10 януари 2012 г.

Видове LCD матрици



Видове матрици при LCD мониторите

© Крум Маринов,
Христо Христов (редакция на статията 2015 г.)




LCD матрици


 
    Добре дошли на страниците на monitoribg.com. В тази публикация ще се постараем малко по-подробно да опишем най-разпространените видове LCD матрици...
   Типът на матрицата в най-голяма степен определя качествата на LCD монитора и е един от важните параметри, на които следва да обърнем внимание. Сред известните производители на LCD матрици са LG, Samsung, AU Optronics. Между другото, съвсем наскоро AUO анонсираха своите нови VA матрици, поддържащи 120 Hz честота на опресняване. Повече можете да прочетете в статията "Геймърски монитори с VA матрица?", която Марин успя да пробута в мое отсъствие :).
   * Редакция 2015 година: Появиха се вече и първите 144 Hz IPS монитори (във версията AHVA на AUO, справка - по-надолу в статията).
   Сега да си дойдем на думата и да хвърлим по един поглед на различните видове матрици при LCD мониторите.




   TN матрица

   Широко разпространени и в момента продължават да бъдат LCD мониторите с т. нар. TN Film (Twisted Nematic + Film) матрица. Основната причина да бъдат така широко разпространени е тяхната ниска себестойност. Разбира се, технологията има и някои други достойнства, но и недостатъците никак не са за пренебрегване.
   И така, освен че е евтина, TN матрицата е и изключително бърза - тя е с най-ниско време за реакция. Какво е това чудо "време за реакция", можете да се информирате от статията
"Характеристики на монитора"Обикновено времето за реакция на модерните TN матрици е около 5 милисекунди, а маркетинговото ("менташкото"). постигнато чрез overdrive и измерено при преход от сиво до сиво, пада до впечатляващите 1-2 милисекунди. Как и при какви условия са постигнати тези стойности, производителите, естествено, не уточняват.
   Освен това, при TN матриците за първи път бе постигната реална честота на
опресняване от 120 Hz, което в идеалния случай осигурява гладка картина без накъсване и разслояване на образа дори и при най-бързите сцени в екшън филмите и FPS и racing игрите.
   Традиционно се смята, че TN базираните LCD монитори са предназначени за "закоравелите геймъри", които имат своите специфични изисквания и за закоравелите... балами, които нямат никакви изисквания и нямат никаква представа, какво купуват. Да, обидно е, но има голяма доза истина в това мнение. В повечето случаи (като изключим типично геймърските модели) TN мониторите са предназначени за масовия потребител. По-точно, производителите залагат на съчетанието "евтинийка+шаренийка", която ловко пробутват на най-наивната част от потребителите. TN матрицата се комбинира с евтини компоненти, корпусът, макар и от евтина пластмаса, обикновено е с гланцово покритие и с ярки светлинки на предния панел, стойката е с по-разчупена форма (съответно - не много стабилна и без възможност за регулиране), лепят се ярки стикери, в които преобладават думи от сорта на "мега", "ултра" и "супер" и... всичко това се продава на цена, която е много изгодна на пръв поглед, но всъщност е значително по-висока от реалната. Ловко.
   Но какво лошо има в TN матрицата? А, нищо лошо... но и нищо хубаво, освен бързината (която е нужна само на професионалните геймъри). Да, казахме, че матрицата е евтина, но е евтина за производителя. Самите монитори с подобна матрица не са кой знае колко евтини, особено като вземем предвид съотношението цена-качество. В тази връзка, прегледайте и публикацията "Евтин монитор", може да ви е от полза...
   Сред основните недостатъци на TN матриците е лошото цветопредаване. Иначе казано, цветовете, които виждате на екрана, са далеч от реалните. Друг сериозен недостатък са стеснените ъгли на видимост - по хоризонтала и особено - по вертикала. Щом се изместите от идеалната позиция срещу центъра на екрана, контрастът забележимо пада, цветовете "гаснат" и качеството на изображението забележимо се влошава.
   Спор няма, през годините бе направено доста за преодоляване на тези проблеми. Нивото на черното вече е много добро, по-качествените TN матрици могат да предложат дори прилично цветопредаване, подобриха се донякъде и ъглите на видимост. Но, въпреки всичко това, единственият случай, в който си заслужава да вземете LCD монитор с TN матрица е, ако сте профи геймър и наистина можете да изберете качествен модел (който няма да бъде никак евтин). Когато разглеждате обявите за продажба на монитори - обърнете внимание, че повечето TN-ки са с доста лъскав вид, и думи като "супер", "ултра" и "мега" в описанието.Всичко това се прави, за да се привлече вниманието на потребителя и за да бъде накаран да купи точно този монитор, който на практика не си заслужава цената, колкото и евтин да изглежда. Избирайте разумно.

   А пък ако сте от хората, които смятат, че мониторът е второстепенно допълнение към компютъра и не ви пука, какво ще вземете, помислете си добре - очи не се продават в кварталните магазини. Да, очилата придават стил, не споря, на много хора им отиват, но носенето на очила или лещи има и своите неудобства. Не е ли по-добре да изберем подходящ монитор и да си запазим зрението? В последно време в търговските сайтове все по-често можете да попаднете на изгодни намаления на цифрова техника, така че е много вероятно да попаднете на качествен и същевременно - евтин монитор. Но, всеки решава сам за себе си. А аз с интерес ще се запозная с вашите коментари след статията. Пишете смело - приемам чуждото мнение и критиката спокойно (и дори понякога я взимам на сериозно) :)...





