9 май 2013 г.

BenQ XL2411T review

 

Ревю на BenQ XL2411T

евтин геймърски монитор с поддръжка на 120 Hz* и възможност за игра в 3D режим

   © Крум Маринов, Христо Христов


BenQ XL2411T


   В днешното ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на модела XL2411T - поредният представител на серията геймърски монитори на BenQ. Характеристиките му са впечатляващи, а цената - достатъчно ниска. Но дали наистина си заслужава парите? Дали е способен да удовлетвори изискванията на сериозните геймъри? Да видим...


   Невероятно, но факт - г-н Крум Маринов най-после благоволи да представи монитор с TN матрица. Доживяхме! В качеството си на запален геймър, лично аз съм доволен, че получихме възможността да тестваме именно BenQ XL2411T. Много, много обещаващ модел - бърза матрица - 1 ms време за реакция, 120 Hz честота на опресняване, поддръжка на 3D, чудесен дизайн и всичко това - на смешно ниска цена. Искрено се надявам, че няма да ни разочарова (бел. Христо)
   Хайде, стига вече. Това да не ти е някакъв предизборен митинг... Нека да не бързаме с аплодисментите. Инженерите на BenQ се славят със своите способности за пресмятания и изчисления. Подозирам, че всички до един са отличници - финалисти на олимпиади по математика. Така ловко пресмятат качеството на своите монитори, че шансът да получите дори и едно винтче в повече срещу парите си, на практика клони към нула. От друга страна, не един и два пъти сме се убеждавали, че и реномираните производители са способни да щамповат модели със съмнително качество. Пресен пример е представеният наскоро офис монитор на NEC - MultiSync EA244WMi, на който не успяхме да дадем еднозначна оценка. Престижна марка, IPS матрица, разделителна способност на екрана 1920x1200 пиксела (съотношение на страните 16:10) - какво му трябва повече на човек? Уви - оказа се, че и NEC са усвоили някои улични хватки от по-скромните фирми производители на монитори. Както и да е - да не се разсейваме. Героят на днешното ревю е BenQ XL2411T, така че да насочим вниманието си към него. 
  
   Първи впечатления. Дизайн
   Въпреки че е с LED подсветка, мониторът определено не е сред най-вталените екземпляри. Лично за мен това не е проблем. Стойката е масивна и осигурява добра стабилност, при това се отличава със завидна ергономичност - наклон, завъртане и дори - промяна на височината на екрана. Това наистина е рядко срещано явление при геймърските монитори. Корпусът е от здрава пластмаса с черно матово покритие. Строг, изчистен дизайн, добро качество на материалите и изработката като цяло. Определено можем да кажем, че в това отношение XL2411T изгодно се отличава от повечето монитори, предлагани на нашия пазар. Знаете за какво става дума - натруфени гланцови самоделки, сглобявани сякаш от самоук квартален майстор, който вместо да държи отвертката с ръка, използва изтръпнал ляв крак... Основата на стойката е леко вдлъбната, което е много удобно - можете да сложите върху нея някакви дреболии (флашка, химикал, кутия цигари, запалка), без при това да се опасявате, че могат да се разбягат по бюрото. Благодарение на своето матово покритие, корпусът героично се съпротивлява срещу появата на отпечатъци и драскотини. Да, трябва да призная - дотук BenQ се представя на висота - никакви забележки. 
     

   Технически характеристики на BenQ XL2411T

   Тип на матрицата: TN 120 Hz*, LED подсветка
   Размер на екрана: 24" (~61 cm)
   Разделителна способност на екрана: 1920x1080 (16:9)
   Време за реакция: 1 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.276 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен), 12 000 000:1 (динамичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 170°/160°
   Други: VGA, DVI-D, HDMI,
   поддръжка на NVIDIA 3D Vision 2, NVIDIA 3D Lightboost,
   наклон, завъртане (включително до положение "портрет"),
   регулиране височината на стойката

