20 юни 2013 г.

BenQ BL2710PT preview

 

Предварително ревю на BenQ BL2710PT

- LCD монитор с LED подсветка
предназначен специално за CAD дизайнери
    от Христо Христов


BenQ BL2710PT
BenQ BL2710PT


   Тези дни, докато преглеждах сайтовете на производителите на LCD монитори, попаднах на BenQ BL2710PT. Моделът обещава да бъде много интересно предложение. Предназначен е за професионалисти, разработващи CAD и CAM проекти, добър вариант е и за тези от вас, които се занимават с текстообработка. Ето и подробности за новия модел на BenQ...

    Докато чакаме колегата Крум Маринов да се завърне от поредната си командировка, решихме да ви обърнем внимание на BL2710PT - наистина любопитен монитор, който, при тази липса на развитие в сектора, е напълно възможно да се превърне в истински хит, способен да натрие носовете на Dell, HP и всички останали "големци", потънали в самодоволна дрямка. И така, след като в предишното ни ревю представихме евтиния AOC i2367Fh, предназначен за по-непретенциозния масов потребител, нека погледнем новия монитор на BenQ, позициониран в професионалния клас. 
     
   Дизайн
   Корпусът и рамката около екрана на BenQ BL2710PT са с матово черно покритие - отличен вариант, който ще се хареса на професионалните проектанти. Мисля, че и любителите ще го оценят. Много практично решение - никакви дразнещи отблясъци, които да ви разсейват по време на работа, поддръжката на приличен външен вид на монитора също е много по-лесна, в сравнение с гланцовите масовки. Стойката на монитора, естествено, се отличава с добра функционалност - има възможност за наклон, завъртане (включително до положение "портрет") и (много важен момент) - промяна на височината. Диагоналът на екрана е 27 инча - напълно приличен размер, който ще осигури достатъчно работно пространство за вашите проекти. Някои колеги, незнайно защо, побързаха да напишат в своите статии, че рамката на BL2710PT е изключително тънка и го прави чудесен вариант, за тези потребители, които предпочитат да работят в multi-display режим. Сега, всеки преценява сам за себе си, но, поне като гледам снимките, предоставени от BenQ, не бих казал, че рамката е изключително тънка. Както и да е. Струва ми се, че като цяло дизайнерите на BenQ и този път са свършили добра работа. Всъщност, макар вероятно да има някои незначителни разлики, дизайнът на новия модел, предназначен за професионалните проектанти, до голяма степен напомня практичния дизайн на геймърския монитор XL2411T, който разгледахме подробно наскоро.
        

   Технически характеристики на BenQ BL2710PT

   Тип на LCD панела: AHVA, LED подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.5 cm)
   Разделителна способност на екрана: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 12 ms, 4 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите: 0.2331 mm
   Яркост:  350 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: D-sub, DVI, DisplayPort, HDMI, 2xUSB 2.0, 2xUSB 3.0,
   вградени високоговорители
 

В техническите характеристики на BL2710PT има няколко интересни момента, на които следва да обърнем внимание. Преди всичко - радва разнообразието от налични цифрови портове. Масивната разделителна способност на екрана от 2560x1440 пиксела би трябвало да осигури деайлна картина с високо качество. Вградените високоговорители са стандарт при офис мониторите, но на този етап нямаме възможност да коментираме качеството на звука. Интересно е заявлението на BenQ, че панелът (производство на AU Optronics) по своите характеристики е много близо до най-качествените образци на IPS матриците, произвеждани от LG и PLS матриците на Samsung. В действителност панелът е VA-базиран, но е с по-висока от обичайната разделителна способност и се обозначава с абревиатурата AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle). Ех, какво ли не измислят в маркетинговите отдели на големите компании. След като се нароиха вече едва ли не десетина модификации на IPS матриците, очевидно са решили сериозно да подхванат и MVA матриците. При мониторите май вече не се използват PVA панели - Samsung се насочиха към
популяризирането на своята (сравнително) нова разработка - PLS матрицата. Но да се върнем към BenQ BL2710PT. Панелът най-вероятно е 8-bit+FRC - мониторът е способен да възпроизведе 1.07 милиарда цвята, цветовото пространство, което покрива е 100% sRGB. Не е изключено матрицата да се окаже и чиста 10-битова, но по-сигурен индикатор за това ще бъде крайната цена на монитора, за която засега обаче не разполагаме с надеждна информация. Учудва ниската стойност на естествения контраст - само 1 000:1. Обикновено при VA-панелите виждаме стойности от порядъка на 3 000:1. Може би това идва за сметка на разширените ъгли на видимост (AHVA - Advanced Hyper-Viewing Angle)? А и тези 4 ms време за реакция при 27 инчов VA панел... Много интересно. Нямаме търпение да видим, какво са сътворили BenQ и AU Optronics. Да не забравя да спомена - производителят обещава, че при BL2710PT не се използва ШИМ (Flicker-free screen), което означава, че LED подсветката ще бъде стабилна, без натоварващото очите неприятно трептене. Чудесно.
   Разните специални фирмени технологии и допълнителни функции като Smart Reminder (напомня ви да правите нужните почивки през определен от вас период от време),