IPS матрици

   Напоследък все по-популярни стават мониторите базирани на IPS (In Plane Switching) матрици, по-точно - на "олекотената" разновидност e-IPS. Най-голяма заслуга за тяхното популяризиране има несъмнено компанията Dell, която успя да заеме стабилен дял от пазара, подливайки вода на евтините TN модели. Героят, разбира се, е Dell U2311H, на който посветих първото си ревю. Да, именно Dell успя да привлече вниманието на масовия потребител към този вид LCD матрици, въпреки че не ги произвежда. Странно е, но факт - при собствените си монитори производителят на IPS матриците (корейската фирма LG) не успя да постигне такива резултати, каквито осигури на партньора си Dell.
   Между другото, IPS технологията вече не е ново изобретение, представена е в края на миналия век, но това за нас не е толкова важно. По-важното е да видим какви достойнства и недостатъци имат мониторите с IPS матрици.
   Главната задача, която си поставят инженерите, е да преодолеят двата основни проблема при TN панелите - мизерното цветопредаване и стеснените ъгли на видимост. Тук успехът е несъмнен. Покрива се цветово пространство, което надхвърля способността за възприятие на човешкото око, като при това цветовете са реални, максимално близки до естествените. Когато гледате екрана на монитор с IPS матрица под ъгъл, цветовете и контрастът се променят в минимални, почти незабележими граници.
   Освен това, този вид матрици има и друго сериозно предимство - геройски загиналите пиксели почти не се забелязват. Имайте предвид - в над 90 процента от случаите наличието на дефектни пиксели не се смята за сериозен проблем. LCD матриците се делят на класове, според броя допустими дефектни пиксели. Само при скъпите професионални модели монитори получавате пълна гаранция за читава матрица (независимо от нейния вид). Но да си дойда на думата. При IPS панелите дефектните пиксели не се проявяват като дразнещи цветни точки на екрана. При този тип матрица те просто остават тъмни и в повечето случаи почти не се забелязват. Можете да ги засечете само на бял или много светъл еднороден фон.
   Има ли смисъл да говорим за други видове LCD матрици, след като имаме такъв безспорен шампион? Уви, няма пълно щастие под слънцето... IPS матриците имат своите специфични недостатъци.
   На първо място (но не по важност) е по-високата себестойност на тази технология (впрочем, както ще видим след малко, този проблем вече е решен). По-сериозно внимание следва да обърнем на специфичните технологични особености на IPS матриците. Те се отличават от TN-ките както по структурата на течните кристали, така и по разположението на електродите, подаващи електрически импулс, необходим за завъртането на самите кристали.
   Няма да навлизам в дебрите на сложните технически термини и схеми. Още
в уводната статия обясних, че целта ми е да пиша на понятен и достъпен език. Специалистите нямат нужда от моите публикации, така че ако произвеждате LCD матрици или работите в специализиран сервиз... можете да не четете нататък. За тези, които не се смятат за специалисти, ще поясня - за да получите картина на монитора, течните кристали променят своето положение. Задвижват се чрез електрически импулси, подавани от управляващите електроди. Освен това, самата течнокристална матрица не излъчва светлина, така че е необходима и подсветка - катодни тръби или светлинни диоди (LED).
   Та, какъв е проблемът? Проблемът е, че поради своята структура (осигуряваща споменатите по-горе предимства), IPS матриците са по-бавни в сравнение с TN-ките, също така изискват и по-качествена и мощна (съответно - по-скъпа) подсветка. Мониторите с този тип матрици не са най-добрият вариант за професионалните геймъри, специализирани в "бързи" игри. IPS матриците не успяват да реагират адекватно, което довежда до неприятни за окото "ефекти", като например, замазване на образа. За щастие, благодарение на прецизната електроника, в голяма част от случаите специалната overdrive функция успява да "ускори" пикселите и да редуцира значително този проблем (понякога обаче, заменя едни дефекти на изображението с други :( ).
   Друг проблем при този вид матрици, колкото и да е субективен, е т. нар. "кристален ефект". Това не е нещо, което може да се измери, а е трудно и да се опише... В съчетание с използваното матово покритие против отблясъци, екранът на мониторите с IPS матрица придобива леко "заскрежен" вид. Да, нещо подобно на стъкло, покрито с тънък слой скреж. Забелязва се най-вече на бял фон. Това дразни очите на хора, които основно се занимават с набор на текст, или обичат да четат книги в електронен формат. Но, още веднъж ще отбележа - усещането е много субективно. Голяма част от потребителите не забелязват нищо. Даже, бих казал, че ви правя лоша услуга - сега, като прочетохте за този "ужасен" недостатък, ще започнете да виждате неща, на които по принцип не бихте обърнали внимание :).
   Редакция:
   Дълго време производителите (най-вече LG) не обръщаха внимание на оплакванията на потребителите в тази връзка. Напоследък обаче Samsung успяха да популяризират своята PLS матрица, която, освен останалите си достойнства, се отличава с по-леко и приятно за очите покритие. И други компании (като например Asus) започнаха да използват тази матрица за своите монитори. И изведнъж LG се събудиха от самодоволната си дрямка - последните модели монитори с IPS матрици, произведени от корейската компания, са с много по-"меко" покритие, при което изобщо не се наблюдава въпросният "кристален" ефект. Няма вече "скреж" на екрана... Както би казал гражданинът О. Бендер - "Ледът се пропука, господа съдебни заседатели!"
   С цел подобряване на основните характеристики (и извличане на по-големи печалби), производителите създадоха няколко разновидности на IPS матриците. Честно казано, тук нещата се омазват страхотно. Да, има подобрения, но има и ловка маркетингова еквилибристика с впечатляващи потребителя наименования. Да видим...