   "BenQ XL2411T. Създаден за победа". Така пише в официалния сайт на BenQ. И други интересни неща пише. По-нататък в ревюто ще обърнем внимание на всички важни моменти, но и сега трябва да направим някои пояснения за нашите читатели, които не притежават богат опит с LCD мониторите. Главното предимство на TN матриците, наред с ниската себестойност, е тяхното бързодействие. По официални данни при XL2411T то е само 1 ms. Това обаче е времето, измерено при преход между специфични нюанси на сивото (grey-to-grey, GTG), избрани от самия производител. Реалното време за реакция се измерва по друг, официално одобрен стандарт. Това е времето, необходимо на пикселите за превключване от черен към бял цвят и обратно (black-to-black, BTB) и естествено е по-голямо. В случая - 5 ms (отново - по данни на производителя, но тук възможностите за "измама" са значително по-малки). За сравнение - IPS матриците имат 5-8 ms GTG и около 12-14 ms BTB.

   Така, продължаваме. По мое лично мнение за 24-инчов монитор идеалното
съотношение на страните е 16:10, съответно - разделителна способност на екрана 1920x1200 пиксела. При този конкретен модел виждаме по-рехава матрица с по-голяма стъпка на пикселите - 0.276 mm, т. е. изображението ще бъде с по-ниска детайлност. Впрочем, с оглед на предназначението на BenQ XL2411T, който се позиционира като геймърски монитор, това не е голям проблем. Не се впечатлявайте от невероятните стойности на контраста. Няколко милиона - друг път. Винаги гледайте естествения контраст. Стандартно - 1 000:1, но в повечето случаи (особено след калибриране на монитора), той е значително по-нисък. Това обаче не важи за мониторите с PVA/MVA матрица...
   Ехо, спри се малко бе, професоре. Цяла лекция изнесе. Давай по същество (Христо)
   Да, колегата е прав - отплеснах се. При нужда можете да погледнете статията, разясняваща накратко основните параметри на мониторите.
  
   Конектори
   BenQ можеха да проявят малко повече щедрост и да добавят и DisplayPort, няма да навреди и наличието на USB. Но пък това ще се отрази на цената на монитора, която в този случай не би била толкова атрактивна. Е, разполагаме с два цифрови и за всеки случай - с един аналогов порт. Само да отбележа, че ако искате да използвате XL2411T в качеството на 3D монитор, задължително трябва да го свържете с компютъра през DVI порта - HDMI няма да ви свърши работа.


  
BenQ XL2411T - заден панел

           
   Меню
   Менюто на BenQ XL2411T се управлява от 6 бутона, разположени в долната дясна част на рамката. Всъщност, те са на малко необичайно за повечето потребители място - от долната страна на рамката (насочени към бюрото). Не се притеснявайте - няма да имате никакви затруднения с използването им, лесно се напипват, тъй като всеки от тях има допълнителна малка издатина. Системата за управление е логична и интуитивна - ще се ориентирате без проблем. Мониторът реагира бързо и адекватно на подаваните команди. Както обикновено, за да не се стряскат начинаещите потребители, ще припомним - част от функциите в менюто не са активни. Това не е някакъв дефект на XL2411T, спокойно. Просто някои от тях могат да се използват само ако сте свързали монитора с компютъра през аналоговия (VGA) порт. При нормални обстоятелства обаче никой няма да се сети за него. Други функции (като например Black eQualizer) могат да се активират само при определени режими на картината.
   Не виждам смисъл да се спираме на обичайните настройки - яркост, контраст, цветове и т. н. - тук мисля, че всичко е ясно. Внимание заслужават специалните функции. Black eQualizer изсветлява само тъмните области от изображението. Това си е благинка за геймърите - никой терорист или подъл скелет вече няма да има възможността коварно да се спотайва в сенките. AMA (Advanced Motion Accelerator) - с тази абревиатура BenQ обозначават своята фирмена технология за overdrive (ускоряване) на матрицата до емблематичната 1 ms време за отклик. Instant Mode служи за редуциране на input lag-а - друг вредител, който ви пречи успешно да трупате фрагове при игра на CS или който и да е друг FPS. Това е забавяне на сигнала, което вече не се дължи на структурата на матрицата, а е свързано с електрониката на монитора. Единствен по-сериозен недостатък на менюто при този модел на BenQ е, че превключването между наличните режими на картината (Standard, Movie, Photo, sRGB, FPS1, FPS2, RTS, Eco) отнема доста време. На монитора са му нужни 1-2 секунди "да помисли" и да настрои изображението, а смяната на режимите става последователно - т. е. не можете да прескочите направо на този, който ви трябва. Налага се да преминете през всички, които са преди него.
     
