9 ноември 2011 г.

HP ZR2740w review




HP ZR2740w


   Ревю на LCD монитор HP ZR2740w

=====================
   © Крум Маринов

    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. От доста време насам не бях попадал на интересен LCD монитор за графичен дизайн, който да съчетава качествена матрица с голям диагонал на екрана. В днешното ревю ще разгледаме предимствата и недостатъците на HP ZR2740w. Новият 27 инчов монитор на HP е с професионална H-IPS матрица, така че очакванията ни са големи...

   Честно казано, графичните дизайнери имаха повод за безпокойство. Dell заложиха на монитори с "олекотената" e-IPS матрица, като до момента все още нямат модерна алтернатива на качествените Dell U2410 и U2711, мониторите на Eizo пък са с твърде "солени" цени. На този фон, приятно впечатление прави появата на 27 инчовия HP ZR2740w, ориентиран към по-взискателни потребители, занимаващи се основно с графичен дизайн.
   Матрицата при този модел на HP наистина е от по-висок клас - H-IPS (в описанията, дадени от разпространителите, фигурира S-IPS, но по този въпрос ще се изкажа в следващата си публикация).

   Да започнем това ревю на HP ZR2740w с традиционния преглед на
техническите характеристики:

Тип на матрицата: H-IPS*,
LED подсветка
Размер на екрана: 27" (68.58 cm)
Резолюция: 2560x1440 (16:9)
Време за реакция: 12 ms (GTG)
Стъпка на пикселите: 0.233 mm
Яркост: 380 cd/m²
Контраст: 1 000:1 (статичен)
Ъгъл на видимост: H/V - 178°/178° 
Други: dual-link DVI, DisplayPort, HDCP support, USBx4,
регулиране на височината на монитора

Цена на HP ZR2740w: ~1 280 лв.

   Дадената тук цена на монитора е ориентировъчна. Аз не го продавам, моят сайт не е търговски, така че не се занимавам постоянно с актуализиране на цените на представените модели. Напълно е възможно да купите ZR2740w на по-ниска цена, например от някой Интернет-магазин за монитори и друга цифрова техника.


   Дизайн.
   Външният вид на ZR2740w със сигурност няма да впечатли масовия потребител. Няма нищо, което "да грабне окото". Дизайнерите на HP проявиха своите творчески способности с модела
HP x2301 Micro Thin. Той обаче е с TN матрица и е ориентиран към съвсем друг тип потребители. HP ZR2740w е LCD монитор създаден за работа, професионалистите не се вълнуват от дебелината на корпуса, ярките светлинки и цветните стикери на предния панел. Тези "залъгалки", предназначени за масовия потребител, дори пречат, разсейвайки вниманието на графичния дизайнер...
   Като стана дума за дебелината на корпуса - въпреки че при този модел на HP е използвана модерната LED подсветка, не бих казал че това е спомогнало кой знае колко за намаляване на обема. Мониторът като цяло създава усещане за масивност и надеждност. Все пак, "строгото" излъчване донякъде се ретушира, благодарение на леко заоблените ъгли. Както за корпуса, така и за стойката на ZR2740w е използвана качествена пластмаса, цветът е черен, с матово покритие.
   Рамката изглежда по-широка, отколкото при повечето съвременни монитори, но както казахме - това не е толкова важно в случая. От по-голямо значение са другите качества, с които HP са снабдили своето творение.

HP ZR2740w
- заден панел

   Задният панел на HP ZR2740w е изработен от същата матова пластмаса. Дизайнът се разнообразява от сребристото фирмено лого и от прорезите, осигуряващи добро пасивно охлаждане на електрониката. В горния край има нещо като ниша, улесняваща хващането и преместването на монитора. Стойката е с правоъгълна основа (стеснява се в задната част под ъгъл, оформяйки нещо като триъгълник), осигурява добра стабилност на монитора. Имате възможност да накланяте, завъртате екрана (включително до положение "портрет"), както и да променяте височината в прилични граници. При желание можете да монтирате ZR2740w и на стена.
   Екранът на HP ZR2740w е с обичайното матово покритие против отблясъци. Може би се заблуждавам, но ми се струва, че т. нар. "кристален ефект" е сравнително слабо изразен.

