24 октомври 2011 г.

NEC MultiSync EX231Wp review





Nec EX231Wp


   Ревю на LCD монитор NEC EX231Wp

=====================
   © Крум Маринов


    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. Сред много потребители е разпространено мнението, че LCD мониторите на NEC са нещо като по-евтина алтернатива на професионалните модели на Eizo. Дали това твърдение е вярно - оставям всеки да реши сам за себе си.
   В днешното ревю ще представя модела NEC MultiSync EX231Wp. Според официалния анонс на NEC, този монитор е чудесен избор за всеки съвременен офис. Да видим, дали наистина е така...

   Моделът EX231Wp, за разлика от представения преди време NEC EA231WMi, е с cPVA матрица, така че можем да очакваме отлично ниво на черното и висок контраст. Е, винаги има и изключения, разбира се
   Ето ги впрочем, основните технически характеристики на NEC MultiSync EX231Wp:

Тип на матрицата: cPVA,
W-LED подсветка
Размер на екрана: 23" (58.42 cm)
Резолюция: 1920x1080
Време за реакция: 25 ms (BWB)*
Стъпка на пикселите: 0.265 mm
Яркост: 250 cd/m²
Контраст: 3 000:1 (статичен),
25 000:1 (динамичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: DVI-I, DisplayPort, USB,
промяна на височината на стойката,
сензор за човешко присъствие,
сензор за степента на осветеност на помещението
Цена на NEC EX231Wp: ~685.00 лв. (към момента на написване на ревюто)
                                          ~495.00 лв. (февруари 2013 г.)

   Да, в случай че не сте се интересували много от LCD монитори и някои от термините не са ви познати - погледнете публикацията, в която съм пояснил накратко основните понятия. Както вече писах в уводната статия, бях решил да не утежнявам ревютата с техническа терминология и графики, но размислих. Може пък на някого да му е интересно да получи малко повече подробности...
   И да не пропусна - посочената цена на монитора е ориентировъчна. Вероятно можете да го купите и по-евтино. По-принцип Интернет-магазините продават мониторите, а и друга техника на по-ниска цена. Само един съвет - когато преглеждате изгодните оферти на търговските сайтове, четете внимателно и какви са условията за доставка (обикновено тя се плаща отделно).


   Дизайн.
   Дизайнът при този модел на NEC е наистина типичен за един офис монитор. MultiSync EX231Wp се отличава със своята простота и практичност. Корпусът е изработен от черна матова пластмаса, рамката е тънка, използваната LED подсветка позволява да се намали общата дебелина на монитора.
   Стойката на NEC EX231Wp е с добри ергономични показатели - дава възможност за наклон и завъртане на екрана (включително до положение "портрет"), както и да се променя височината. Лесно се съединява с екрана и то по такъв начин, че остава нещо като малка ниша, което улеснява повдигането и преместването на монитора. На мен лично повече ми допадат стойки, чиято основа е с правоъгълна форма. И тук не става дума толкова за моя вкус. Много често, както за съжаление и при EX231Wp, кръглата форма на основата на стойката довежда до малко по-лоша стабилност на монитора. Но, спокойно - няма нищо фатално, всичко е в границите на допустимото.
   Донякъде изненадва положението на USB порта - тук дизайнерите на NEC са проявили оригиналност и са го разположили "на пъпа на света" (на горната рамка на екрана). Дали е практично това решение, зависи от това, за какво смятате да го използвате, аз ще се въздържа от коментари. Като стана дума за конекторите - NEC EX231Wp се отличава със своята скромност. Разполага освен с USB още само с по една бройка DVI и DisplayPort. В ревюто на
BenQ BL2400PT вече изказах моето лично мнение за т. нар. сензор за човешко присъствие.
Бих предпочел вместо него да видя добавен един HDMI конектор, но както и да е...
   Бутоните за управление на менюто са сензорни, работят коректно и няма да ви създават никакви затруднения. Интересно решение при NEC MultiSync EX231Wp са двата бутона, обозначени със стрелки (в десния ъгъл на рамката). Това са всъщност нещо като сензорни плъзгачи, с които при активиране на менюто лесно можете да контролирате яркостта и контраста.
   По отношение на яркостта на екрана, добра работа върши интегрираният сензор, отчитащ степента на осветеност на помещението и контролиращ съответно силата на подсветката. Това не само пести енергия, но и помага да намалите натоварването на очите, без да се налага да ровите в менюто.
   Очевидно с цел намаляване на дебелината на корпуса на монитора, захранването на NEC EX231Wp е външно - нещо обичайно за лаптопите, но не чак толкова често срещано при LCD мониторите.