   Разход на електроенергия
   BenQ XL2411T е снабден с LED подсветка. Нейно предимство (май - единствено, при това - относително), в сравнение с по-старата катодна е, че е по-икономична. Максимум - около 35 W (това - ако "врътнете" яркостта "до дупка"). Естествено, това можете да направите само в името на експеримента, или от невинно детско любопитство. При нормално ползване - 19-20 W. Нищо страшно - тук всичко е в рамките на нормалното за един 24-инчов монитор, макар че има и по-икономични модели.  
     
   Качество на картината  
   По отношение на цветовото пространство, което покрива този монитор, BenQ са достатъчно лаконични: Color Gamut - 72%. Мда-а. 72% нещо-си-там. Доволно. Кой ли го интересуват тези глупости? Ами например - Христо. Той вече потропва наблизо, след малко ще скъса кабела на горкия колориметър. Аз само ще изкажа скромното предположение, че става дума за 72% от цветовото пространство NTSC и ще предоставя думата на нетърпеливия ми приятел...
   - Да, Крум е прав (разбира се - налучка, защото нищо не разбира от LCD монитори) - BenQ имат предвид NTSC, то е ясно. В sRGB – 89%, което изглежда доста мизерно. Но, нали XL2411T е геймърски модел с TN матрица (производство на AU Optronics), 6-bit+FRC (т. е. - псевдо 8-битова). Не можем да очакваме някакви невероятни показатели. Да видим като за начало резултатите от тестовете.        
   Първата диаграма показва дали мониторът вярно възпроизвежда цветовете при фабрични настройки. Мерната единица е DeltaE. При DeltaE >3 и с невъоръжено око ще установите, че цветовете се разминават с реалните. В случай, че DeltaE <1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре). При бройката, която ние тествахме, по подразбиране беше включен режим FPS1 (геймърски). Крум веднага се развика, че ще ослепее. Абе той ако ослепее, ще да е по други причини - няма "еротичен" (това - меко казано) сайт, който да не е посетил. Но, да - BenQ XL2411T наистина е много зле. Пробвах режим Standard: 
  

BenQ XL2411T - цветопредаване преди калибриране


   Ужас? Да, ужас. Обаче не трябва да се правят прибързани изводи. Това са резултати преди да са пипнати настройките на монитора. Много модели се представят по подобен начин. Веднага ще ви дам за пример един от най-популярните монитори за графичен дизайн - IPS-базирания U2410 на Dell. При фабрични настройки средните стойности DeltaE доближават 7! Това никак не пречи и до ден днешен да бъде предпочитан от графичните дизайнери. Защо? Ами защото след като се калибрира, нещата си идват на мястото. А ето какви резултати получихме при BenQ XL2411T след калибриране:
  

BenQ XL2411T - цветопредаване след калибриране


   Много по-добре, нали? И аз така мисля. Следващата таблица показва нивото на черния цвят. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Отново - колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:
  

BenQ XL2411T - ниво на черния цвят след калибриране


   Не е много впечатляващо, но приемливо. От дълбочината на черния цвят и съответно - от качествата на подсветката, зависи реалният контраст на монитора (тук по-високите стойности са по-добри):