   Конектори.
   Донякъде разочарова ограниченият набор конектори - по една бройка DVI и DisplayPort и...
това е. Е, има USB - 4 броя, но на доста потребители ще им липсва популярният HDMI. От друга страна, добавянето му би повишило цената на ZR2740w и маркетолозите на HP очевидно са решили, че това не е добра идея. Освен това, DisplayPort-а е по-нов стандарт, с по-големи възможности и е идеален за "по-тежката" H-IPS матрица с разделителна способност от 2560x1440 пиксела.

   Меню.
   Да видим, дали менюто на HP ZR2740w ще ни създаде някакви главоболия. Не, абсолютно никакви! Всъщност, няма и как менюто да ви създаде затруднения - такова просто няма! Шах с царя на царицата... Аз за всеки случай попитах, дали не е включен в комплекта някакъв пулт за дистанционно управление, с който да се активира екранното меню, но - не, няма.
   Преди време ни учуди друг монитор за графичен дизайн - Asus PA246Q. При него от 6 фабрични режима можете да промените настройките само в един от тях (за сметка на това, фабричните настройки се оказаха наистина прецизни). Очевидно HP са възприели тази "напредничава" идея, но малко са се престарали. Е, то бива пестеливост, но чак пък толкова... Но нека продължим с ревюто на ZR2740w (и да се надяваме, че няма да има още подобни изненади).

   Разход на електроенергия.
   Според производителя, максималният разход на електричество при ZR2740w достига до 120 W, типичният - 95 W. Това е твърде много. Да, говорим за 27 инчов LCD монитор, но нали едно от двете реални предимства на LED подсветката е нейната икономичност... 
   За щастие, HP леко са се презастраховали - при първото включване отчетохме 88-89 W, а след като намалихме яркостта на екрана до нормални стойности, разходът падна до 42 W.

   Качество на картината.
   HP ZR2740w е с H-IPS матрица, която е от по-висок клас. По официални данни, моделът на HP е способен да възпроизведе 1,07 милиарда цвята. Впечатляващо. Тази информация е от значение за професионалните графични дизайнери (особено тези, които се занимават с предпечат) и професионалните фотографи, обработващи цифрови снимки.
   Реално LCD мониторите с 10-битови матрици не са широко разпространени и са неприлично скъпи. Не са за обикновените простосмъртни, така да се каже. Не мисля, че ZR2740w е от този тип (цената му не е чак толкова висока, а Коледа е далеч, че да го подаряват).
   Матрицата при този монитор би трябвало да е 8+ (или 10-, ако ви харесва повече) бита, т. е. това завидно количество цветове се постига чрез "хитринка" - смесване на цветовете, които ZR2740w действително може да възпроизведе.
   Другият важен въпрос е, доколко точно моделът на HP предава цветовете. След известен размисъл (до голяма степен - под влияние на няколко критични коментара на ревюто на
Dell U2312HM), взех решение занапред да публикувам малко по-подробна информация за представяните монитори. Затова и днес ще ви предложа няколко таблици (спокойно, няма нищо чак толкова сложно).
   И така, да видим първата... Тя представя възможностите на HP ZR2740w по отношение на вярното цветопредаване. Точността на цветопредаването се обозначава с Delta E (колкото е по-ниска стойността - толкова по-добре). При DeltaE >3 разликата между вярното и невярното цветопредаване става видима с невъоръжено око. При DeltaE < 1 цветопредаването се счита за прецизно.