   S-IPS (Super IPS)
   S-IPS матрицата е анонсирана от Hitachi през далечната 1998 година. Беше обявено, че тези LCD матрици са с намалено време за реакция, подобрено цветопредаване, а при някои по-скъпи модели монитори - и с подобрено ниво на черното, благодарение на добавения специален A-TW (Advanced True White) филтър. Също така инженерите специалистите от маркетинговия отдел на Hitachi декларираха, че напълно са се отървали от т. нар. color shift, "набиващ се на очи" при предходното поколение IPS монитори. Намалено е и времето за реакция на пикселите, течните кристали, изграждащи матрицата, стават по-"пъргави".
   Сега внимавайте... До ден днешен се използва този термин - както от производители, така и от форумните "специалисти", преповтарящи дословно съчиненията на маркетинговите отдели на големите компании. Но S-IPS е, как да го кажа... термин който значи много и същевременно - нищо определено. Като термина "рок", например, или термина "метъл" в музиката. Много относително понятие. Имаме "спийд", имаме "траш", "прогресив", "готик", "блек", "дет" "симфоничен", "нео"... и все е "метъл". Един вика - "слушам метъл", другият казва - "И аз!". Отиват заедно в рок клуб и след един час (или един литър) се хващат за... носовете :). Защото единият е фен на Dimmu Borgir, другият - на Linkin Park...
   В момента под името S-IPS могат да се крият други известни разновидности IPS матрици, така че не позволявайте да ви вържат панделка, когато прочетете в техническите характеристики на монитора "магическото" S-IPS. В много форуми съм попадал на съвети от сорта на "Вземи го тоя, бате - с S-IPS матрица е, тия са най-добрите. S-IPS означава Super IPS, сещаш ли се?"... А в действителност става дума за LCD монитор с e-IPS матрица, която е с най-скромни възможности сред IPS-овете. Но да продължим нататък с видовете матрици, по-точно - с разновидностите на IPS матриците.


   E-IPS (Enhanced IPS)
   Това е разновидност на т. нар. S-IPS матрица, с подобрено време за реакция.


   AS-IPS (Advanced S-IPS) - същото, като горното. Понеже "super" очевидно не е достатъчно, за по-впечатляващо добавяме и "аdvanced". "Заслугата" за това "откритие" е на NEC. Иначе, както вече отбелязахме, самата матрица е базирана на добре познатата IPS технология, която към 2002 година се сдобива освен с подобрено бързодействие, също така и с подобрени нива на контраста (ъ, матрицата, не технологията).

   До края на първото десетилетие на XXI век потребителите са ощастливени от появата на версиите IPS Pro и IPS Alpha - по-нататъшно подобрение на контраста и разширен цветови обхват.


   H-IPS (Horizontal IPS)
   Tази разработка на LG е представена през 2007 година. Тук вече можем да кажем нещо по-определено - наистина има забележима промяна в структурата на матрицата. С подобрен контраст, не се забелязва така характерното за по-старите S-IPS "лилавеене" (брей, каква дума :) ). Скъпите професионални модели монитори са снабдени и със специалния Advanced True White (A-TW) поляризиращ филтър. За съжаление поради високата себестойност това покритие някак си "изчезва" при по-късните модели. Но идеята не е забравена - от 2014 година все по-усилено се говори за триумфалното завръщане на този A-TW филтър. Възможно е през 2015 да се появят подобни модели и при средния клас съвременни LCD монитори.    

   e-IPS
   Това е разновидност на H-IPS матрицата, не я бъркайте със споменатата по-горе E-IPS. Мониторите с e-IPS матрици се превръщат в сериозен конкурент на губещите позиции TN базирани монитори. При сходна цена, e-IPS панелите предлагат по-добро качество - с по-прецизно цветопредаване и широки ъгли на видимост. При това времето за реакция на матрицата е достатъчно ниско - около 5, максимум 8 ms (GTG).
   Това малко "e" подозрително намеква за думичката "economic". И има защо. Тази разновидност матрици се използва при производството основно на среден клас монитори и в повечето случаи те не са реално 8-битови, а т. нар. "6-bit + AFRC". AFRC (Advanced Frame Rate Control) е технология, позволяваща изкуствено да се разшири цветовия обхват, но това не е проблем за потребителите, към които са ориентирани тези монитори. Не е тайна за никого, че масовият потребител е достатъчно чувствителен по отношение на цената и достатъчно незаинтересован да вниква в сложните технически параметри на дадено изделие.
   Опростената структура на матрицата и спестените филтри позволяват да се намали допълнително времето за реакция, както и да се използва по-слаба подсветка. Всичко това довежда съответно до значително по-ниска цена на мониторите, при запазване на приемливо качество на изображението. И все пак, кой каквото ще да казва - икономията е налице, но... за сметка на качеството.
   Впрочем, нали целта е постигната - в различните форуми вече и децата пренебрежително оплюват горките TN монитори и бурно аплодират евтините IPS решения, смятайки ги за "върха на поничката", безгрижно затваряйки си очите пред очевидните им недостатъци.