 
BenQ XL2411T - контраст след калибриране

   Скромен резултат, за съжаление. В действителност, преди калибриране BenQ XL2411T се представя значително по-добре - в стандартен режим контрастът е 975:1, а в sRGB дори малко надхвърля заявената стойност от 1 000:1. Но, за да получим прилична картина с естествени цветове, максимално близки до реалните, се налага да направим този компромис с контраста, няма как. Обърнете внимание също така, че тези резултати се отнасят за нашата конкретна бройка. Приемете ги като ориентир, но не очаквайте вашият XL2411T да покаже абсолютно същите стойности. Дори и в рамките на една партида, мониторите се различават един от друг, зависи и с каква видеокарта е компютърът, какъв хардуер и софтуер използвате за тестовете и т. н.
   Нека обобщим - като качество на картината BenQ XL2411T си е типичен TN монитор. Крум не остана доволен, потребителите с повечко опит със сигурност ще открият характерните за TN мониторите недостатъци. От друга страна, геймърите имат съвсем различни изисквания и не се вталяват толкова. Повечето от тези кусури за тях са без особено значение. В стандартен 2D режим този представител на геймърската XL серия на BenQ помита конвенционалните костенурчести монитори. Не 120, а 144 Hz честота на опресняване. Да - няма грешка! Мониторът се презентира като 120-херцов, но в действителност поддържа 144 Hz. В съчетание с бързата матрица (5 ms ISO, 1 ms GTG) получаваме изключително плавна картина, без накъсване. Изображението се отличава със своята загладеност, всичко се вижда ясно - не ти убягва нито един детайл от случващото се на бойното поле. Мерникът се движи бързо и същевременно - стабилно и без "насичане". Без проблеми се фиксира всяко движение на противника, а реакцията на виртуалния ни герой е направо мълниеносна. Може и да се отразява на качеството на цветопредаване, но своя положителен принос безспорно има и Black eQualizer-а. Вече не се налага мъчително да се взираш в тъмните сенки, очаквайки всеки момент да те изненада затаен враг.
   В 3D режим, поне според мен, XL2411T също се представя на ниво. Тук разбира се нещата опират най-вече до качествата на 3D очилата. За повече подробности можете да погледнете това ревю на комплекта 3D Vision 2. Определено продуктът на NVIDIA е нещо, което си струва парите. Имайте предвид обаче - той трябва да бъде закупен отделно. И да не забравя - при неговото използване (при игра в 3D) максималната честота на опресняване вече е 120 Hz. Може би затова BenQ не анонсират своя монитор като 144-херцов. Сега отново предоставям думата на Крум - непобедим геймър, шампион на всички турнири за редене на пасианси и вманиачен любител на тетриса. А в логическите куестове просто няма равен...

    

   Калибриране на BenQ XL2411T

   Нямам нерви за тетриса и не редя пасианси - това са долни лъжи. Колкото до логическите куестове - да, в момента разгадавам един - дали ще ти бъдат от полза 2-3 приятелски удара по носа. След малко ще пробвам. Сега да продължим с ревюто. При безобразните фабрични настройки е неизбежно да отделите от вашето време за да приведете картината в приличен вид. Вярно - геймърите не държат чак толкова много на прецизното цветопредаване, но отклоненията са твърде големи. Що-годе приемливо, като за TN монитор, изглеждат цветовете в режим Movie (средни стойности на DeltaE ~4), но пак е твърде далеч от идеала. За сметка на това се влошават останалите параметри на изображението, така че не ви препоръчвам да го използвате.
   Разбира се, нещата до голяма степен зависят от вашето виждане и нагласа, още повече, че едва ли ще купите този монитор за да обработвате цифрови снимки, или за да се занимавате с графичен дизайн. Аз обаче ви препоръчвам поне да потърсите в Интернет някоя безплатна програма за софтуерно калибриране "на око". Най-добри резултати ще получите при калибриране с помощта на колориметър. Още един съвет - тъй като BenQ XL2411T очевидно страда от излишно "надута" яркост на екрана (необходима впрочем в 3D режим, тъй като очилата с активен затвор видимо довеждат до затъмняване на изображението), при калибриране максимално намалете силата на подсветката, но задължително активирайте функцията LightBoost. В менюто за Gamma Mode изберете режим Gamma 4, а контраста оставете на около 33-35%.  
           