HP ZR2740w - цветопредаване
преди калибриране

   В горната таблица са сравнени показателите на ZR2740w и няколко други монитора, чиито ревюта сме представили по-рано. Това са показателите при първото включване на монитора, преди да бъдат променени фабричните настройки. Обикновено след калибриране нещата драстично се подобряват. В случая с този модел на HP обаче, следва да им обърнем по-голямо внимание. Защо? Не, не проверявам, дали сте чели задълбочено и дали сте добре с паметта :). Да, правилно - като няма меню, нямаме и възможност да подобрим картината. Не можем да променим нито цветовата температура, нито настройките на самите цветове...
   Все пак, чрез бутоните на предния панел можем да регулираме яркостта на екрана в доста широки граници. Да опитаме. Намалихме силата на подсветката до минималната възможна стойност, след което я увеличихме на 67 единици. Ето ги и резултатите:

HP ZR2740w - цветопредаване
след калибриране

   Много добре! Да припомним - колкото са по-ниски стойностите, толкова е по-прецизно цветопредаването. HP ZR2740w е сред отличниците. Тук трябва да направя няколко важни уточнения.
   Първо - забелязва се някаква странна закономерност, свързана с диагонала на екрана - виждате, че и останалите монитори с по-голям екран, показват малко по-високи стойности, в сравнение с "мъниците".
   Второ - не съм правил (и нямам намерение да правя) ревю на евтин монитор - еднодневка, от тези, които се фабрикуват на килограм. Искам да кажа, че сравняваме модела на HP с наистина добри монитори.
   И трето - по стечение на обстоятелствата, нямахме възможност да тестваме ZR2740w с най-добрата техника в сервиза, чиито услуги обикновено ползваме. Работихме в "полеви условия", с "походния" ни колориметър, така че вероятно измерените стойности не са 100% прецизни. Бъдете сигурни обаче - отклоненията са минимални, познаваме си техниката. Между другото, можех въобще да не го споменавам, но за нас честността е най-добрата политика :).
   Имаше вариант да получим HP ZR2740w в наше пълно разпореждане за 24 часа, но при условие, че напишем положително ревю за 1-2 не особено качествени монитора и горещо ви препоръчаме магазина, в който те се предлагат... Уви, както се пее в една песен - не мога такива неща да правя.
   Да продължим нататък обаче. Нека погледнем, доколко плътен черен цвят може да възпроизведе нашият ZR2740w. Това е важен момент. От нивото на черното зависи реалният контраст на монитора, а от тук - и добрата (или лошата) детайлност на картината при тъмните сцени. Не, нямах предвид "онези" филми :). В много трилъри и екшъни, както и при много от игрите, често действието се развива при оскъдно осветление. Та, при лошо ниво на черното, каквото и да има на екрана, все ще ви изглежда като "бой на негри в тъмна нощ".
   И така, да погледнем следващата таблица. Дълбочината (нивото) на черното се измерва в cd/m² (кандела на кв. метър). И тук, колкото са по-ниски стойностите - толкова по-добре:

HP ZR2740w - ниво на черното
след калибриране

   Общо взето, предсказуем резултат. HP ZR2740w показва средни стойности, характерни за повечето монитори с IPS матрица. Отличник сред представените IPS-ове е Dell U2311H. Но, разбира се, в това отношение безспорни шампиони са LCD мониторите с -VA матрица.
   От нивото на черното до голяма степен зависи и реалният контраст. Да видим, как се представя ZR2740w (тук по-високите стойности са по-добри):

