16 юли 2012 г.

NEC PA271W review

   Ревю на NEC MultiSync PA271W

- професионален монитор за графичен дизайн

   © Крум Маринов


NEC PA271W



   В днешното ревю ще представим NEC PA271W. Наистина, той не е сред най-новите предложения на пазара, но мониторите от този висок клас остават актуални в продължение на години. Без съмнение PA271W ще представлява интерес за потребителите, които се занимават професионално с графичен дизайн и обраоботка на цифрови фотографии и не се стряскат от неговата цена...

  Японската Електрическа Компания (Nippon Electric Corporation, NEC) е една от най-могъщите телекомуникационни корпорации в световен мащаб. Не съм се интересувал от останалите продукти на компанията, но що се отнася до мониторите - отзивите са повече от положителни. Впрочем, трябва да бъдем реалисти - не съществуват идеални монитори. Винаги можем да открием нещо, което да не ни хареса. Да вземем например разгледаният миналият път модел на Samsung. Практичен дизайн, с добри ергономични характеристики, добро качество на картината. Новата PLS матрица в някои отношения се представя по-добре от IPS, но и този монитор има своите недостатъци и не може да се каже, че е най-добрият и покрива изискванията на всеки потребител. Повече за качествата на PLS матрицата можете да узнаете от ревюто на Samsung S27A850D. Сега нека разгледаме NEC PA271W по-отблизо.
 
   Дизайн.
   "Обикновените" потребители сигурно ще се стъписат. "Брей, какво чудо невиждано... не монитор, а някаква тухла! Груб, масивен, нито ти гланц, нито ти светещи диодчета. Поне някое шарено етикетче да имаше, а и никъде не пише LED... Чудна работа!"
   Нищо чудно няма - това е монитор за работа, а NEC много добре знаят, какво се изисква от един професионален монитор от висок клас и много добре знаят, кое е излишно и даже може да попречи. Стегнат, практичен дизай - ето какво виждаме при PA271W. Нищо не разсейва вниманието при работа. Корпусът е матов, за да няма отблясъци, а и за да не е толкова податлив на надраскване и замърсяване. Стойката е много стабилна, с отлични ергономични характеристики - наклон, завъртане (включително портретно), промяна на височината.
   Корпусът и стойката са от качествена, здрава пластмаса. Колкото до необичайната дебелина на корпуса - има си причина. Подсветката е катодна, а не LED, така че и обемите са малко по-големи. Това осигурява добро пасивно охлаждане на компонентите на монитора. А това, че подсветката не е LED не е недостатък, колкото и странно да звучи. Е, уж LED осигурява намалено енергопотребление, но ако поразгледате поне няколко ревюта и сравните показателите, сами ще се убедите, че в повечето случаи разликата между LED и катодната подсветка е пренебрежимо малка. И друго - въпреки слуховете за някаква мистична LED подсветка, превъзхождаща катодната по всички показатели, на практика едва ли ще попаднете на професионален монитор за графичен дизайн, който да е с разширен цветови обхват и да е с LED. Да, да, чували сме за RGB LED, чували сме, но не сме виждали. Тези монитори не са за професионалисти, а за Професионални Професионалисти и струват много. Ако въобще ги има де...
 
   Ето ги основните технически характеристики на NEC MultiSync PA271W:
   Тип на матрицата: P-IPS, CCFL подсветка
   Размер на екрана: 27" (~68.58 cm)
   Резолюция: 2560x1440 (16:9)
   Време за реакция: 7 ms (GTG)
   Стъпка на пикселите:  0.233 mm
   Яркост:  300 cd/m²
   Контраст: 1 000:1 (статичен)
   Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178°
   Други: DVI Dual-Link (x2), DisplayPort, USB,
   наклон на стойката, PBP, PIP    
   
   Конектори.
   Конекторите, с които разполага PA271W са малко, но достатъчно. VGA и HDMI не се справят адекватно с тази разделителна способност на екрана и способността на матрицата да възпроизведе 1,07 милиарда цвята - 10 бита (8-bit + AFRC, за да бъдем напълно коректни). За да получите максимума обаче, следва да използвате DisplayPort конектора, както и да разполагате с необходимия софтуер и хардуер на компютъра.
   