   Ъгли на видимост
   Тук няма какво да коментираме - неизбежно ще се "насладите" на типичните недостатъци на TN матриците. При увеличаване на ъгъла, от който наблюдавате екрана, ще установите, че контрастът главоломно пада, а цветовете "избледняват до черно". Велика песен на Metallica - "Fade to black". Ех, едно време правеха истинска музика, а сега...
           
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал
   Виж, тези параметри са от съществено значение за геймърите. За ускоряване на матрицата е необходимо активирането на специалната функция AMA на BenQ, за която вече споменахме. По подразбиране тя е в средно положение "High". Ако превключите на "Premium" вероятно няма да останете доволни от резултатите. Подаваните импулси са твърде агресивни и внасят допълнителни артефакти в изображението. Активирането на LightBoost и тук има своя положителен принос - до голяма степен се елиминират неприятните "призрачни сенки" (ghosting) около бързо движещите се обекти. Как да накарате LightBoost да работи не само в 3D, но и в стандартен 2D режим, можете да прочетете ето тук. Благодарение на функцията Instant Mode омразният на всички киберспортисти input lag се елиминира почти напълно - между 1 и 4 ms. Така, ако вашият виртуален герой безславно приключи земния си път, няма кого да обвинявате, освен собствените си забавени рефлекси.
        
   Подсветка
   Ето една добра новина - поне при нашия XL2411T LED подсветката се оказа удивително равномерна. На черен фон не забелязахме никакво избиване в ъглите или по протежение на страните на екрана. За да бъде по-ясно, да си го кажем по нашенски, на разбираем за българина език - no backlight bleeding :). Удивително, наистина - това се случва много-много рядко при LCD мониторите, не са пощадени дори и тези от най-висок клас. Браво на BenQ. Не можем да похвалим обаче инженерите на компанията за използването на ШИМ, и то - очевидно с твърде ниска честота. Освен това, тъй като матовото покритие на екрана е твърде агресивно, някои потребители вероятно ще бъдат възмутени от "кристалния ефект" (по-принцип "запазена марка" за по-старото поколение IPS монитори). От друга страна, поне няма да ви дразнят присъщите на гланцовото покритие отблясъци и отражения. Впрочем, както трептенето на подсветката, предизвикано от ШИ-модулацията, така и прословутият "кристален ефект" се възприемат строго индивидуално. Някой страда, друг се подсмихва и се чуди на "психарите, които виждат звезди посред бял ден".
        

   Предимства и недостатъци на BenQ XL2411T, цена

   Предимства: Практичен дизайн, качествена сглобка, ергономична стойка с възможност за промяна на височината на екрана, редица полезни за геймърите функции (LightBoost, Black eQualizer, Instant Mode, Smart Scaling и др.), бърза матрица, почти нулев input lag, 120 Hz / 144 Hz честота на опресняване - гладка картина без накъсване и без размазване на образа при възпроизвеждане на бързо движещи се обекти, ниска цена. 
   Недостатъци: Заводските настройки са под всякаква критика - препоръчително е да калибрирате монитора, налице са и обичайните недостатъци на TN технологията (лошо качество на цветопредаване и стеснени ъгли на видимост), ШИМ.
   Цената на BenQ XL2411T към момента на написване на ревюто варира в границите 525-540 лв. На практика това е най-евтиният 24-инчов геймърски монитор с честота на опресняване 144 Hz (120 Hz в 3D режим).