   UH-IPS
   Следващ етап в развитието на IPS матриците (или в жонглирането с наименованията?). Това "U" вероятно ни намеква за думата "ultra". Става вече досадно... то не бяха "супер-мупер", "адванцед-енханцед", та сега и "ултра". Поредната разновидност ("подобрена", разбира се) на H-IPS.


   P-IPS (Performance IPS)
   Отново "изобретение" на NEC. Наименованието подсказва за по-висок коефициент на полезно действие и по-добро представяне на тези панели, в сравнение с обичайните H-IPS. С P-IPS матрици са мониторите на NEC, които се водят 10-битови. Най-вероятно е обаче, те да са в действителност "8-bit+AFRC", но отново - това не е проблем за повечето потребители и е интересно само за специалистите.
   За да се постигне по-качествено объркване на потребителите и "форумните лъвове", разискващи характеристиките на различните видове матрици, освен нароилите се множество модификации, понякога производителите за разнообразие дублират абревиатурите. Става дума за репликата на наш читател в коментарите след статията, че P-IPS всъщност се дешифрира като Professional IPS. Остава ми само да повдигна рамене - моля, не винете мен. За маркетолозите на LG P-IPS е "профешънъл", за маркетолозите на NEC - "пърформънс". Така де, мониторите са си техни, могат да пишат за тях каквото сметнат за по-... благозвучно.

   AH-IPS (Advanced High Performance IPS)
   За първи път чух за тази матрица някъде в началото на 2012 година. Естествено - поредният подобрен вариант, на основата на описаната по-горе H-IPS. Мониторите с AH-IPS матрица станаха много популярни през 2014 година, несъмнено и през 2015 ще видим много нови модели, в техническите характеристики на които ще присъства това AH-IPS. Тя е използвана при (сравнително) успешните 8+ битови монитори от по-висок клас с разширен цветови обхват и съответно с GB-LED подсветка. Вече масово се използва олекотеното матово покритие без "кристален" ефект. Но - внимание! Никак не са малко и мониторите с AH-IPS матрица, която е (уви, мили деца) 6-bit + AFRC. На печелившите - честито! Останалите - хъм, опитайте пак.
   *Бел. - Крум Маринов:
Преди по-нервните читатели да се разтичат като мравки из специализираните форуми, пишейки гневни филипики за нашата некомпетентност, ще отбележа следното:
   Уважаеми съграждани, никой не може да ви отнеме правото да мечтаете. И да - напълно е възможно да си купите нов AH-IPS 10-битов монитор с най-висока разделителна способност за скромните 350-400 лв. Но това ще стане някъде в светлото бъдеще, например, когато 1 лев ще се разменя за 2-3 евро. Или когато LCD мониторите главоломно поевтинеят, поради масовото навлизане на нови и по-съвършени технологии. На този етап обаче комбинацията на AH-IPS матрица с примамливо ниска цена на монитора недвусмислено подсказва, че имате насреща евтино 6+-битово решение, ориентирано към... неориентирания :) и/или по-непретенциозен потребител.   


   Наред със споменатите разновидности, по различни сайтове на производители и форуми можете да срещнете и наименованията H2-IPS, както и S-IPS II, но не виждам смисъл да го коментираме. Реално повечето монитори, които можете да срещнете на нашия пазар, са или TN или e-IPS ("замаскирани понякога и под новото наименование AH-IPS). За по-взискателните потребители, които държат на максимално точно цветопредаване и широк цветови обхват, са предназначени мониторите с по-скъпи IPS матрици. В техническите характеристики те са обозначени като H-IPS, P-IPS или S-IPS. 
   Под това име (S-IPS) обаче често се крият отново разновидности на H-IPS (свеж пример е представеният наскоро от нас модел HP ZR2740w), изключение правят само някои модели втора употреба, произведени преди няколко години. Да, това е доста неприятно - не можеш да бъдеш сигурен в това, какво получаваш срещу парите си. В момента всяка модифицирана IPS матрица се описва с лека ръка като S-IPS. Може да става дума за H-IPS от по-висок клас, но може и да се окаже олекотена версия със спестени филтри и съответно - по-слаба и некачествена подсветка... 