HP ZR2740w - контраст
след калибриране

   Не е зле. Забележете, моделът на HP се представя по-добре от другия 27 инчов монитор -
Dell U2711. Това за мен е интересно. Знаете, че нямам много високо мнение за LED подсветката. Даже наскоро бях споменал, че не съм виждал досега монитор за графичен дизайн, с матрица от по-висок клас, който при това да е с LED подсветка. Е, току-що получих силно щипване по носа. Не мога да отрека - HP наистина са постигнали забележителен резултат. Не очаквах да видя толкова високи нива на яркост при монитор с LED подсветка. Имам обаче известни съмнения по отношение на цветовия обхват. ZR2740w е с W-LED. По-добър вариант би била RGB LED подсветка, но тя е и по-скъпа.  Както и да е...
   За тези от вас, които не се интересуват толкова от монитори, ще поясня допълнително. С прости думи, контрастът е съотношение между нивото на черното и нивото на бялото. Колкото по-дълбок е черният цвят, съответно - по-ярък (светъл) - белият, толкова по-добър (висок) контраст получаваме. Според официалните технически характеристики, HP ZR2740w достига яркост от 380 cd/m², но на максимума всъщност е над 450 cd/m². За сравнение, представеният наскоро
NEC EX231Wp, който също е с W-LED подсветка, достига по официални данни само до 250 cd/m². Както се казва, цифрите говорят сами за себе си.
   Друг интересен момент е, доколко е равномерна подсветката. Тестът не е сложен - пускате на монитора статичен черен фон и затъмнявате стаята. Отново Hewlett-Packard са на висота. На практика няма забележими по-светли участъци на екрана на ZR2740w. На самата граница на човешкото възприятие можете да видите леко изсветляване по ъглите, но след продължително взиране. Ако ви се занимава и не ви е жал за очите - проверете. Аз забележки нямам.
   За някои читатели тези таблици сигурно са от полза, но други биха искали с две думи да се каже - бива ли я картината при този конкретен монитор на HP. С една дума - ДА! Цветови обхват, който е напълно достатъчен за повечето потребители, прецизно цветопредаване, плавен преход на нюансите, полутоновете са без забележима сегментация.

   Ъгли на видимост.
   По принцип именно IPS матриците предлагат най-широки ъгли на видимост. При TN-ките например, щом се изместите от идеалната позиция точно срещу центъра на екрана, контрастът главоломно пада, а цветовете, които и без това едва се крепят, нагло променят своята същност - чак до неузнаваемост. HP ZR2740w е с H-IPS матрица (или S-IPS, както я дават по сайтовете на разпространителите) от висок клас. Така че имате реално широки ъгли на видимост. Без забележки.

   Време за реакция на матрицата и забавяне на входния сигнал.
   Официално този модел на Hewlett-Packard има време за реакция на матрицата 12 ms и то при преход между полутонове на сивото. Това изглежда твърде много в сравнение с повечето модерни TN панели. Вече има и такива, които (според производителя) достигат невероятната стойност от 1 милисекунда.
   За жалост, това е непреодолим конфликт - качествената картина с богати и прецизни цветове се постига от "по-тежките" IPS панели с усложнена структура, но това става за сметка на увеличеното време за реакция. При бързите сцени в игрите и филмите това води до разслояване на образа, няма как.
   Така или иначе, HP ZR2740w не е геймърски монитор, а за графичните дизайнери това не е чак толкова фатално. Впрочем, вградената overdrive функция (за компенсиране на забавянето) работи коректно и до голяма степен редуцира неприятните артефакти в картината, без да добавя нови. Всъщност, бих казал, че спокойно можете да играете ролеви игри и стратегии, а не всеки филм е изпълнен с шеметни надпревари.
   Забавянето на входния сигнал (input lag) е проблем, който не е свързан пряко с типа на матрицата. Тук отговорност носи електрониката на монитора. В това отношение ZR2740w се представя на ниво - средно 12 милисекунди, което никак не е много. Дори и сериозните геймъри не биха имали особени претенции.

   Предимства и недостатъци на HP ZR2740w.
   Предимства: цветови обхват, задоволяващ изискванията на повечето потребители, прецизно цветопредаване, широки ъгли на видимост, добра ергономична функционалност, нисък input lag.
   Недостатъци: липса на меню, което ограничава контрола над изображението само до регулиране на яркостта (чрез двата бутона на предния панел), сравнително високо време за реакция на матрицата.

