16 май 2011 г.

Избор на LCD монитор. Монитори за графичен дизайн

© Крум Маринов


Най-добри LCD монитори за графичен дизайн





    Можете да погледнете предходните публикации:
   най-добрите LCD геймърски монитори - ТУК
   най-добрите LCD офис монитори - ТУК

   При избор на най-добър LCD монитор за графичен дизайн най-голямо внимание следва да обърнем на това, доколко вярно мониторът възпроизвежда цветовете, както и на ергономичните характеристики...

   Най-подходящи за графичен дизайн са мониторите с професионална IPS матрица (S-IPS, P-IPS, H-IPS...). Тези LCD монитори се отличават с прецизно цветопредаване и широк ъгъл на виждане, без загуба на качеството на изображение. За по-непретенциозните графични дизайнери - любители, добра работа ще свърши и монитор с "олекотената" e-IPS матрица.
   Съществен момент е и възможността за завъртане и наклон на екрана и най-вече - възможността за промяна на височината. Това ще осигури максимален комфорт при продължителна работа.
   За дизайнерите, които често отварят по два и повече прозореца на програми едновременно, по-удачен е LCD монитор със съотношение на страните 16:9. В случай, че ви е нужна по-добра видимост по вертикала - търсете модел със съотношение на страните 16:10.
   Никой сериозен специалист не би ви препоръчал само един монитор, обявявайки го за „best of the best”, по простата причина, че такова животно в природата няма. Всеки монитор си има както предимства, така и недостатъци. Съответно и всеки потребител има своите специфични изисквания и предпочитания.
   В този списък са представени най-добрите LCD монитори за графичен дизайн, или поне тези, които са направили впечатление на екипа на MonitoriBG. Основаваме се на реалните им качества, показани по време на работа с тях и установени чрез специализирани тестове. Взели сме под внимание и мнението на потребителите, които работят с тях ежедневно и познават най-добре техните предимства и недостатъци. Това не е реклама на определени марки и модели и не е класация – мониторите са представени в произволен ред. Те са сред най-добрите на пазара, но вие сами трябва да направите своя избор. И да - не всички от тези монитори можем да определим като нови модели. Някои от тях могат да се купят вече само втора употреба или евентуално - с поръчка от специализиран сайт за монитори и друга цифрова техника. Ако ви интересуват по-новите модели - погледнете в Указателя (в страничната лента - категория "монитори за графичен дизайн). Все пак, не можем да не споменем един съвсем нов модел на Dell за 2013 година:


Dell U2413

Dell U2413
 
   Dell U2413 ни направи много добро впечатление. Изминаха около 3 години, докато компанията най-после предложи нов 24-инчов модел от по-висок клас, предназначен за графичен дизайн. Сред характерните особености на този монитор, наред с разделителната способност на екрана от 1920x1200 пиксела (съотношение на страните 16:10), качествената AH-IPS матрица (8-bit + AFRC) и подобрена LED подсветка (GB-LED), следва да отбележим и олекотеното AG покритие на екрана, напълно лишено от неприятния за много потребители "кристален" ефект.
   Предимства: разширен цветови обхват, широки ъгли на видимост, прецизно цветопредаване, висока ергономичност на стойката.
   Недостатъци: В менюто не е предвидена възможност потребителите да контролират overdrive функцията на монитора, ограничена е възможността за хардуерно калибриране чрез програмиране на LUT.
   Определено това е едно от интересните предложения на пазара към този момент (февруари 2013) и можем да препоръчаме на графичните дизайнери да му обърнат по-сериозно внимание. С подробните тестове на монитора можете да се запознаете от пълния обзор на Dell U2413.



=======




NEC MultiSync PA241W
NEC MultiSync PA241W
    

   NEC PA241W е качествен монитор за графичен дизайн с диагонал на екрана 24 инча, разделителна способност 1920x1200 и съотношение на страните 16:10.

   Предимства: ергономичност, функционално меню с многобройни настройки, високо качество на картината, отличаваща се с прецизно предаване на цветовете, по-голяма работна площ (16:10), P-IPS матрица.
   Недостатъци: по-високо енергопотребление, ниво на черното, време за реакция, цена.

    Повече можете да прочетете в пълното ревю на Nec PA241W-ТУК.