MVA матрици


   Описанието на видовете матрици при LCD мониторите ще бъде непълно, ако пропуснем да споменем MVA (Multidomain Vertical Alignment). Този тип LCD матрици за първи път са разработени от Fujitsu. Традиционно в описанието им присъства твърдението, че представляват компромис между TN и IPS технологиите в ценово и техническо отношение.
   В следващите редове ще разгледаме техническите им качества, преди това обаче е необходимо да направим едно кратко пояснение относно цената. Нямам информация доколко MVA и PVA матриците са по-евтини от IPS матриците, но със сигурност можем да твърдим, че това не важи за мониторите като цяло.
   При формирането на цената на един LCD монитор производителят взима под внимание не само "чистата" цена на матрицата, от значение са и ред други фактори, не на последно място - стойността на останалите компоненти.
   Мониторите с MVA и PVA матрици често са снабдени с някои допълнителни екстри (като сензори за движение и за степента на осветеност на помещението например) и в крайна сметка цената им се оказва сходна с цената на мониторите с IPS матрица. С други думи, това, че VA матриците се водят по-евтини от IPS, нас като потребители не ни грее особено :(.
   Но да видим, какви са особеностите на този вид LCD матрици. Главно достойнство, без съмнение, е отличното ниво на черното, съответно - високите нива на контраста. В това отношение TN и IPS се представят по-зле. MVA са с по-широки ъгли на видимост в сравнение с TN матриците (особено добре се забелязва при сравняване на вертикалните ъгли), както и с по-прецизно цветопредаване, но лидер при тези два показателя все-пак си остават IPS матриците. Главен недостатък, на който обръщат внимание геймърите, е високото реално време за реакция на MVA матриците - достига до 25 ms.
   Впрочем, както и при останалите видове LCD матрици, постоянно се търсят начини за подобряване на техните качества. Така се стига до появата на подобрени разновидности.
Ето основните: S-MVA (Super MVA), AMVA (Advanced MVA), P-MVA (Premium MVA).
    Най-перспективни на този етап изглеждат AMVA матриците - с изключително високи стойности на реалния контраст - вече и над 3 000:1, с подобрени ъгли на видимост и намалено време за реакция на матрицата, всичко това - на поносима цена.




   PVA матрици


   PVA (Patterned Vertical Alignment) матриците са разработка на Samsung. Структурата на пикселите се различава от тази при MVA матриците, но основните предимства и недостатъци са сходни.
   В сравнение с MVA матриците, разработката на Samsung изгодно се отличава с малко по-широките реални ъгли на видимост и стабилния контраст. Също така, тъй като Samsung е едноличен производител на този тип панели и съответно, до голяма степен и на мониторите с този вид матрици, вариациите в качеството на продукцията са минимални. Има какво да се желае обаче от интегрираната overdrive функция за ускоряване на прехода на пикселите на матрицата между нюансите на сивото. Тук често се стига до внасянето на допълнителни артефакти в картината, което никак не е приятно.
   Сред подобрените версии на този тип матрици са S-PVA (Super Patterned Vertical Alignment) с променена структура на пикселите - с подобрено цветопредаване и намалено време за реакция, cPVA - с опростена структура, съответно и по-евтини. Цветопредаването обаче не е толкова прецизно, тъй като тези "олекотени" cPVA матрици, подобно на голяма част от e-IPS матриците, в действителност не са реално 8-битови, а 6-bit + AFRC (т. е. тези 16.7 милиона цвята се постигат изкуствено - чрез интерполация на цветовете, които матрицата в действителност може да възпроизведе). Обърнете внимание обаче - макар и да са по-евтин вариант, в повечето случаи cPVA са по-добрият избор за работа с текст. Буквите са, как да го кажа, някак си с по-ясни и гладки контури. Разликата се забелязва при качествени снимки на пикселите с голямо увеличение. При S-PVA контурите изглеждат сякаш леко "надиплени"...




   PLS матрици


   PLS (Plane-to-Line Switching) е най-новото откритие на Samsung. Въпреки че още миналата година писахме за модел от серията Samsung SA850, който е с този вид матрица, сведенията, с които разполагаме на този етап, са доста оскъдни. Накратко, въпреки малката (незабележима? - бел. - Христо) разлика в структурата, PLS матрицата много наподобява по своите качества e-IPS. В тази връзка - можете да прочетете предварителното ревю на Samsung S27A850, а в скоро време се надяваме да ви представим и по-детайлна информация.
   * В последните 2-3 години тук-таме се появяват модели с Advanced PLS (AD-PLS) матрица. Досещате се вече - усъвършенстван вариант на "класическата" PLS.



   AHVA матрици

   Advanced Hyper-Viewing Angle (AHVA) пък е следващата "най-нова" матрица, внедрена от AU Optronics. Въпреки приликата на абревиатурата с AMVA, AHVA матрицата всъщност е вариант на вездесъщата IPS. Нямам желание да разисквам теми като "промишлен шпионаж", "патентни и търговски права", "едно и също нещо може да бъде изобретено по едно и също време от различни хора" и т. н. По-интересен ми се вижда фактът, че тази версия на IPS матрицата, разработена от AU Optronics, вече успешно се използва при LCD монитори с честота на опресняване 120-144 Hz. Е, откога го чакахме! Сега пък очакваме отговора на LG и Samsung. И то под формата на 144 херцови IPS и PLS монитори, а не в обидено скимтене, че видите ли, AUO нямат право да щамповат своята Advanced Hyper-Viewing Angle (AHVA) матрица. Но, както казват "украинците" в Крим - "поживем - увидим".     