Senseye 3 (контрол на яркостта, контраста и други параметри на изображението), също ще бъдат от полза в офиса. Наличен е и специален CAD/CAM режим, предназначен да повиши ефективността на работата и да намали умората на очите. Повече подробности за BL2710PT можете да научите, ако посетите официалната страница на BenQ. Аз ще се въздържа от коментари, тъй като все още не съм видял монитора със собствените си очи. Да се възхвалява модела, преповтаряйки рекламните фрази, съчинени в маркетинговия отдел на производителя, оставям на други. Все пак, моделът изглежда обещаващо, възможно е да се нареди сред едни от най-успешните офис монитори, произвеждани в последно време. По своите характеристики би трябвало да свърши отлична работа на CAD/CAM проектантите, мониторът е добро предложение и за хората, които продължително време работят с текст, или просто имат по-чувствително зрение и не искат да си натоварват очите. Доколко ще се оправдаят нашите очаквания - ще покаже пълното ревю на BenQ BL2710PT (да се надяваме, че ще имаме тази възможност). Вие междувременно можете да прегледате някое от другите ни ревюта на монитори.

5 коментара:

Анонимен

Благозаря на Христо за Ревюто!
Асен

Анонимен

Нещо ме съмнява тази матрица да е на базата на MVA. По-скоро е някаква версия на IPS. Паживьом-увидим, както казват руснаците...

Анонимен

Не се съмнявай, AU Optronics не спят! На фона на плъзналите евтини 6-битови IPS матрици, MVA матриците губят пазарна ниша. Затова и AHVA.

Анонимен

ето: Back in December we brought you news about a new high res 27" panel in production from AU Optronics. The new so-called "AHVA" (Advanced Hyper-Viewing Angle) panel would be the first VA matrix to offer the ultra high 2560 x 1440 res that has become very common in the IPS and PLS market. The panel is actually an "IPS-mode" type, designed to offer similar performance characteristics to LG.Display's IPS, and also Samsung's PLS equivalent. You will notice as a result that the usual high static contrast ratio for VA panels of 3000 - 5000:1 is not available and instead the panel offers a much more IPS-like 1000:1 figure. Expect wider viewing angles and freedom from the off-centre contrast shift you see from traditional VA matrices.

BenQ will not surprisingly be the first to release a monitor using this new AHVA panel and the BL2710PT has appeared on their website this week. The screen is being marketed as the words first custom-built CAD/CAM monitor and aesthetically it looks very similar to the BL2411PT already in their range.

:)
Поздрави,
Асен

Анонимен

Няма значение как се нарича матрицата на монитора. Подвеждате се от това VA в названието. То обаче не е абревиатура за Vertical Alingment, а за Viewing Angle.
И Samsung развяваха своята PLS като знаме, но накрая излезе, че мистериозната им матрица е просто версия на IPS с полуматово покритие. Тази AHVA ще се окаже най-вероятно нещо подобно.

И аз мисля, че не е MVA/PVA - обърнете внимание на необичайно ниския статичен контраст. Направо си е IPS. Нищо ново, за съжаление.