   Меню.
   Менюто при този модел на NEC е добре организирано и лесно за управление. В основната секция ще видите 6 иконки, всяка от които дава достъп до съответния подраздел. Мониторът е екипиран със следните фабрично зададени режими: standard, text, movie, gaming, photo и dynamic.
   Секцията RGB разполага с цели седем цветови режима и дава възможност за най-разнообразни фини настройки. Това наистина впечатлява - все пак EX231Wp не е дизайнерски монитор от най-висок клас. Освен това, менюто дава достъп и до разнообразна информация относно състоянието на монитора, спестения въглероден двуокис, нивото на разход на ел. енергия и т. н.

   Разходът на електроенергия при NEC MultiSync EX231Wp зависи от това, какъв режим сте избрали. Режимът Auto Brightness ви дава възможност да се доверите напълно на монитора в избора на нивото на яркост, можете вие да зададете стойност или да работите с монитора
в екип :). Еко режимът има три степени - позволява ви пълен контрол над яркостта, ограничава увеличението ѝ до 80 или само 40 процента. За намаляване на разхода на енергия своя принос имат и т. нар. Intelligent Power Manager, както и споменатият Human Sensor.
   С фабричните настройки EX231Wp има официално разход на енергия от 23 W, като след калибриране ще намалее и до 18-19 W.

   Качество на картината.
   Фабричните настройки на NEC EX231Wp са на приемливо ниво за по-непретенциозните потребители, но не са напълно прецизни. Има отклонения - както в желаната цветова температура, така и в точността при възпроизвеждане на цветовете. Това обаче не е проблем - реално монитори като Asus PA246Q с перфектни фабрични настройки не се срещат под път и над път. В повечето случаи се налага да се заемете с регулирането на качеството на картината.
   Но да погледнем за сравнение тази таблица, за да видим какво е положението при този модел на NEC:

Ревю на NEC EX231Wp
цветопредаване преди калибриране

   Тук можете да сравните показателите на MultiSync EX231Wp преди калибриране с няколко други монитора, чиито ревюта съм представил досега.
   Точността на цветопредаване се обозначава с Delta E (колкото е по-ниска стойността - толкова по-добре). При DeltaE >3 разликата между "правилното" и "неправилното" цветопредаване става видима дори с невъоръжено око. При DeltaE < 1 цветопредаването се приема за отлично. Виждаме, че EX231Wp не се откроява от масата. "Шампион" е Dell U2410, който обаче след калибриране се "вкарва в правия път" и затова и до днес си остава един от най-предпочитаните монитори за графичен дизайн.
   Както казахме, тези предварителни показатели не са толкова фатални. По-важно е, какво ще покаже NEC EX231Wp след калибриране. Да видим.

Ревю на NEC EX231Wp
цветопредаване след калибриране

   Ето тези резултати са наистина важни. При Delta E = 0,4 можем смело да запишем MultiSync EX231Wp сред отличниците. Да, има монитори и с по-прецизно цветопредаване, като например, популярният Dell U2311H или HP ZR24W, но разликата с монитора на NEC е минимална и не може да се фиксира от човешкото зрение.
   Да погледнем сега, доколко плътен черен цвят може да ни предложи EX231Wp. Този показател е важен и от гледна точка на това, доколко добре ще се разграничат полутоновете при тъмните сцени във филмите и игрите и при обработка на цифрови снимки. В случаите, когато даден монитор не се справя с тази задача, се губи детайлността и получавате съмнителното "удоволствие" да наблюдавате на екрана нещо като "бой на негри в тъмна нощ" :).
   В следващата таблица можете да видите нивото на черния цвят при модела на NEC след калибриране, измерва се в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски
стойностите - толкова по-добре.

Ревю на NEC EX231Wp
ниво на черния цвят след калибриране

   Сами можете да видите - резултатът е отличен, еднакъв с постижението на шампиона в тази дисциплина - BenQ EW2420. От тук получаваме и зашеметяващо висок контраст.
   При NEC EX231Wp той е малко над 3 000:1, при това - след калибриране (обърнете внимание - след калибриране контрастът при LCD мониторите обикновено е забележимо по-нисък от стойностите, посочени в техническите характеристики).

Ревю на NEC EX231Wp
контраст след калибриране

   Тук ще спомена също, че при статично черно фоново изображение проверихме и доколко е равномерна LED подсветката на монитора. В случая - абсолютно никакви забележки. Определено EX231Wp е едно от малкото приятни изключения. Браво на NEC, постарали са се.