   Накрая, след като описахме основните разновидности LCD матрици, ще направим кратко обобщение - кой вид матрица за какво е подходящ в най-голяма степен:


   Монитори с TN матрица.
   Избират ги професионални геймъри, специализирани в игри тип racing или FPS в мрежа. Тук е от изключително важно значение минималното време за реакция на самата матрица да бъде съчетано и с нисък input lag. Въпреки че TN се смята за най-евтината разновидност при LCD мониторите, добрите геймърски монитори никак не са евтини - достигат 1 000 и повече лева (можете да погледнете например Alienware OptX AW2310).
   Но дори и в тази единствена област (гейминга) TN-ките е възможно да отстъпят позиции - преди време бе анонсирано производството на геймърски монитори базирани на VA матрици. А сега (началото на 2015 година) вече са факт и първите 144 Hz IPS (AHVA) монитори. 
   Във всички други случаи, освен за игри тип FPS, взимането на монитор с TN матрица не е особено оправдано. Да, цената им изглежда примамливо ниска, но тези евтини монитори не предлагат нищо, което да си заслужава дадените пари. Знам, че ще прозвучи малко пресилено, но то е като да си купиш от магазина развален салам и да подскачаш от радост, че са ти го пробутали с 10 стотинки по-евтин...
   Е, добре де - ако не ви вълнува, че тревата на екрана ще има червеникав оттенък, кръвта в екшъните ще е лилава, а приятелчето, което ви надзърта през рамото, ви пита защо в този филм за викинги участват само негри... вземете TN и си спестете умопомрачителните 10 лева.


   Монитори с IPS, PLS, AHVA матрица.
   Подходящи за всякакви цели. Мониторите с висок клас IPS матрица са единствен вариант за хора, занимаващи се с обработка на снимки и дизайн (особено при подготовка на материали за печат). Прецизно цветопредаване, максимално широки ъгли на видимост.
    Някои потребители обаче ужасно се дразнят от матовото покритие на екрана, което върви в комплект с този вид панели. При IPS базираните монитори се забелязва т. нар. "кристален ефект" - екранът изглежда така, сякаш е покрит с тънък слой скреж. Голяма част от хората въобще не го забелязват, но има и такива, на които "направо им бърка в здравето". С други думи, усещането е до голяма степен субективно, но е редно да го отбележим, за да бъдем максимално коректни. Впрочем, както отбелязах по-горе, оказа се, че този проблем не беше толкова трудно да се реши. Можем да благодарим на Samsung, че леко притесниха своите конкуренти LG и последните решиха най-после да направят нещо по въпроса.


   Монитори с MVA и PVA матрици.
   Добър избор за хора, работещи с текст - поради дълбоките нива на черното и високия контраст. Също така, мониторите с тези две разновидности матрици са отличен избор за любителите на филмите - заради споменатите две предимства. Да, вярно е, че цветопредаването не е толкова прецизно, както при IPS матриците, но отклоненията трудно ще се фиксират от човешкото око.
   Отделно трябва да отбележим моделите с AMVA матрици, повечето от които, освен другите характерни достойнства, имат и отлично работеща overdrive функция. Тя не е толкова агресивна, както при PVA матриците и не внася паразитни артефакти в изображението. А в случай, че търсите монитор предимно за работа с текст - обърнете внимание на cPVA панелите.


   Е, това беше - разгледахме основните видове LCD матрици, описахме техните предимства и недостатъци и сега можем да се отдадем на заслужен отдих :).

   P. S. Благодаря на Христо за участието му при написването на тoзи обширен материал, както и за последните редакции, направени от него през настоящата 2015 година.

   P. S. S. В случай, че тази статия ви е била от полза - моля, използвайте малките бутони за споделяне под публикацията. Благодаря!

   Крум Маринов
     
   Още материали, които могат да ви заинтересуват, можете да откриете ако прегледате СЪДЪРЖАНИЕТО - там са представени всички публикувани до момента статии и ревюта.

19 коментара:

Анонимен

спасибо за интересную информацию

Анонимен

От второто тримесечие на тази година LG обновяват линиите си на LCD матрици. Има "нови" наречени от тях AH-IPS със бяла светодиодна подсветка и AdobeRGB покритие, което е странно...
Module Size Tech Resolution Bright- Contrast Ratio Viewing Angles Colour Coverage Backlight Notes Mass Production
ness
LM300WQ6 30" AH-IPS 2560 x 1600 350 1000:01:00 178/178 Adobe RGB W-LED   Q3 2012
LM270WQ3  27" AH-IPS 2560 x 1440 350 1000:01:00 178/178 Adobe RGB W-LED   Q2 2012
LM270WF4 27" TN Film 1920 x 1080 250 1000:01:00 170/160 sRGB W-LED 3D FPR Now
LM250WF2 25" TN Film 1920 x 1080 250 1000:01:00 170/160 sRGB W-LED   Now
LM250WF3 25" TN Film 1920 x 1080 250 1000:01:00 170/160 sRGB W-LED 3D FPR Now
LM240WU9 24" AH-IPS 1920 x 1200 300 1000:01:00 178/178 sRGB W-LED   Q3 2012
LM240WU9 24" AH-IPS 1920 x 1200 350 1000:01:00 178/178 Adobe RGB W-LED   Q2 2012
LM230WF3 23" AH-IPS 1920 x 1080   1000:01:00 178/178 sRGB W-LED   Jan-12
LM230WFA 23" IPS 1920 x 1080 250 1000:01:00 178/178 sRGB W-LED 3D FPR Now
LM215WF3 21.5" AH-IPS 1920 x 1080   1000:01:00 178/178 sRGB W-LED   Feb-12
LM215WF7 21.5" IPS 1920 x 1080 250 1000:01:00 178/178 sRGB W-LED 3D FPR Aug-11
LM215WF8 21.5" TN Film 1920 x 1080 250 1000:01:00 170/160 sRGB W-LED 3D FPR Jul-11
LM200WD4 20" IPS 1600 x 900 250 1000:01:00 178/178 sRGB W-LED   Now