   Меню.
   Менюто на NEC MultiSync PA271W предлага впечатляващо количество опции за регулиране на отделните параметри, разполага с приличен набор фабрично зададени режими, същевременно навигацията е достатъчно лесна и логична  - никакви забележки. Яркостта например се посочва направо в кандела на кв. м., а не в някакви неопределени проценти, при това значително надхвърля официално заявените 300 cd/m². Имате възможност индивидуално да регулирате наситеността, яркостта и оттенъците на всеки отделен цвят. Също така можете да контролирате overdrive функцията на монитора за компенсиране на забавянето на матрицата, можете да заредите ICC-профил в 14 битовите LUT на монитора (Look-Up Tables - таблици на цветокорекция). Но ще спра дотук, защото ако разглеждаме подробно всички възможности на менюто на NEC MultiSync PA271W, ще трябва да напиша не едно, а две ревюта.
      
   Разход на електроенергия.
   След като настроите монитора, разходът на електроенергия ще бъде между 60 и 80 W, в зависимост от избрания режим. За сравнение - HP ZR2740w, който е с LED подсветка, има типичен разход от около 90 W, едва след като значително намалите силата на подсветката, пада до около 45 W. В случая разликата в процентно отношение се забелязва, но както споменах, никак не са малко примерите показващи, че особена икономия няма.
   
   Качество на картината.
   Официалните характеристики на PA271W, в съчетание с възможността за прецизна настройка, веднага навеждат на мисълта, че трябва да очакваме много високо качество на картината, способно да удовлетвори и най-взискателните графични дизайнери и професионални фотографи. В следващите редове ще проверим, дали мониторът няма да ни изненада с нещо неприятно.
   Преди това обаче - важно уточнение... Попаднах на този модел на NEC случайно, по време на последното си служебно пътуване (което по никакъв начин не е свързано с мониторите). Мой колега ме запозна с негов колега, който пък ме представи на негов близък... абе - дълга и широка. Та, в крайна сметка се добрах до този MultiSync PA271W. Видях го лично, имам преки впечатления, но нямах възможност да използвам техника (тъй като естествено не я разнасям из цяла България с мен), а времето беше твърде кратко - нямаше как в събота вечерта, в чужд град, да намеря колориметър със съответния софт. Данните, представени в следващите редове, са от калибриране на монитора, правено преди около 2,5 месеца.

   Доколкото разбрах, използван е колориметър Spyder3, но не е ясно в съчетание с какви програми. Собственикът на този PA271W е доста взискателен, но все пак е любител, а не специалист. Пази грижливо резултатите, но в подробности не влиза - вика човек, който върши "всичко необходимо". То и аз се случва да се затрудня и не се притеснявам да питам хора, които знаят повече от мен.Самият монитор е купен преди около година. Нов монитор със сигурност ще покаже по-различни резултати, но мисля, че отклоненията няма да са чак толкова фрапиращи. Вярвам, че тези данни ще ви позволят да изградите обективна представа за NEC MultiSync PA271W.        
   Първата таблица показва доколко е прецизно цветопредаването при този конкретен PA271W, "нулиран" до фабрични настройки по подразбиране ("нулиран" е и профилът, зареден във видеокартата). Този параметър се обозначава с Delta E. Ако DeltaE >3 и с невъоръжено око се вижда, че цветопредаването е далеч от идеала, при DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно (по-ниска стойност - по-добре).


NEC PA271W - цветопредаване преди калибриране

   Поразително! Ако измерването е коректно (да припомня - не е правено от нас), излиза, че мониторът почти няма нужда от калибриране. Ето ги и резултатите след калибриране:

NEC PA271W - цветопредаване след калибриране

   Идеално. При всяка стойност на DeltaE < 1 цветопредаването се приема за прецизно. Не забравяйте, че повечето от мониторите в тази таблица са наистина едни от най-добрите в своя клас.
   Следващата таблица показва отчетените нива на черното. Измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). Тук също колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:


NEC PA271W - ниво на черното след калибриране
 
   Наистина жалко. Вижда се, че този модел на NEC си поделя антинаградата с Dell U2410. Е, няма идеални монитори, все нещо трябваше да му куца... Вероятно контрастът няма да е много висок, тъй като освен от качеството на подсветката, пряко зависи и от нивото на черното. Да видим (тук по-високите стойности са по-добри).