   Калибриране на NEC EX231Wp.
   Повечето обикновени потребители не разполагат с нужната техника за да извършат хардуерно калибриране на своя монитор. Налага се да се обърнат към специализиран сервиз, или като компромисен вариант да използват някоя програма (мисля, че при Windows 7 даже има вградена такава - можете да се поровите в Control Panel-а). Като ориентир можете да използвате и тези настройки, които направихме на "нашия" монитор:
   Яркост - 53, Контраст - 50, RGB - sRGB / 6 500 K, Auto Brightness - изключено, Еко режим - изключен. Не забравяйте обаче, че между отделните партиди монитори има разлики, има значение и каква е вашата видеокарта.

   Ъгли на видимост.
   Тук официалните стойности са съмнителни. Не, NEC не ви лъже - че се вижда, вижда се. Въпросът е - какво? NEC MultiSync EX231Wp е с cPVA матрица, нова разработка, но уви - при ъглите на видимост няма особено подобрение. Както цветопредаването, така и контрастът видимо се влошават, щом се изместите от идеалната позиция точно срещу центъра на екрана. В това отношение IPS матриците продължават да лидират, а на последно място си остават TN-ките. Нищо ново под слънцето, така да се каже.

   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Незнайно по какви причини, NEC за пореден път представя време за реакция на матрицата при преход BWB (черно-бяло-черно, т.е - от изключен до включен пиксел). Точно затова виждате в описанието необичайно високата стойност от 25 милисекунди.
   И къде отива EX231Wp? Отива в трета глуха, ето къде отива. Честността не е порок, обаче... Повечето потребители са свикнали да виждат стойности от порядъка на 2-5, максимум 8 милисекунди. Знайте обаче, че те се получават при измерване на преход между специфични нюанси на сивото (които производителите на монитори си определят по собствена методика, изгодна за тях). С други думи - ловко пудрят мозъците на наивните потребители,
това е.
   Независимо от проявената доблест от страна на NEC, трябва да бъдем обективни - EX231Wp определено не е сред бързаците. Той няма вградена overdrive функция за компенсиране на забавянето на пикселите. На практика това означава, че при възпроизвеждане на бързо движещи се обекти, на екрана ще се прояви неприятен "фантом-ефект" (разслояване на образа).
   Впрочем, не са редки случаите, когато тази overdrive функция повече вреди, внасяйки нови артефакти в картината, в замяна на отстранените.
   Друг проблем при LCD мониторите е т. нар. input lag, или с други думи - забавянето на входния сигнал. Той вече не е свързан със структурата на матрицата, а с електрониката на монитора. За жалост и в това отношение NEC EX231Wp е далеч от идеала - достига стойности от порядъка на 27 милисекунди. За сравнение - новият Dell U2312HM има само 0,5-0,6 милисекунди забавяне, а голяма част от съвременните LCD монитори се движат в рамките 10-20 милисекунди.
   Накратко - определено NEC EX231Wp не е най-добрият избор за любителите на бързите игри. На тях предлагам да хвърлят един поглед на нашия списък с геймърски монитори.

   Предимства и недостатъци на NEC MultiSync EX231Wp.
   Предимства: страхотна дълбочина на черното и висок контраст (отлична детайлност при тъмните тонове), ергономична стойка и автоматично регулиране на яркостта, нисък разход на ел. енергия.
   Недостатъци: високо време за реакция на матрицата и високи стойности на input lag-а, ограничен набор конектори, стеснени ъгли на видимост.

   Заключение.
   Въпреки споменатите недостатъци, моделът EX231Wp никак не е лош. Това е един типичен офис монитор, бих казал даже, че в тази категория е дори сред добрите образци. Покрива всички изисквания, а има и своите неоспорими предимства.
   Накратко, NEC MultiSync EX231Wp ще бъде добър помощник в офиса, а и ще ви поглези с няколко полезни (а някои - и не дотам нужни) екстри.
  Ако имате чувството, че това не е вашият офис монитор - погледнете този списък с
най-добрите офис монитори (още няколко модела ще откриете, ако използвате указателя в лявата част на сайта). Случайно пък ако търсите нещо по-евтино, с цел да вгорчите живота на своите служители - моля, прегледайте статията "Евтин монитор". Надявам се, че ще повлияе на решението ви :).


   В случай, че това ревю на NEC MultiSync EX231Wp ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!

