър спрямо цената си и си заслужава евентуално разглеждане преди покупка или вече не работим само за чест и слава, и публикацията е платена? Или не е бил в настроение да "храни". :)

Поздрави,
Христо (адаша)

Анонимен

Привет, адаш!

Не е правилно да се изказвам от името на Крум, но тъй като още не се е върнал в БГ и пак е в някакъв район без интернет...

Крум много пъти го е подчертавал - не очаквайте от нас някакви вселенски откровения - не сме новите пророци на модерния свят. Не сме и безпогрешни машини. Във всяко ревю неизбежно присъства и субективна нотка. Може би затова (както и поради липсата на време) Крум запазва формата блог (което ни дава правото да пишем непринудено и от сърце).

Мога да гарантирам - нито Крум, нито аз, или Марин, няма да допуснем публикуването на платена статия, която "деликатно" да убеждава читателите да закупят един или друг модел монитор. Точно обратното. Целта ни е по възможност да представим реалните качества на всеки модел (по-точно - на конкретната бройка, попаднала при нас, защото не можем да тестваме стотина бройки, че да направим средностатистическа извадка). А изборът трябва да бъде изцяло ваш.

Колкото до AOC i2367Fh... Не бих казал, че е доста добър, както ти се изразяваш. Има си недостатъци - Крум ги е отбелязал в ревюто. Спокойният тон се дължи на две причини - не очакваме чудеса от евтините монитори и когато виждаме старание от страна на производителя да бъде честен към потребителите, не можем да не го отбележим. Фактор може би е и това, че няколко последователни пъти бяхме разочаровани от модели, които уж се позиционират в по-високия клас и имат претенцията да са "нещо по-така". С други думи - ако ученик в първи клас каже азбуката и се обърка на едно-две места, ще му пишем Мн. добър (5). Същият резултат, показан от ученик, преминал в по-горен клас, ще оценим, например, със Среден (3)... Мисля, че разбираш, какво имам предвид. Та, това е - няма никаква мистерия. Евтин монитор, който ни изненада приятно. Но не е чак пък нещо уникално. Просто е вариант, който могат да имат предвид по-непретенциозните потребители. За парите си е ОК.

Христо

Анонимен

Здравейте, предстои ми да си купувам монитор по принцип се чудех между Dell U2312HM и LG IPS237L-BN и сега този AOC. Вие кой ще ми препоръчате, за пояснение игри не играя много. Ако си взема LG-то ще мога да си взема и малко по- добър процесор и това наклонява малко везните. Но много бих искал да чуя вашето мнение. Благодаря.

Анонимен

Еле като почнете с тия тънежи. Разберете бе хора, от монитор не се пести!!!! Очи не се пордават на килограм. Тоя процесор веднъж като го боднеш на дъното, повече няма да се сетиш за него, ама ще се дзвериш в екрана всеки ден - дали по работа, дали за гледане на филми, дали за игри. LG ги мани .Хората по форумите сто пъти са го написали, а и тука пичовете май до същия извод са стигнали. ЛГ правят матриците за Dell, AOC и още маса други марки, обаче своите си монитори не ги доизпипват. Ходи гледай Dell-a (лично аз мисля че е по-добър избор) и въпросния AOC (обърни внимание-не се реголира стойката) и който ти хареса повече-взимай.

McHliaba

dravei, kolebaia se mezdu goreposoceniat monitor, brat mu AOC i2260Pu. Na saita na hardware.bg obace sled kalibrirane malkiat brat se okazva po tabar kato kontrast i cvetopredavane. V po visokia klas se kolebaia mezdu AOC i2260Pu i Dell U2312HM. ot trite monitora sled calibracia nai ectiniat se spravia nai dobre, niaama udobna vartiasta se kolona ala 100lv razlika.Monitora ste se izpolzva za foto i cad cam. Na mernik sasto e i philips 236G3DHSB , poradi poddrazkata na 3d, funkcinalno za photogrametria. Pak v saita hardware.bg sle kalibracia monitorat pokazva максимална яркост е 262 cd/m2, а контрастът 1103:1 i редно отклонение от едва 0.5 и максимално от 1.1.
Spored vas ste ima li ogromna razlika pri obrabotvaneto na fotogravii mezdu philisa i da kazem dela ili aoca ? Predvaritelno blagodaria. Ivaylo Dobrev

Анонимен

Въй, пич, с каква клавиатура си и на колко си години? Нещо уважение, това-онова? Пиши или на родния си английски, или (ако е на ужасно трудния, за такива като теб, български език - на кирилица). Един час не мога да ти разчета писанията.

Дай некъв линк, да видим - какво са написали за тоя монитор Aoc i2260, `e az takowa ne]o ne namiram (е те така се пише на шляканица)

Спас

monitoribg

Здравей, Ivaylo Dobrev

Произведението на Philips можеш директно да го изключиш от сметките.
Евтин TN монитор, който трудно може да се използва за работа. За твоите цели не е подходящ. Останалите - AOC и Dell са IPS, но не знам, защо смяташ, че са висок клас. Среден потребителски клас, ще свършат добра работа на дизайнер-любител. Не успях да намеря никъде 22-инчовия монитор на AOC, за който споменаваш. Можеш ли да дадеш някакъв линк към тези ревюта на колегите?

И да - по възможност пишете на български език, използвайки кирилица.

Крум

McHliaba

Първо да се извиним, пишех от таблет, с т9 :-).
Крум линк http://hardwarebg.com/30791-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-21-5-23-aoc-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81-ips-%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0/ сравнение на аок, тук имах предвид висок клас, или по високият клас аок с по слаби характеристики ??? А не висок клас монитор :-) Относно филипса модел е "Philips 238G4DHSD", отново грешка чрез таблета:-). Матрицата е ипс, цените са сходни, а плюс ще е пасивното 3д, функционално при кад приложенията. Интересно ми е как ще се представи филипс ипс матрицата сравнена с горепосочените дел или аок.

Анонимен

Здравей, McHliaba

IPS матриците, независимо от това, дали са напъхани в монитор на AOC, DELL, или някой друг производител, са производство на LG. Има различни модификации IPS, освен това, при отделните бройки от един и същ модел са възможни забележими разлики в точността на цветопредаване.

Все пак, ако не подготвяш файлове за печат, дали средните стойности на Delta E ще бъдат 0.7, 0.5 или 0.3 - не мисля, че е от критично значение. Тук сме малко на ниво самовнушение - "е, прочетох, че моят монитор е с много точно цветопредаване, колко е як!" А визуално, на екрана - дали си на 0.7 или 0.5 Delta E - няма да забележиш разлика. Виж, при печат има значение.

Накратко, всички споменати модели са от среден, бюджетен клас. Според мен важен момент, който често се подценява, е възможността за регулиране на стойката по височина. За AOC по принцип мненията не са много възторжени, но ми се струва че напоследък качеството на техните монитори не отстъпва кой знае колко на бюджетните модели на другите компании. Ако можеш виж моделите с очите си - избери този, който ти допадне повече. За тези пари общо взето не можем да очакваме някакви чудеса.

Христо