   Заключение.
   HP ZR2740w без съмнение е интересен LCD монитор, предназначен (като замисъл) за графичен дизайн. Картината е с много високо качество, благодарение на професионалната H-IPS матрица. Конекторите са, както се казва, малко, но достатъчно. Моделът на HP е и с много добри ергономични характеристики.
   В стремежа си обаче да направят своя монитор конкурентоспособен в ценово отношение, Hewlett-Packard са орязали възможността за контрол на изображението. Въпреки че след като настроите яркостта ще получите изключително точно цветопредаване, липсата на възможност за други настройки никак няма да се хареса на графичните дизайнери и професионалните фотографи. А масовият потребител, който търси срещу парите си малко по-високо качество, без съмнение би предпочел пред HP ZR2740w някой от моделите с e-IPS матрица...
   Но, ако можете да се примирите със споменатия недостатък, ZR2740w няма да ви разочарова. Лично аз обаче (без да си налагам мнението) бих избрал Dell U2711. Той дори е по-евтин, а има пълноценно меню и пълен набор конектори. Освен това покрива 102% NTSC.


   Важно допълнение относно цветовата гама, която покрива HP ZR2740w:
77% NTSC, 99.9% sRGB, 77.2% Adobe RGB. Тази информация представлява интерес само за професионалистите. Разясненията и коментарите от моя страна са излишни. Всеки сам може да прецени, доколко HP ZR2740w отговаря в това отношение на неговите изисквания...

   В случай, че някои от използваните термини не са ви познати (въпреки че, както винаги, се старая да пиша максимално понятно) - погледнете публикацията "Характеристики на монитора".  


А ако мислите, че това ревю на HP ZR2740w ви е било от полза - моля, използвайте бутоните за споделяне под статията. Благодаря!

   Крум Маринов 

    Още статии можете да изберете от СЪДЪРЖАНИЕТО.

21 коментара:

Анонимен

Много смотано ревю. Само некви сложни графики от които нищо не разбрах а дали си заслужава да дам за тоя hp zr2740w цели 1300 лева не става ясно.

monitoribg

Е, човек не може да угоди на всеки :).
В ревюто на HP ZR2740w има графики - излишни са. В ревюто на Dell U2312HM няма - питат ме, защо няма, как така без графики...

Колкото до това, дали си заслужава HP ZR2740w цената - мисля че всеки сам трябва да прецени за себе си.

Крум

Анонимен

Много благодаря за ревюто!

Анонимен

Ревюто ви ОК. На първия коментирал ще кажа да не чете неща над нивото му - защото явно изпитва затруднения с разбирането, както и с парите.
За ревюто:
Този монитор изпада в в едно особенно положение поради това, което HP са направили с него - той е ориентиран към про сектора, но в същото време поради светодиодната си подсветка не е подходящ за предпечат. Тя осигурява "само" sRGB цветово пространство –(около 74% от aRGB), което е твърде ограничево за сериозна работа със цвят. За разлика от него Dell U2711 поддържа 97% aRGB. Така че, този монитор по-скоро е насочен към висок клас обикновенни потребители.

Анонимен

М-да, колегата от поста по-горе е прав. Този монитор няма "широк цветови обхват". Това обаче не е никакъв проблем за 99% от потребителите. Напротив, широкия цветови обхват е нож с 2 остриета, защото ако се използва не по презназначение - всичко различно от висок клас предпечат и професионална работа с CAD и 3D Creation, всъщност изкривява цветовете като превръща sRGB в aRGB. При този процес цветните координати се променят драстично и резултата е едно доста изкривено цветово интерпретиране. Стандартът, който се ползва навсякъде е sRGB. Всичко, под Уиндоус Про 64 бита, Ati Fire Pro и nVIDIA Quatro и Adobe CS3 не поддържа 30 битов цвят. Това означава, че интерпретацията на 10 битов цвят от този монитор е ограничена допълнително. Странна птица е този монитор, но аз съм сигурен, че за "домашна" употреба от взискателни потребители той е просто перфектен. Изключително акуратен като цветово възпроизвеждане на sRGB, H или S-IPS - какво повече? Аз ползвам монитор с 20 милисекунди input lag и това не ми е пречело досега въобще. Така че, ако имате паричките HP ZR2740w няма да съжалявате. :)

Анонимен

Благодаря за ревюто! Монитора е доста интересен. Графиките въобще не са излишни? Обяснени са подробно техните значения, така че който се затруднява значи има медицински проблем.