   Крум Маринов, Христо Христов
  
   Заключение
   При "добро" желание човек винаги има за какво да се заяде. Нашата цел обаче не е такава. Просто се стараем по възможност да опишем както предимствата, така и недостатъците на мониторите, които тестваме. Да, неизбежна е и известна нотка на субективно отношение, няма как. Така е, защото има неща, които не могат да бъдат "засечени" дори и от най-съвършените програми и уреди. А човешкото мнение винаги е субективно, в една или друга степен. Няма идеални монитори, поне засега. Разгледаният в днешното ревю представител на геймърската XL серия на BenQ не прави изключение. А и какво всъщност можем да искаме от геймърски монитор с TN матрица? Напоследък всъщност не се забелязва някакъв особен напредък при LCD технологията. Нещо по-лошо - дори и реномирани производители (като Dell например) си позволяват компромиси с качеството и показват не много коректно отношение към потребителите. Наскоро представихме 27-инчовия Dell U2713H - монитор от висок клас, предназначен за професионални графични дизайнери. Въпреки неговите безспорни достойнства, за съжаление не можем да кажем, че е абсолютно безупречен. Поради тази причина следва да проявим снизходителност към модела на BenQ - тук поне няма претенции, че става дума за монитор с професионален клас матрица. Независимо от моите критични забележки и откритите недостатъци, бих казал, че XL2411T е успешен геймърски монитор, който заслужава вашето внимание, стига да сте любител на бързите FPS игри и същевременно да не държите на прецизното цветопредаване. Не е напълно коректно да наричаме този модел 3D монитор, но ако закупите споменатия комплект на NVIDIA, ще можете да се забавлявате и с игри в 3D режим. В случай, че ви е хванал окото и решите да го пробвате - преглеждайте внимателно обявите на търговските сайтове. Дано да попаднете на изгодна оферта и успеете да купите монитора на най-ниска цена. А в случай, че BenQ XL2411T не ви е заинтересувал - други ревюта на монитори и статии можете да изберете от Съдържанието.

7 коментара:

Анонимен

Надписът на арабски дето сте сложили на табелата зад командоса е написан неграмотно :D
Ако сте искали да напишете -монитори- - не се пише така ;D

Иначе BenQ XL2411T е суперски за парите си. Добър монитор на нормална цена. Заслужава си парите.

Анонимен

Не разбрах дали уврежда очите или не

Анонимен

Има ШИМ и кристален ефект - дали уврежда очите? Плюс това е с TN матрица. какво има да се коментира повече.

ПС. Benq никога не са били добри в правенето на монитори. Евтина ширпотреба.
ППС. А се чудя на авторите на ревюто. Чак и мерят някакви стойности на цветопредаване. При TN? Ама моля ви се не ставайте смешни. Нищо лично де, без обиди.

:D

Анонимен

Хората са се постарали да подадат подробна информация за монитора. Някой може да не го интересува цветопредаването, мен пък например ме интересува. Дори и при TN монитор. Като се каже че е TN и край, едва ли не сичките са еднакви. Ама не е така. Benq последните години много дръпнага напред и правят доста читави модели, а вие си повтаряйте това което е били преди 5-10 години. И с това ШИМ и кристалния ефект се побъркаха някои. Ама колко страшно било ама колко не могли да изкарат цял ден пред монитора без да ги заболят очите. Ами и аз да седя 10-12 часа без прекъсване, дори да е с най яката матрица и покритие на екрана, без шим и мен ще ме болят очите и задника също, примерно. И какво, излиза че заради монитора ме боли задника или защото съм седял 12+ часа без да ставам?

Михаил Андонов

Анонимен

Заслужава ли си да плати 200+ лв за 144(120) hz един геймър спрямо 60hz или това е по -скоро маркетингов приом?

Анонимен

"Заслужава ли си да плати 200+ лв за 144(120) hz един геймър спрямо 60hz или това е по -скоро маркетингов приом?"

Всеки си преценява сам за себе си. За мен разлика има. Едно приятелче преди време си взе един от първите такива монитори. на Самсунг обаче не си спомням точно модела. Еми разлика определено има, а моя беше тогава HP (тоест-не някоя трошка) обаче си мажеше картината, а този Samsung за който говоря-не.

Е ако не ти се дават пари за нещо качествено защо изобщо питаш? Извинявам се ако нещо някой съм обидил

Commander

Анонимен

Всички ли 120hz монитори използват nVIDIA 3D Vision, не става ли да си купя други активни очила, щото аз съм с карта на AMD ?