   Крум Маринов

   Всички публикувани до момента статии можете да видите в СЪДЪРЖАНИЕТО.

6 коментара:

Анонимен

Здравейте,
чудесно е, че тествате монитори и споделяте с читатели резултатите! Мисля, че в България друг не публикува, което ви прави пионер в това начинание. Искам само да ви помоля да споделите, как извършвате колибрирането:вид на фотоспектрометъра и софтуеъра. Това, ще даде по-ясна представа за най-важната/прецизна част от вашата работа. Благодаря предварително.

monitoribg

Привет!

Стараем се да използваме една и съща техника и софт (в специализиран сервиз), но това не винаги е възможно. Съответно - има известни отклонения в резултатите, които получаваме. Все пак, статиите ни не са предназначени за върли професионалисти (погледнете публикацията "ВЪВЕДЕНИЕ"), така че надявам се, ще ни бъде простено:).
NEC EX231Wp например тествахме с X-Rite i1 Pro и малка, но много ефективна програма (крадена, разбира се, затова не ѝ споменавам името :)).
Също така, използваме LaCie Blue Eye 2 в комбинация със споменатия софт.

Крум

Анонимен

Понеже Крум не се занимава основно с калибрирането, а разчита на нашата помощ (докато се размотава по баровете в компанията на девойки със съмнителна репутация), трябва да уточня следното:
Както при NEC EX231Wp, така и при всички останали монитори, които са тествани в домашни условия, а не в сервиз, НЕ Е използван краден софтуер.
Програмата е разработена от датчани-ентусиасти, които нямат нищо против тя да се използва за благородни (некомерсиални) цели.
Също така, използваме и LaCie Blue Eye Pro - отново - напълно законно :).

Марин

Анонимен

Благодаря за отговора! Мисля, че LaCie Blue Eye Pro е на основата на X-Rite i1 Display2 сензор, така, че е ОК. Продължавайте в същия дух - все повече ви четат. Успех!

Анонимен

Здравейте,

Поздравления за сайта. Изключително добър и полезен сайт. Продължавайте в същия дух.

Занимавам се с програмиране и вече не съм първа младост и си търся монитор, който не натоварва очите. На работа съм със стар IBM ThinkVision, който предполагам е TN матрица. Горе-долу става, но след дълго гледане започва парена в очите.

В къщи имам един LG с е-IPS матрица. Много добри цветове и си е супер за гледане на филми и други шарении - направо перфектен и прилично евтин. Но и там ми се напрягат очите.

Чудя се дали не е от ЕГН-то вече. ;)

Но си търся нещо, пред което да мога да стоя по 6-8 часа без да се напрягат очите. Ще се използва главно за програмиране - гледане на текст в текстов редактор. ;)

Та се спрях на този, NEC описан в статията - NEC EX231Wp.

Обаче гледам го изписват NEC EX231Wp-BK - на много места. Предполагам става въпрос за същия монитор или друга модификация?

Също така цената му варира доста от 500 до 620 в различните търговци. Което си е доста.

Също така ще съм благодарен ако може да препоръчате друг подходящ монитор за целта да кажем с бюджет до 1000 лв - като няма да се използва за дизайн и филми - 22-23".

Благодаря много и успехи със сайта - страхотен е.

Поздрави,




monitoribg

Здравейте!

Буквите след тирето служат за обозначаване на доставчика на монитора, моделът е същият - няма разлика в характеристиките.

За цената - не се стряскайте. Всеки има право да продава стоката си на цена, която му харесва. Потребителят пък има правото да купи от там, където му излиза по-евтино. Но обърнете и внимание - дали цената е с ДДС (има сайтове, в които е без начислен ДДС, така че внимавайте - четете и дребния шрифт, както се казва).

За алтернатива на този NEC... никак не ми се иска да посочвам конкретни модели. Идеята е по възможност обективно да се представят предимствата и недостатъците на мониторите, а избора да се остави на читателите.

Правилно се ориентирате към модели с PVA/MVA матрици - те по принцип са най-подходящи за работа с текст.
Честно казано, не разбирам защо търсите монитор за 1000 лв. Не е нужно да правите такива разходи, с оглед на целите, за които ви трябва. Срещу по-високата цена ще получите екстри, които могат изобщо да не ви потрябват. Погледнете в Указателя (в момента е в лявата част на страницата), раздел "монитори с VA матрица". Може би нещо ще ви хване окото.

Радвам се, че успяваме да ви бъдем от полза, благодаря за добрите думи. На вас ви пожелавам успех в избора!

Крум