Анонимен

Всички IPS, ли са с "кристален ефект"?

monitoribg

Терминът "кристален ефект" е малко подвеждащ. Той не се дължи толкова на специфичното подреждане на кристалите при този вид LCD матрица, колкото на качествата на филтъра, с който е покрит екранът на монитора. По-евтино (некачествено) покритие - по-силно изразен (д)ефект...
Странно, защо производителите икономисват от такива важни неща, а същевременно пробутват допълнително разни ненужни сензори и други "глезотийки" в мониторите...
А усещането за "кристализация" е наистина силно субективно. Не бива да се ръководите от писания по форуми и ревюта (включително и моето) - по възможност вижте монитора с прилични настройки на живо, за да прецените сами за себе си.
По същия начин, това, че мониторът е с един или друг вид матрица, не означава автоматично, че на вас няма да ви допадне...

Крум

Анонимен

Защо тогава всики професионални монитори на SONY струващи десетки хиляди долари са с TN матрици?

Справка http://pro.sony.com/bbsc/ssr/cat-monitors/cat-videoproduction/

От sathv за Видове LCD матрици

monitoribg

Чудесен въпрос!

Действително, изглежда странно, как 15-инчово мониторче с TN матрица гони цена от около 1 000 долара...

Но всичко тук е в реда на нещата:

Sony по принцип държи високи цени на техниката си (и телевизори, и фотоапарати, и всичко останало (фирма със самочувствие :))

Представените на споменатата страница монитори са професионални и high-end модели - има и за видеонаблюдение, и 3D - със специални филтри и очила в комплекта, и такива, издържащи на по-екстремни влияния на околната среда.

Реално цената се формира въз основа на много фактори, включително качеството на останалите компоненти, стриктният контрол и твърдите гаранции на производителя за липса на дефекти. Видът на матрицата при тези high-end монитори не е единственият фактор, влияещ на цената.

И, за да бъдем коректни - част от тези скъпи монитори са с IPS или друг вид матрици, не са само TN...

Крум

Анонимен

Здравейте,
На един монитор видях характеристика Pixel Frequency 180Hz. Какво означава това и просто рекламен трик ли е или има някакво значение?

monitoribg

Терминът Pixel Frequency отразява, най-просто казано, количеството/броя пиксели, които могат да бъдат отразени за единица време (секунда) от монитора. Отчасти е свързан с параметрите на самата матрица, отчасти - с електрониката на монитора.

Свързан е с разделителната способност и т. нар. честота на опресняване на екрана. Изчислява се по някаква не много сложна формула, която обаче не мога точно да си спомня :). Мисля, че трябваше да умножим пикселите по хоризонтала с тези по вертикала и после всичко това се умножава по честотата на опресняване и се дели на някакъв коефициент.

В идеалния случай по-високите стойности на Pixel Frequency би трябвало да означават по-гладка картина и по-малко умора за очите.

Тази характеристика рядко се споменава, от друга страна е свързана, както казахме, с честотата на опресняване на екрана и разделителната способност на матрицата. Така че при избора на монитор можем да се ръководим от тези два споменати параметъра.

Крум

Анонимен

Само да вметна, че P-IPS не е "Performance", а "Professional". За сведение - Wikipedia.

monitoribg

"...P-IPS не е "Performance", а "Professional". За сведение - Wikipedia."

А, кой ги знае, може и така да е :).
По Нешънъл Джеографик (много авторитетен канал) като дават за ВСВ убедително доказват, че американците и англичаните сами са спечелили войната и са смазали от бой германците. Нищо, че 2 месеца не могат да отлепят от крайбрежието на Нормандия, а "воюват" срещу "елитни" части, съставени от Хитлерюгенд (10-12 годишни бойци) и оздравяващи ветерани от Източния фронт...

Но примерът е може би не много удачен. Мисълта ми е, че са възможни различни интерпретации. В споменатата от теб статия например никъде не се говори за e-IPS (не го бъркайте с E-IPS), а две трети от IPS-овете са с точно такава матрица.

Освен това, различните производители влагат различен смисъл в тези разкошни съкращения. За LG P-IPS матрицата може да е "профешънъл", а за NEC например - "перформънс"...

Статиите във Вики-то се пишат от ентусиасти, които го правят от добра воля, безплатно, но не носят отговорност за грешки и не гарантират, че материалът е изчерпателен.

Аз също съм далеч от мисълта да се представям за последна и безгрешна инстанция. Напълно възможно е в моите статии да има неточности и грешки. Затова съм благодарен за всеки коментар, който помага да допълним и коригираме ревютата на представените монитори.

Крум

Анонимен

Като не могат да предложат нищо ново фабрикуват нови букви за матриците, хе-хе. А какво означават май и самите производители не знаят. Чакаме OLED телевизори и монитори-тук вече нещо по-свежо.