NEC PA271W - контраст след калибриране
 
   Логично. Но, както казахме, този резултат се очакваше. Трудно ще се намери монитор, който да задмине BenQ EW2420, но той е с MVA матрица (за сметка на това си има своите недостатъци). Ако ви е нужна малко повече информация за специфичните особености на LCD матриците - можете да погледнете тази статия. Сега да продължим с ревюто на NEC PA271W.
   За специалистите коментарите са излишни. Ще добавя само, че NEC MultiSync PA271W има следния цветови обхват: NTSC Coverage/Size - 92.6%/102.5%, Adobe RGB Coverage/Size - 97.1%/107.2%, sRGB Coverage/Size - 100%/144.7%.
   За тези, които не се интересуват толкова от техническите термини и им трябва опростено обяснение, а не нещо, написано на китайски (извинете - на японски), ще поясним. Всички тези термини и съответни стойности (14-битови таблици на съответствие (LUT), Delta E, кандела на кв. метър, NTSC, RGB и т. н.) показват, че PA271W е монитор с много точно цветопредаване - цветовете не са само ярки и красиви, но и прецизни, максимално близки до естествените. Разширеният цветови обхват (стига да имате възможности и знания да го използвате) позволява да творите чудеса с вашите цифрови снимки и графични проекти, а при печат ще получите идеални резултати (е, ако печатащото устройство е настроено както трябва).
   Мониторът много фино разграничава нюансите на отделните цветове, няма да забележите никаква сегментация, преходите са много плавни. С други думи няма "бандинг" (при условие, че разполагате с добра видеокарта, разбира се, а и знаете какво и как да настроите, в зависимост от това, дали работите с изображения изискващи разширен цветови обхват, или с обикновено мултимедийно съдържание).
   Подсветката на NEC PA271W е качествена. Разликите в яркостта на екрана в различните области не са големи, а много добра работа върши специалната функция за компенсация, която се активира от менюто. При тази конкретна бройка се забелязваше леко изсветляване в долната средна част на екрана и в горния десен ъгъл (тест на черен фон в затъмнена стая), но нищо критично, според мен.
   И накрая - за т. нар. "кристален ефект". Много се спекулира с този термин, много се пише и много бурни дебати се водят. Лично на мен не ми пречи особено, но аз не седя по 10-12 часа пред монитора без почивка. Усещането е твърде субективно, много зависи (извинете ме) и от културата на работа. Пазете си очите - давайте си почивка през половин час, гледайте към хоризонта или към близкия парк със зеленина (ако имате възможност, разбира се) - и особени проблеми няма да имате. Но, колкото и да е субективно усещането - да, има такова нещо и при NEC MultiSync PA271W "кристализацията" се забелязва. Впрочем, понякога си мисля, че ако хората не знаеха за това чудо, може би нямаше и да го забелязват толкова :).    
   
   Ъгли на видимост.
   Професионална IPS матрица = широки ъгли на видимост. С прости думи - качеството на изображение не се влошава, когато гледате монитора под ъгъл. Цветовете не се променят и във всеки един участък на екрана изглеждат еднакво. Каквото и да си говорим, това е проблем при TN панелите, никой здравомислещ човек не може да го отрече.
      
   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Моделът PA271W е с професионална 10 битова (добре де - 8+ битова) IPS матрица. Естествено, че се представя по-зле от толкова популярните напоследък монитори с олекотена e-IPS матрица. Да не говорим пък за бързите TN-ки. От менюто можете да активирате overdrive/RTC функцията, което забележимо намалява т. нар. blurring (раздвояване и "размазване" на образа) при бързо движещите се обекти, но на моменти се проявяват пък артефакти, предизвикани от по-агресивното подаване на импулсите за "ускоряване" на пикселите на матрицата. Накратко - този модел на NEC не се препоръчва на запалените геймъри, любители на CS, oще повече, че input lag-а достига 35-40 ms. В случай, че някой от споменатите термини не ви е известен - можете да погледнете ето тук - постарал съм се да поясня практическото значение на основните термини кратко и ясно.
   