Анонимен

ОК, въпрос към Крум, имаш 3 ревюта: HP ZR2740w, Fujitsu P27T-6 и Dell U2711. Твоето лично мнение? Цените им са сходни, тествал си и трите, кой от тях ще си купиш, ако можеш? Прост и ясен отговор - ако може, моля!

monitoribg

... Този монитор няма "широк цветови обхват"...
Коректна забележка, благодаря. Внесох нужните уточнения в ревюто на HP ZR2740w.
Всъщност нямах предвид покритието на цветовата гама, използвах израза в широкия, ежедневен смисъл на думата, така да се каже. Но, действително - звучи подвеждащо, благодаря за забележката.
По принцип идеята ми беше да пиша за обикновените потребители, с прости и понятни думи, в умишлено олекотен стил.
Смятах, че професионалистите има от къде да получат нужната им специализирана информация.
Критичните коментари на ревюто на Dell U2312HM ме накараха да се позамисля...
HP ZR2740w е втория или третия монитор, при който въвеждам малко повече техническа информация. Виждам, че е нужна, но не искам да "предавам" обикновените потребители, които искат да получат сведения за интересуващия ги монитор, но без сложни графики и термини. Надявам се да намеря "златната среда" :)

Крум

monitoribg

Относно трите монитора...

Първо - моето мнение е субективно, всеки има лични предпочитания към дизайна и специфични изисквания по отношение на техническите характеристики на монитора...
Второ - не ми се иска да оказвам влияние върху читателите, всеки сам трябва да реши за себе си...
Трето... :)
Моят личен фаворит е Dell U2711, HP ZR2740w е на почетното трето място (въпреки че не ми допада никак белия цвят на "японеца").

Крум

P.S. Замина ми обещаното от HP дарение за подпомагане и развитие на сайта...

Анонимен

Първо - Личното мнение винаги е субективно! Аз точно това исках. Второ - Съжалявам за загубеното дарение, но то нямаше да бъде безвъзмездно... :)
Трето - това е по скоро блог, а не сайт. Много си е хубав, обаче.
Четвърто - благодаря за отговора, аз първи попитах тук за HP ZR2740w и това ревю е важно за избора ми.
Пето - Защо хубавите неща са скъпи???

Асен

Анонимен

Хайзе, че си изчакахме чакането за следващо ревю! Близо месец мина...

Анонимен

Шапка Ви свалям за ценната информация, г-н Крум.Аз все се колебая кой монитор да избера за blu-ray video и Photoshop.Имам 19" монитор от най-висок клас с S-PVA матрица, който няма гнусно защитно покритие, цветовете са живи и ярки.Макар да е 1280 х 1024, картината при blu-ray е класи над всички ips монитори, които съм виждал.Според Вас, при кой от трите монитора (U2711, ZR2740w, Fujitsu P27T-6) защитното покритие е най-слабо забележимо, че не бих искал зърнист текст или цветове без острота? Много, много Ви моля да ми помогнете в избора на нов, голям и широкоекранен монитор...Че 27" S-PVA струва колкото един автомобил...

Анонимен

Крум в момента е извън страната.
Би трябвало да се върне след ден-два, така че в скоро време пак ще ви тормози с неговите ужасни ревюта на долнопробни, но неприлично скъпи монитори :).
Аз също имам поглед върху HP ZR2740W и останалите 27 инчови монитори (участвах в "медицинския консилиум", така да се каже.
HP ZR2740W наистина е с по-слабо изразен "кристален ефект", покритието на екрана е "по-меко" и приятно за очите, но за жалост мониторът има своите специфични недостатъци, описани в ревюто.
Dell U2711 е с по-широк цветови обхват, за Фотошоп е по-добър избор, определено.