=========================================================================



HP LP2475W

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: H-IPS матрица, качество на картината, вярно цветопредаванешироки ъгли на виждане, ергономична функционалност
Недостатъци: фабричните настройки, ниво на черното


=======================================================================


Eizo CG243W

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: качество на картината, вярно цветопредаване, възможност за настройки
ергономичност, равномерна подсветка
Недостатъци: цена, ниво на черното, няма A-TW (Advanced True White) филтър


=======================================================================


Eizo EV2333W

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: S-PVA матрица, качество на картината, точно цветопредаванеергономичност, много добро ниво на черното
Недостатъци: време за реакция, стеснени ъгли на виждане


   Можете да прочетете пълното ревю на Eizo EV2333W ТУК


========================================================================


NEC PA271W

Диагонал на екрана: 27 инча
Предимства: IPS матрица, вярно цветопредаване, диагонал и разделителна способност на екрана (резолюция), широки ъгли на виждане, ергономичност
Недостатъци: цена, време за реакция, ниво на черното, няма A-TW (Advanced True White) филтър
   Ревю на NEC PA271W


=======================================================================




NEC EA231WMi

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: IPS матрица, детайлност при тъмните полутонове, широки ъгли на виждане, ергономична функционалностFull HD разделителна способност на екрана (резолюция), цена
Недостатъци: ниво на черното, време за реакция


   Можете да прочетете пълното ревю на NEC EA231WMi - ТУК


========================================================================


Dell U2711

Диагонал на екрана: 27 инча
Предимства: IPS матрица, качество на картината, широки ъгли на виждане, разделителна способност (или, както още някои я наричат – резолюция), детайлност на тъмните полутонове, ниво на черното, ергономична функционалност
Недостатъци: време за реакция, известно разслояване на образа при бързо движещи се обекти, цена
   Можете да прочетете пълното ревю на Dell U2711 - ТУК


========================================================================


Dell U2410

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: IPS матрица, прецизно цветопредаване, широки ъгли на виждане, фабрични настройки на цветовете, време за реакция, ергономична функционалност
Недостатъци: ниво на черното


   Можете да прочетете пълното ревю на Dell U2410 ТУК


=======================================================================


Dell U2311H

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: IPS матрица, цветопредаване, широки ъгли на виждане, цена, ергономични функции
Недостатъци: ниво на черното, няма HDMI

   Можете да прочетете пълното ревю на Dell U2311H - ТУК


   Това бяха мониторите, които според нас са най-подходящи за графичен дизайн. Не всички от тях са сред най-новите, но са проверени от времето и са получили отлични отзиви не само от специалистите, но и от обикновени потребители, които ги използват ежедневно и в процеса на работа са установили техните достойнства. Ако търсите по-нови модели - можете да проверите в указателя (в лявата част на сайта) - секцията "монитори за графичен дизайн"
   В случай, че тази публикация, посветена на мониторите за графичен дизайн, ви е била от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
© Крум Маринов
   Други публикации - в СЪДЪРЖАНИЕТО.

2 коментара:

Анонимен

Здравейте,
Какво е мнението ви за HP LP2475W и по-специално за наличието на ШИМ?
Моля, отговорете на пощата ми ... тъй като не мога да следя редовно форума.
Благодаря!

Анонимен

Здравей


Предполагам, намерил си този HP LP2475W на изгодна цена. Няма да коментирам рисковете от покупката на монитор втора ръка - всеки си преценява сам за себе си. Имай предвид обаче - моделът е отпреди 5 години поне, така че най-вероятно доста е поработил, преди да стигне до теб.

HP LP2475W е от старата гвардия - солиден, надежден модел. Реално 8-битов с качествена IPS матрица. ШИМ естествено има, но при моделите с катодна подсветка (тъй като е по-инертна от LED) този ефект не е толкова дразнещ за очите. При по-висока степен на яркост (80-90%) вероятно изобщо няма да се усеща ШИМ (стига тези стойности на яркостта да не са твърде дразнещи за очите).

Поздрави
Христо

P.S. Две са причините да не ти отговоря на личния мейл: Благодарение на това, че въпросите и евентуално - отговорите, се публикуват в коментарите и са общодостъпни, ще можем на повече хора да бъдем полезни. Втората причина е (надявам се да не прозвучи грубо) - от принципни съображения нямаме желание да отговаряме на всеки читател на личната поща или да се обаждаме по телефона...