Иначе в wikipedia наистина пишат обикновени потребители "за идеята" и неточности има колкото си щеш (както и в твоите ревюта, Круме, ще прощаваш). Но като цяло бива.

P.S. Шефката продължава да те мрази, че си тръгна - новият колега още не се е научил да пише ревюта като твоите :)

Ще ти звънна тия дни-да черпиш по 1-2-3-4-5 :)

Анонимен

Статията е информативна, дава полезни сведения на хора, които не са се интересували от тези въпроси и лесно се подвеждат от рекламите.

Препоръчвам я и заради лекия и разбираем стил. Браво! Продължавайте в същия дух. Аз ви пожелавам успех и с удоволствие ще прочета новите ви стати, свързани с мониторите.

Николай Калоянов

Анонимен

Забелязвам модели на LG (пример 24EB23PY) с явно "нова" матрица AH-IPS - Advanced High Performance IPS. Дали имате представа дали е по-добра спрямо масовите e-IPS матрици?

monitoribg

В момента съм в движение и нямам възможност за по-сериозна проверка. Ако съдим по цената на този 24-инчов монитор с плътна 1920x1200 пиксела матрица, тя най-вероятно е псевдо 8-битова (6-bit + FRC). А как ще я наречем - e-IPS, ах-ипс, ох-ипс... Маркетингови ходове, които не променят същността на продукта. Твърде много са писателите на ревюта, които критикуват e-IPS. Резултат - в момента не се предлагат. Прекръстиха се на AH-IPS.

Догодина - Amazing IPS, по-догодина - Ultra Amazing IPS и т. н. Схемата е ясна...

Анонимен

Статията наистина е доста добра. Винаги съм се чудел какво значат всички тези странни абревиатури и пропорции дадени в (някои) монитори. Лошото е, че тук се намесват и проблемите от сериите с т.нар. "родилни дефекти", които си имат.

Едно голямо БЛАГОДАРЯ за отличната статия. Правя донейшън на бира за доброто инфо, само трябва да разбера как да го дам :P

Анонимен

Благодаря от името на колегите за добрите думи. Радваме се, че можем да помогнем.

Колкото повече потребители са наясно с предимствата и недостатъците на различните видове матрици (и на мониторите като цяло) и търсят модели с по-добри качества, толкова повече производителите на монитори ще трябва да се съобразяват със своите клиенти, а не да им пробутват некачествена стока в лъскава обвивка...

Бирата я уважаваме, но предпочитаме руска водка, или джин :)

Христо

Анонимен

Здравейте,Прочетох цялата статия за мониторите и техните матрици от игла до конец.Избрал съм си 4 монитора с различните видове IPS матрици.Бихте ли ме посъветвали кой монитор да взема.Имате ли опит с някой от тях ?Само ще вметна ,че ще се ползва ежедневно за мултимедия(Игри,филми,тук-таме фотошоп,обработка на снимки,видеоклипове и изображения,както и офис пакетът)
Търся монитор с добри ъгли на видимост,добовопро цветредаване(да не е като старият ми TFT с измити и грозни цветове) както и сравнително добро време за реакция на пикселите(ms)
https://jarcomputers.com/p/MNLCLG22MP65VQP/LG-22MP65VQ-P-MNLCLG22MP65VQP.html?ref=c_145
Този е с AH-IPS Матрица

http://nikem-bg.net/computer-components/22-LG-22MP57VQ-P/description.html
На този пише само IPS матрица

http://www.stealtech.org/monitors/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80_ASUS_21_5_VS229HV_id48535/#0
Този е с e-ips матрица

http://www.stealtech.org/monitors/ASUS_21_5_VS229HA_VA_FHD_id52191/
Този пък е с VA матрица
Кой бихте ми препоръчали ? Аз съм доста раздвоен и не толкова разбиращ,затова питам тук.
Бюджета ми е 260 лв за монитор.


Анонимен

Приятел, не знам какво си разбрал от статията. Хората са ти го написали ясно, продавачите и производителите ЛЪЖАТ! ВСИЧКИ монитори, който си харесал са с най-евтиния варянт на IPS, без значение че са написали AH-IPS и такива подобни. Последния е с евтина MVA матрица. Всичко това е малко по-добре от TN обаче не са кой зн. какво.

Сигорно и комп ще си взимаш И си решил да си дадеш парите за яка видеокарта и як процесор и много рам памет, познах ли? Това е често срещана грешка. По-добре добави 50-100 лева за монитор, няма да сбъркаш. Тия 21-22 инчови недоразумения не са монитори даже! Никой от тях не бих си взел. Сега не ми се търси, щото е жега е ме марзи :) обаче за около 300-350 лв си вземи някой 23-инчов монитор, например на Dell.

Misho T-REX Kovachev

btw сайта е много полезен, еваала пичове!!!

Анонимен

И аз мисля че за 260 лев нов монитор що годе читав едва ли ще намериш. Поне 350-400 лева ти трябват. Сори ма това е положението. Иначе търси нещо на старо но не се знае дали няма да се прецакаш с някой скрит дефект.

Въпрос към авторите - отдавна не сте писали ревюта, кога ще се наканите да пуснете некое ново? Доста хора разчитат на вас, понеже не заблуждавате читателите, а пишете всичко както си е. Айде малко по-сериозно :D