Марин

Анонимен

Днес ще избирам между DELL U2711 HP ZR2740W в Стемо. Ще ви пиша за избора си довечера. На колегата с S-PVA монитора, ще кажа, че гледането на филми и професионалната работа за обработка на растерни изображения са 2 крайно различни животни. Във високия клас няма златна среда - всичко е профилирано за да отговори на най-високи изисквания. Цветово критичната работа, изисква максимално горяма акуратност и голяма цветова гама. S-PVA матрица се използва за по-масови задачи. Всъщност има един модел на EIZO CG232W, който е за "професионално" обработване на видео - той може да му свърши работа ако преглътне H-IPS...
Асен

Анонимен

Здравейте,
вчера в рамките на 2 часа имах възможност да "тествам" DELL U2711 и HP ZR2740W. Трябваше да избирам между 2-та. В крайна сметка избрах - никой. Толкова се надявах да ми хареса, ама на - не ми!
Първо - Размера е супер!
Второ - Резолюцията е супер!
Трето - Цветопредаването е супер!
Малки проблеми с равномерността на осветеност при НР, при DELL - никакви. Само съвсем в долните краища малко по-тъмно. Мониторите са страхотни!
Големия проблем, обаче е т.н. кристален ефект в светлите тонове - ужасен е! Толкова е нелепо да направиш такава добра матрица и да и лепнеш отгоре такъв боклучав AG coating. Не го проумявам!? LG произвежда толкова боклучави TN-ки с много по-щадящо топ покритие, защо на скъп IPS панел ще сложиш тази нелепица отгоре? Още ме е яд. Не знам как хората се примиряват с това? В офиса имам HP EliteBook 17" с IPS и резолюция 1920 x 1200. Покритието на панела е перфектно, матово и незабележимо. Текст от 4 пункта се чете при 100% увеличение в MS Word. При DELL U2711 и HP ZR2740W най-малкия четим пункт е 6-7 и то с гарантирано главоболие.
Особенно ДЕЛ-а.
Тръгнах си много разочарован. В интернет е пълно с хора, които се опитват да свалят покритието от DELL U2711, обикновенно резултата е плачевен - напълно похабен монитор. Досто хора се оплакват и от проблеми при включване през DisplayPort. Жалко - много жалко.
Знам, че има много щастливи собственици на DELL U2711, а вече и на HP ZR2740W - аз не можах да стана един от тях...
Асен

Анонимен

Е, така е, като ги четете тия ревюта... Господин Крум, подлагате мониторите на някакъв вид дисекция, плюете комерсиалните ни сайтове и интернет магазини. Но реално не помагате на хората, а ги заблуждавате! Напоследък благодарение на вашите смешни ревюта нашите клиенти отказват да си купуват качествени модели монитори и ни досаждат с цитати от вашия "сайт".
Какво му е на HP ZR2740w? Защо заблуждавате нашите клиенти?
Ето и последният коментирал - баламата прочел вашите глупости и си е внушил, че ще ослепее от някакъв си измислен от вас "кристален ефект".
А тези графики, които ги давате? Човешкото зрение не може да забележи тези разлики в цветопредаването и другите простотии, за които пишете. Но хората четат и си внушават глупости.
HP ZR2740w е отличен монитор. Заповядайте при нас, ще ви консултираме професионално, без да ви пълним главите с бръмбари.
Няма да давам адреса на нашия сайт - лесно ще ни намерите, колкото и да го е яд този господин...
А и не си заслужава да го публикуваме тук - едва ли някой разумен човек ще посети този сайт за ревюта, най-много шепа малоумници с овчи мозъци.

Знам, че няма да публикувате този коментар, защото истината боли!