   Предимства и недостатъци на NEC MultiSync PA271W.
   Предимства: Изключително точно цветопредаване, дори при фабрични настройки, възможност за прецизна настройка, пълен контрол върху изображението, разширен цветови обхват, висока ергономичност.
   Недостатъци: Има какво да се желае от нивото на черното, сравнително висок input lag, цена. Да, въпреки високото качество и отличното представяне като цяло, цената на PA271W е "хаплива". Може би ще ме обвините в пристрастност към марката, но - погледнете

ревюто на Dell U2711. Сравнете характеристиките, сравнете цените...
   Надявам се, че тази статия ви е била от полза. Ако е така - моля, използвайте малките бутончета за споделяне под публикацията. Благодаря! Още интересности и полезности можете да изберете от Съдържанието.

   Крум Маринов
   
   Заключение.
   NEC MultiSync PA271W е отличен 27 инчов монитор. Сериозно предложение за сериозни хора. Ако се занимавате професионално с графичен дизайн и обработка на цифрови снимки, ако подготвяте файлове за печат - мониторът на NEC е кандидат, на който задължително трябва да обърнете внимание. Цената на PA271W в момента е около 2 300 лв., но ако преглеждате по-често сайтовете на магазините за битова техника и на специализираните Интернет-магазини за лаптопи, компютри и монитори, е много възможно да попаднете и на по-изгодна ценова оферта. Дано да имате късмет!

6 коментара:

Анонимен

Първо - благодаря на Крум за ревюто!
Писането му, се подобри значително през последната година и половина. По-фокусирано и с по-малко "отбивки".
Относно РА271, монитора е супер, но му липсва една важна функция, за да бъде "професионално професионален". Липсва му хардуеърна калибрация, т.е. вграден графичен процесор. И той както другите 16/10 27" IPS-ки е с матрица на LG и боледува от т.н. кристален ефект. С интерес се очакват новото поколение IPS матрици на LG, покриващи 100% aRGB спектъра - те може да са излекувани от тази зараза. Дано!
П.П. Имам лаптоп - работна станция на HP с 17" IPS дисплей - 1920 х 1200 пиксела, при който кристален ефект няма, което още по-малко обяснява наличието на тази болест в съвременните профи монитори.
Поздрави,
Асен

Анонимен

Здравейте.
Аз също благодаря за ревюто, въпреки че би могло да бъде и малко по-подробно. Разбирам обаче, че в България трудно се прави нещо стойностно (колкото и да е тъжно да го признаем, е така). На автора пожелавам успех в начинанието.
Бих предложил ако има възможност да представи и няколко модела на Eizo с S-PVA матрица - за читателите би било интересно едно сравнение между качествена PVA и така хвалените IPS.
П.С. Не че е толкова важно, но понеже се зачетох в горния коментар - ако не се заблуждавам pa271w си е с матрица на NEC, а не на LG. Или греша? Някой има ли иинформация?

Анонимен

nec не произвеждат матрици.всичко е LG за съжаление

Unknown

В отговор на Анонимен от 20 юли 2012, 00:42 - П.С. Не че е толкова важно, но понеже се зачетох в горния коментар - ако не се заблуждавам pa271w си е с матрица на NEC, а не на LG. Или греша? Някой има ли иинформация?

Справка:
Model Response Time Panel
NEC PA271W 7ms G2G 27"WS LG.Display p-IPS (LM270WQ2)
Очакват се модели с нова матрица AH-IPS LM270WQ3, която е AdobeRGB - ще видим...
Поздрави,
Асен

monitoribg

NEC използват матрици и от други производители (Samsung, LG), но имат и своя собствена версия (SA-SFT = S-IPS).

Анонимен

Ха, нов 27 инчов монитор от Dell:
Dell U2713HM - IPS 2560х1440. Ще видим..