12 май 2011 г.

Избор на LCD монитор. Офис монитори



© Крум Маринов

Най-добри офис LCD монитори



   Можете да погледнете предходната публикация с най-добрите LCD геймърски монитори - ТУК

   При офис мониторите цветопредаването и бързината на матрицата не са от такова
критично значение. За сметка на това обаче, от първостепенно значение са ергономичните характеристики...

   При продължителна работа на бюрото в офиса, много важна е стойката, положението на тялото. Освен удобен стол ще ви бъде нужен и съответния LCD монитор. В случай, че имате влияние върху избора, никога не взимайте в качеството на офис монитор възможно най-евтиния модел. Това е грешка, която ще доведе до сериозни последствия за вашето здраве.
   За да получите възможност за нормална работа, ще ви бъде необходим офис монитор с добри ергономични характеристики. Той трябва да има възможност не само за завъртане и наклон на екрана, но задължително - и за промяна на височината. Така ще можете да го нагласите по най-правилния начин, което ще намали умората на очите.
   Полезна функция е и т. нар. Auto Bright - чрез специален сензор мониторът отчита степента на осветеност на офиса и автоматично променя яркостта на екрана.
   Както казахме, точността при предаването на цветовете не е от решаващо значение за един офис монитор, но все пак по-добре е да изберете модел с e-IPS матрица. Тя не е кой знае колко по-скъпа от най-евтината TN, но възпроизвежда цветовете по-точно, осигурявайки максимално широки ъгли на видимост.    В случай, че работите само с текст (черни букви на бял фон), най-добре е да изберете за офиса монитор с PVA или MVA матрица. Колкото до размера на екрана - изберете по ваша преценка. Често се твърди, че един LCD монитор с 19-инчов екран ще свърши чудесна работа в офиса. Аз не мога да се съглася напълно с подобно твърдение. Всичко зависи от това, с какви програми ще работите, с какво място разполагате. Бих ви препоръчал все пак офис монитор с малко по-голям диагонал на екрана - 21-23 инча. Относно съотношението на страните - офис монитор16:9 ви дава усещане за по-голям простор по хоризонтала, а 4:3 (трудно ще намерите) или 16:10 - реално ви дава по-голяма работна площ и повече пространство по вертикала.
   По-долу са представени в произволен ред най-добрите LCD офис монитори, които към този момент можете да намерите на българския пазар.


Dell U2211H

Диагонал на екрана: 22 инча
Предимства: IPS матрица, широки ъгли на виждане, прецизно цветопредаване, ергономичност
Недостатъци: неравномерна подсветка (не е фрапиращо, но се забелязва), ниво на черното, няма HDMI


========================================================================


Dell U2311H

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: IPS матрица, цветопредаване, широки ъгли на виждане, цена, ергономични функции
Недостатъци: ниво на черното, няма HDMI

Можете да прочетете пълното ревю на Dell U2311H – ТУК


=========================================================================


Dell U2410

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: IPS матрица, прецизно цветопредаване, широки ъгли на виждане, фабрични настройки на цветовете, време за реакция, ергономична функционалност
Недостатъци: ниво на черното


   Пълно ревю на Dell U2410 - ТУК


=========================================================================


Dell U2711

Диагонал на екрана: 27 инча
Предимства: IPS матрица, качество на картината, широки ъгли на виждане,
разделителна способност (или, както още някои я наричат – резолюция),
детайлност на тъмните полутонове, ниво на черното, ергономична функционалност
Недостатъци: време за реакция, известно разслояване на образа при бързо движещи се обекти, цена
   Пълно ревю на Dell U2711 - ТУК


========================================================================


NEC EA231WMi

Диагонал на екрана: 23 инча
Предимства: IPS матрица, Full HD, детайлност на тъмните полутонове, широки ъгли на виждане, ергономичност, цена
Недостатъци: време за реакция, ниво на черното