Анонимен

Явно анонимния търговец от горния коментар е изпаднал в заблуда. По отношението, което показва, си личи, че е и с ниска култура.
1. В това, което съм казал няма обида към никого. 2 часа тествах мониторите на свобода, за което съм признателен на Стемо.
2. 15 години се занимавам с графичен дизайн по минимум 8 часа ва ден. Това означава, че имам значителен личен опит с монитори, а освен това и знания.
3. Последните 5 години работя само на EIZO CG монитори - последния е CG245W, вече почти година.
4. Поради вградения в него калибратор вече не се занимавам с калибриране - слава богу, но ми беше станало навик -всеки първи понеделник от месеца.
5. 27-ците, които тествах бяха планирани за домашна употреба. Какво точно не ми хареса в тях съм описал емоционално в предишния си пост - няма да се повтарям! Описал съм и основните им качества.
6. Става въпрос за МОИТЕ 1300 лева, които господин търговеца иска. Но той не е виновен за качествата и недостатъците на тези монитори - това е проблем на производителя. Проблема с възпитанието, обаче си е негов! И на хората около него...
7. За графиките само ще кажа, че те помагат на тези, които имат нужното знание. Останалите няма защо да се дразнят. Доброто цветопредаване господин търговец е ВАЖНО и не е незабележимо. То е важно, както е важно музиката да не е ФАЛШИВА. Може би фалшивата музика не дразни господин търговеца стига да прави оборот? Но, хората са различни и имат право на мнение, информация и знание. Годината е 2011!
8. Всички точки по-горе сумират опровержение на твърдението на търговеца, че съм балама - не съм. Не са много хората в България, които дават тези пари за домашен монитор - нали?
Радвам се, че този блог съществува, защото за първи път някой с упоритост, знание и последователност публикува на "достъпен" български прилична информация, за това което е на българския пазар. Благодаря на Крум и Марин за което.

Асен

Анонимен

Тъй като дискусията се завъртя между трите модела. Аз имам следното питане.Кой модел от протестираните натоварва очите най-малко. Говорим за гледане на текст и таблици по минимум 8 часа на ден. Знам, че това е много субективно, но когато няколко човека поработят и на 3те монитора мисля, че мнението няма да е толкова субективно :). Да определено това е трудно осъществимо а и си мисля, защо няма такава категория монитори. Според мен една *ВА матрица не е достатъчно условие да не те болят очите. Събирам субективни мнения :)и знам , че това не е форум.Хубави ревюта, чакаме нещо от рода на Самсунг А850DW

monitoribg

Честно казано, аз съм малко пристрастен, въпреки че се старая да не показвам личните си предпочитания, то се усеща, че "симпатизирам" в най-голяма степен на мониторите с IPS матрица. Но, колкото и да не ми се иска да го призная - факт е, че както HP ZR2740w, така и останалите IPS базирани монитори не са най-подходящ избор за работа с текст.

Действително, наличието на -VA панел не е самодостатъчно условие, своето значение има и качеството на подсветката, електрониката, разделителната способност, покритието на екрана, настройките на монитора.

Обаче, колкото и да сме субективни - "което си е верно - верно си е". Но няма смисъл да убеждавам никого - собствените ви очи ще си кажат думата. Преди време имах удоволствието да разгледам един Eizo CG223W. Мой близък приятел работи в рекламно студио, та имах възможността да оценя качествата на S-PVA матрицата. Наситено черно, висок контраст, цветовете също са наситени, но някак си меки, не дразнят очите. Текст се чете с удоволствие. Сега са взели IPS монитори - от висок клас, заради по-точното цветопредаване. Ами моя приятел никак не е доволен - оплаква се от напрежение в очите и по-голяма умора...

Крум

Анонимен

То тук е писано вече за PLS - но доколкото разбирам е предварително ревю въз основа на промоционална бройка представена от Samsung:
http://www.monitoribg.com/2011/06/samsung-sa850-review.html

HP zr2740 не бих си купил-не е за мен тая скъпотия / не е проблема че е толкова скъп, а че не са го доизмислили - пестят от важни неща, а блъскат други, не толкова нужни.

Иво

Вече е оправен този AG coating. Гледайте да купите 2012 модел и всичко трябва да е наред:
http://extrahardware.cnews.cz/test-hp-zr2740w-ips-semi-matte-glossy-2012-review