   Пълно ревю на NEC EA231WMi - ТУК


========================================================================


BenQ BL2400PT

Диагонал на екрана: 24 инча
Предимства: ниво на черното, цветопредаване, ергономична функционалност
Недостатъци: време за реакция, ъгли на виждане, сензорът за движение(!) не е много прецизен


Пълно ревю на BenQ BL2400PT можете да прочетете ТУК


   Това бяха няколко от най-добрите офис монитори, които можете да намерите на нашия пазар към днешна дата.
   В следващата публикация ще разгледаме най-добрите LCD монитори за графичен дизайн.
   В случай, че тази статия, посветена на избора на офис монитор, ви е била от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!
© Крум Маринов
   Пълен списък на публикациите можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.
   P.S. И още веднъж да подчертая - представените тук модели може да не са последен писък на модата, но са получили висока оценка не само от специалистите, но и от обикновените потребители.
   От друга страна, големите вериги за цифрова техника и специализираните Интернет-магазини  често представят нови модели монитори, така че със сигурност можете да попаднете на интересно предложение, което ние сме пропуснали.

9 коментара:

Анонимен

zdrasti,
Izvniniavam se che pisha na shliokavica no v momenta niamam kirilica.
Review-tata vi sa mnogo dobri.
No vse pak moje li da mi posochite 1-2 modela koito sa NAI-dobri za ofice rabota bez ogled na cena(eidnstveno darja da ne e po goliam ot 23 incha).Monitora mi e neobhodim za celodnevno chetene na dokumentacia (cherni bukvi na bial fon) i pisane.V moneta imam dell 2312hm no ot nego mi pariat ochite(veroiatno zaradi led podsvetkata).

monitoribg

За доста потребители е проблем т. нар. "кристален ефект" при IPS мониторите, който е най силно изразен при бял фон. Потърсете някой познат с монитор базиран на VA матрица и опитайте да поработите на него поне половин-един час. Сред тези, които сме тествали, можете да изберете някой модел, ако използвате указателя в лявата част на страницата (VA матрица). Интересен модел е например Eizo FS2331, който е със специален режим за четене на текст. Значително по-евтин, но подходящ за тези цели е и BenQ EW2420. Ако имате възможност - обърнете им внимание, но задължително ги вижте "на живо".

Крум

Анонимен

zdrasti, kakvo ti e mnenieto za tozi monitor - NEC MultiSync P221W?
stava li za ofice rabota ? pritesniava me eto tova "On our black screen test, we noticed minimal backlight bleed through." no pak userite koito go polzvat kazvat che niama bleed.
От Анонимен за Избор на LCD монитор. Офис монитори

monitoribg

Особени забележки към този монитор няма. Все пак ще отбележа, че това е сравнително по-стар модел, а при това е и от по-висок клас (съответно и цената му е сравнително висока).
Разбира се, ако човек може да си го позволи, не е лош избор...
От друга страна, за обичайните офис приложения работа ще свърши и наполовина по-евтин модел, като споменатият по-горе BenQ, въпреки че има някои недостатъци.

Крум

monitoribg

Евтин вариант е BenQ EW2420, който представихме преди време. Забележките към него са по-сериозни, но за парите си не е лош и покрива изискванията за офис монитор.

Крум

Анонимен

Аз съм харесал един друг монитор, на който сте правили ревю - NEC MultiSync EX231Wp. Мисля, че сред офис мониторите, които сте тествали, този ми пасва най-добре. Благодаря за полезната информация!

Поздрави!
Станислав Мавров

Анонимен

tazi LED podsvetka pri EX231Wp ne drazni li ochite pri dalga rabota ? Az kupih naskoro dell2312hm koito e s LED podsvetka i opredelno mi drazni ochite, dokato na rabotata imah 2211h koito e s CCFL podsvetka i biah mnogo dovolen.

Анонимен

Ами мен не ме дразни, гледах го на живо монитора. Определено ми допада и тая седмица ще кацне в офиса :)

Станислав Мавров

Анонимен

BenQ EW2420 също е с ЛЕД подсветка и освен това е цели 24", това си е цял телевизор, за офис работа определено не ми трябва телевизор